Linkuri accesibilitate

Fostul premier ceh Miloš Zeman a cîștigat primele alegeri prezidențiale directe din Cehia


Miloš Zeman.
Miloš Zeman.

El a obținut 55 % din voturile celui de-al doilea scrutin, învingîndu-l pe prințul Karel Schwarzenberg, care a cîștigat 45%.


Prezența la vot a fost masivă, cehii înfruntînd gerul de afară pentru a se prezenta la un scrutin în care sondajele de opinie au arătat că lupta dintre cei doi candidați a fost foarte strînsă.

De profesie economist și în vîrstă 68 de ani, Miloš Zeman a fost membru al Partidului Comunist înainte de invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia în 1968. E cunoscut ca fumător înrăit și împătimit al alcoolului, dar mai ales pentru replicile acide adresate oponenților săi politici în dezbaterile publice.

Ca președinte, Zeman își va reprezenta țara peste hotare, va desemna candidați pentru Curtea Constituțională și la șefia Băncii Centrale, dar funcția de șef al statului în Cehia nu are prerogative esențiale legate de viața politică de zi cu zi.

Miloš Zeman îl va înlocui pe euroscepticul Vaclav Klaus, care va pleca în martie de la Hradul din Praga (sediul președinției cehe), după zece ani de mandat.

Atît Zeman cît și contracandidatul său Karel Scwharzenberg sprijină o integrare mai profundă a țării în Uniunea Europeană.

Poster electoral al lui Karel Schwarzenberg.
Poster electoral al lui Karel Schwarzenberg.
Dar în cursul dezbaterilor electorale, fostul social-democrat Zeman a semnalat, mai mult decât Schwarzenberg, că odată ajuns președinte ar putea continua cel puțin parțial politica naționalist-izolaționistă a predecesorului său.

Acum zece ani, Miloš Zeman a fost înfrînt în prima sa tentativă de a ajunge la Hrad, când, în cadrul alegerilor prezidențiale (la vremea respectivă ele nu erau directe, ci aveau loc în parlament), chiar și membri ai formațiunii sale politice, Partidul Social Democrat, au votat împotriva sa.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de acum două săptămâni, Zeman a obținut 24,2 la sută din voturi, iar Schwarzenberg 23,4 %.

Deși cehii sînt în general dezamăgiți de clasa politică din țara lor, ei s-au prezentat, cum spuneam, în număr mare la urne pentru a alege între doi candidați foarte diferiți: Zeman, fost comunist, și fost premier social-democrat, și Schwarzenberg, aristocrat de dreapta.

Zeman a fost premier între 1998-2002, când social-democrații împărțeau puterea cu Partidul Civic Democrat de dreapta al lui Vaclav Klaus. Deși e credidat cu privatizarea principalelor bănci și atragerea de investiții străine în timpul mandatului său de premier, perioada cînd Zeman a condus guvernul de la Praga a fost zguduită de cîteva scandaluri sonore de corupție, scandaluri care însă nu au fost specifice doar guvernării sale, ci au afectat mai toate guvernele cehe, înainte și de după ea, indiferent de culoarea lor politică.

Oponenții lui Zeman îl critică pentru prietenia sa cu foste oficialități comuniste și cu oameni de afaceri cu legături în Rusia.

Noul președinte al Cehiei este preferatul electoratului rural și al păturilor sărace din societatea cehă, în timp ce pentru Karel Schwarzenberg au votat masiv elitele intelectuale din mediul urban, și majoritatea tinerilor.

Guvernul de centru dreapta din care face parte acum Schwarzenberg a aplicat o serie de măsuri de austeritate, mărind impozitele și tăind beneficiile sociale, și a fost marcat de mai multe cazuri sonore de corupție.

O noutate adusă de primele alegeri prezidențiale directe din Cehia a fost că multe personalități din cultură, artă și sport și-au exprimat pe față sprijinul pentru unul sau celălalt candidat. Văduva fostului președinte Vaclav Havel, Dagmar Havlova, de exemplu, a anunțat că-l va vota pe Schwarzenberg, un prieten apropiat al soțului ei.

Deținător al rangului aristocratic de prinț și în vîrstă de 75 de ani, Karel Schwarzenberg este extrem de popular în rîndul tinerilor. În anii '90 a fost cancelarului președintelui Vaclav Havel, liderul Revoluției de Catifea care a dărîmat regimul comunist din Cehoslovacia în 1989.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG