Linkuri accesibilitate

România trăiește în plin ambuteiaj politic (Adevărul)


Binecunoscuta ambiție lipsită de inteligență a liderului liberal Crin Antonescu (22)


România traieste in plin „ambuteiaj politic”, scrie Radu Carp in „Adevărul” si arata motivele. Uniunea Social Liberala nu stie daca mai vrea sa continue ca alianta. La randul lui, Partidul Democrat Liberal, de opozitie, nu stie cum va continua, cu cine o sa candideze la prezidentiale. Nimeni nu are un proiect de viitoare Constitutie. De fapt, arata comentatorul, institutiile statului sunt complet paralizate: „La locul de munca, unii angajati se uita la Antena 3, altii la B1TV, iar ceilalti (majoritatea) asteapta impasibili sfarsitul programului”.

Si Cristian Câmpeanu, de la „România liberă”, crede ca USL se mai tine laolalta doar prin interesele personale ale celor care o compun. Alianta se va destrama atunci cand granitele „feudelor”, delimitate de bine de rau la imparteala de dupa alegeri, vor fi indeajuns incalcate de Partidul Social Liberal, spune Campeanu. El observa ca premierul Victor Ponta a avut abilitatea sa-si plaseze cate un om de incredere in spatele fiecarui liberal din guvern. Portofoliile și atribuțiile au fost impartite astfel incat PSD sa controleze totul. Doar Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, se poate lauda ca imparateste total peste un domeniu, si anume agricultura.

Ce este atunci cu aceasta noua diversiune a cuplarii alegerilor pentru Parlamentul european cu cele prezidentiale? Tema a fost aruncata dupa intalnirea dintre presedintele Traian Basescu cu premierul si cu presedintii celor doua Camere. Presedintelui i s-a cerut sa demisioneze cu sase luni inainte de incheierea mandatului, pentru ca alegerile prezidentiale sa poata fi cuplate cu cele europarlamentare, in primavara lui 2014. Intr-un articol din revista „22”, Andreea Pora ezita daca sa puna totul pe seama fisurilor din USL. Mai degraba crede ca e vorba de binecunoscuta ambitie lipsita de inteligenta a liderului liberal Crin Antonescu.

Acesta a ocupat interimar postul de sef al statului in timpul ”puciului” de anul trecut si ar vrea sa revina cat de repede, cu acte in regula. E mult mai plauzibila explicatia, arata comentatoarea, pentru ca niciunul dintre scenariile cuplarii scrutinelor nu sta in picioare.

Pe de o parte, exista o directiva europeana a nu organiza simultan europarlamentare si alte alegeri interne. Pe de alta parte, eventuala schimbare a Constitutiei, deci si a regulilor referitoare la alegeri, n-ar putea afecta mandatele in curs – ale presedintelui sau ale parlamentarilor. Cum Basescu a spus ca demisioneaza, dar numai o data cu cei 588 de parlamentari, e limpede ca nu se va intampla nimic. Alesii nu vor renunta niciodata de bunavoie la mai mult de jumatate din mandatul lor.
XS
SM
MD
LG