duminică, februarie 07, 2016 Ora Locală 05:50

  Moldova

  Președintele Nicolae Timofti îndeamnă public partidele puterii să continue să guverneze împreună

  Experţii sunt de părere că preşedintele Timofti ar fi trebuit să-și întărească rolul de arbitru.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  Marian Lupu aduce acuzaţii grave aliaţilor liberal-democraţi

  Liderul democrat susţine că PLDM ar pune la cale o alianţă cu Partidul Comuniştilor, ceea ce ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate.

  PLDM şi PD se acuză reciproc că ar dori să provoace alegeri anticipate

  Liderul fracţiunii liberal-democrate Valeriu Streleţ spune că PLDM nu optează pentru distrugerea Alianţei, ci pentru purificarea ei.

  Fără alternative?..

  Mă tem că ciondăneala guvernanţilor va eclipsa încet-încet vînătoarea din Pădurea Domnească.

  Igor Dodon: În cazul alegerilor anticipate, următoarea guvernare va fi de centru-stânga

  Liderul Partidului Socialiştilor în dialog cu Valentina Ursu.

  „Nu avem încredere în nimeni. Între ei acolo fac gălăgie, scandaluri. Asta e frumos?”

  Valentina Ursu de vorbă cu oameni din Strășeni despre gîlceava politică de la Chișinău.

  Multimedia

  Audio
  • Președintele Nicolae Timofti îndeamnă public partidele puterii să continue să guverneze împreună  Apelul șefului satului vine după izbucnirea disputelor în cadrul AIE din cauza vânătorii din decembrie la care au participat oameni ai legii și la care a fost ucis un om. Purtătorul de cuvânt Vlad Țurcanu le-a mai spus astăzi jurnaliștilor că șeful statului are încredere în comisia parlamentară de anchetă, creată la sugestia sa și condusă de opoziție pentru a elucida dacă instituțiile din justiție au reacționat cum trebuie la ceea ce au făcut oamenii din aceste instituții. Relatează Alla Ceapai.


  Apelul la conciliere şi cooperare adresat partidelor de la guvernare, dar şi celor din opoziţie este a doua luare de atitudine a preşedintelui Timofti după incidentul tragic de la vânătoarea din Pădurea Domnească. După ce în prima sa declaraţie Nicolae Timofti şi-a exprimat îngrijorarea de modul defectuos în care au funcţionat instituţiile statului în acest caz, astăzi, preşedintele a vorbit despre conflictul dintre componentele alianţei de guvernare, urmare a vânătorii de tristă faimă. Nicolae Timofti, prin purtătorul său de cuvânt, şi-a exprimat convingerea că cei trei lideri ai AIE, cu care a discutat în particular, vor ști să aplaneze neînţelegerile, la fel cum au știut să pună capăt crizei precedente. Vlad Ţurcanu:

  „Preşedintele consideră că AIE trebuie să găsească soluţii pentru depăşirea acestei situaţii de conflict. Preşedintele nu consideră că nişte alegeri anticipate ar fi favorabile pentru procesele care au început în Republica Moldova de câţiva ani.”

  În declaraţia preşedintelui nu se vorbeşte despre cauzele şi circumstanţele care au declanşat conflictul în interiorul alianţei de guvernare, iar incidentul de la Pădurea Domnească nu este amintit.

  Vlad Ţurcanu a spus doar că şeful statului are deplină încredere în rezultatele anchetei pe care le va prezenta comisia parlamentară. Analistul politic, Angela Colaţchi e de părere că opiniile rezervate pe marginea omorului de la vânătoare sunt fireşti pentru un fost judecător, nu şi actual preşedinte Nicolae Timofti:

  „Anume judecătorul din preşedinte îi dictează aceste fraze foarte diplomatice, pentru că judecătorul judecă atunci când are acumulate toate probele. Iată de aceea în privinţa asta este foarte atent. Dar anume ca un administrator, ca un şef de stat ar putea pune accent anume pe momentele acestea de etică profesională şi ar putea să se expună mai franc.”

  Angela Colaţchi este de părere că tocmai unui preşedinte justiţiar i-ar fi stat bine să invoce normele deontologice potrivit cărora este inimaginabil ca la o vânătoare sa meargă împreuna avocaţi, judecători şi procurori. Analistului politic Bogdan Ţârdea este de părere că şeful statului ar trebui să insiste şi asupra penalizării, chiar demiterii din funcţii a funcţionarilor organelor de drept care au administrat defectuos acest caz :

  „Este apreciabil apelul său la consens şi compromis. Dar prin astfel de apeluri preşedintele uită care este esenţa conflictului. Ori esenţa conflictului nu se rezumă la ambiţiile lui Filat, Lupu şi Plahotniuc, nu este lupta pentru controlul procuraturii, cum doresc s-o spună unii şi nu este o simplă reglare de conturi. Este de fapt un caz grav. Este o criză a sistemului politic în general şi nu a relaţiilor din interiorul alianţei. E o criză a sistemului politic, a statului de drept, a supremaţiei legii. Acest caz periclitează integrarea europeană. de aceea poziţia preşedintelui în opinia mea nu este una foarte inspirată.”

  Mai mulţi experţi sunt de părere că preşedintele Timofti ar fi trebuit să profite de situaţia de remiză din Alianţă ca să îţi fortifice rolul de arbitru, dacă ar dori de bună seama să şi-l asume.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,RFE/RL,AIE,alla ceapai,Nicolae Timofti

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Dima de la: chisinau
  25.01.2013 19:15
  Sunt de acord cu ceia ce spune timofti, dar cu totii stim ca in cele din urma el nu este factorul determinat care poate pune capat un asa gen de conflict care a aparut la nivel de partide politice, pentru a fi un adevarat partid influent si cu sustinere parlamentara eu consider ca aceasta persoana trebuie vrem noi sau nu vrem sa fie sustinut de un partid politic in parlament.
  uSunt sigur ca cu totul atfel ar fi fost situatia in conditia in care Marian Lupu ar fi fost ales pe post de presedinte...dar si aici din cite stim pldm-stii au facut tot posibilul ca acesta persoana sa nu devina presedinte....din simplu motiv ca sa nu existe un factor stabilizator in societate...si ei sa fie capabili de asa manevre.

  În exclusivitate