Linkuri accesibilitate

Forumul de la Davos. Cît costă? Cine poate merge?


Companiile participante la Davos au o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de dolari si plătesc o cotizație anuală de pînă la 500 de mii de dolari.


Întreaga atmosferă a Forumului de la Davos a fost rezumată astfel de un cotidian american: "cine se întreabă cât costă să mergi acolo înseamnă ca nu si-o poate permite".

Oricum, întrebarea ar fi pur academică, chiar daca s-ar găsi oricând suficient de multă lume care sa plătească in medie 40.000 de euro pentru cele patru zile in care ar avea șansa de a trece pe lângă Angela Merkel sau David Cameron. La Davos se merge exclusiv cu invitație personală din partea organizatorilor.

Pina in 1971, Davos era mai degraba o destinatie romantica. Intr-un sanatoriu din acest orășel cu zece mii de locuitori din Elveția germanofonă se situează acțiunea celebrului roman al lui Thomas Mann „Muntele vrăjit”. Un orășel izolat, pentru bolnavi bogați care întotdeauna au mers acolo pentru schi și aerul său binefăcător.

Nimic nu predestinase această stațiune de vilegiatură unui asemenea destin mondial. In 1971, Klaus Schwab, un om de afaceri local și profesor de economie la Geneva a creat Forumul Economic Mondial: o organizație non-profit destinată, cum spune programul fondator, „ameliorării stării planetei“.

La început, nimeni nu se gândea că acest forum, care se asemăna cu atâtea alte inițiative private locale, avea să cunaoscă un asemenea succes, transformându-se de-a lungul anilor într-unul din evenimentele anuale cele mai exclusiviste ale planetei, la care participă șefi de stat, savanți, scriitori și felurite vedete la modă.

Suporterii Forumului din Davos subliniază că e singurul loc în care au putut fi văzuți simultan Bill Gates și Bill Clinton, pe lîngă vedete precum Angelina Jolie si Brad Pitt, Bono, sau multimilionarul scriitor brazilian Paolo Coelho.

Pentru critici însă, e vorba doar de un forum de afaceri, de tendință ultraliberală, în care cei mai mari businessmen pot iniția negocierea unor contracte uriașe și pot face presiuni asupra politicienilor prezenți, totul într-o atmosferă elitistă, în care deciziile se iau în secret.

Cu totul peste 2600 de oameni de afaceri si politicieni au fost invitati anul acesta, pe lînga Angela Merkel si David Cameron mai participand Dmitri Medvedev si Mario Monti, din nou Bill Gates si sefa FMI Christine Lagarde, iarasi presedintele Israelului Shimon Peres si secretarul general ONU Ban Ki-moon, iar dintre celebritati actrita sud-africana Charlize Theron, foarte implicata in activitati umanitare.

Companiile care participă la acest forum au fiecare o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de dolari. Firmele care participă la stabilirea agendei fiecărei întâlniri anuale plătesc câte o cotizație anuală ce merge de la un sfert la o jumătate de milion de dolari.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG