Linkuri accesibilitate

Cazul lui Oleg Filin, întemnințat în Transnistria, a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului


Dacă CEDO va decide în favoarea tânărului, Rusia ar putea fi printre cei condamnați.


Cazul lui Oleg Filin, cetăţean al Republicii Moldova, care a fost condamnat în anul 2009 la opt ani de închisoare de către o instanţă din Transnistria a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, urmând ca până în luna aprilie autorităţile Republicii Moldova să prezinte explicaţiile în marginea acestui dosar.

Tânărul condamnat de instanţa ilegală de autorităţile de la Chişinău a depus o plângere la Procuratura generală reclamând răpirea şi transportare forţată în stânga Nistrului, cauză închisă în cele din urmă din lipsă de probe. Avocatul Alexandru Postică spune că reclamantul invocă în faţa curţii faptul că pe parcursul reţinerii sale a fost torturat şi lipsit de condiţii umane de detenţie iar condamnarea sa de către autorităţile neconstituţionale nu poate fi considerată legală:

„În cazul dat, doar organele procuraturii generale, procuratura Republicii Moldova ar fi în drept să examineze acuzaţiile respective, ştim foarte bine care este situaţia deţinuţilor din regiune, evident există problema de aplicare a legislaţiei. Acum vrem doar să obţinem o constatare că dumnealui nu poate fi deţinut în condiţiile respective, totodată nu poate fi deţinut în baza unor decizii care nu au nici o valoare, deci când sunt necostituţionale.”

Observaţii în marginea acestui caz i s-au cerut nu doar guvernului Republicii Moldova dar şi Federaţiei Ruse. Lilian Apostol, agentul guvernamental la CEDO spune că ambele părţi trebuie să răspundă la o întrebare: în ce măsură acestea au influenţă asupra deciziilor pe care le iau autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol:

„Principala întrebare este în ce măsură ambele state îşi exercită jurisdicţia asupra teritoriului transnistrean, astfel încât să preîntâmpine sau să remedieze pretinsa violare de către reclamant. După aceea sunt întrebări în substanţă care se referă la pretinsele violări ale dreptului la libertate, ale dreptului la interzicerea torturii şi tratamentelor inumane. O dată răspunzând la prima întrebare se va vedea ce fel de poziţie va fi şi la întrebări în substanţă.”

Am insistat să aflu de la juristul Vladislav Gribincea, în ce condiţii ar putea fi eliberat tânărul care semnează plângerea adresată Curţii de la Strasbourg şi de cine depinde acest lucru:

„Ceea ce este cert este că autorităţile Republicii Moldova nu pot interveni pentru a elibera acea persoană, decât prin măsuri diplomatice. La Curtea europeană pentru drepturile omului a fost într-o hotărâre de anul trecut că în cazul în care persoana nu este satisfăcută cu o soluţie dată de o instanţă transnistreană, ea ar putea pleca la Strasbourg direct şi atunci Curtea Europeană va da soluţia pe caz, dar până acum ea a constatat că federaţia rusă este responsabilă de acţiunile autorităţilor transnistrene.”

În opinia avocatului Gribincea, în cazul în care Curtea Europeană va decide în favoarea tânărului deţinut în temniţa din stânga Nistrului, Federaţia Rusă ar putea figura în lista celor condamnaţi . La fel ca acum câteva luni, când CEDO a obligat Rusia să achite despăgubiri pe cazul şcolilor cu grafie latină din stânga Nistrului, obligaţie deocamdată neonorată de autorităţile de la Moscova.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG