joi, mai 05, 2016 Ora Locală 03:59

  Comentarii, opinii

  Ucraina şi-a reconfirmat interesul pentru soluţionarea conflictului transnistrean

  Gheorghe Cojocaru: Vizita ministrului Leonid Kojara a dat, pentru moment, rezultatele scontate.

  Gheorghe CojocaruGheorghe Cojocaru
  x
  Gheorghe Cojocaru
  Gheorghe Cojocaru

  Articole pe aceeaşi temă

  Transnistria între geopolitică şi realităţi economice

  Valeriu Prohniţchi: Produsele industriale în această regiune sunt competitive exclusiv datorită faptului că beneficiază de gaz natural livrat la preţ aproape zero.

  Transnistria: o chestiune de onoare pentru Ucraina

  Ucraina vrea anul acesta negocieri „fără pauze” în problema transnistreană, a declarat la Chişinău ministrul ucrainean de externe Leonid Kojara, preşedintele în exerciţiu al OSCE.

  Președintele în exercițiu al OSCE în Republica Moldova

  Interviu cu ministrul moldovean de externe Iurie Leancă.

  Multimedia

  Audio
   
  Gheorghe Cojocaru: „Prima vizită a ministrului ucrainean de externe Leonid Kojara la Chișinău este un bun prilej pentru a trece în revistă starea relațiilor bilaterale moldo-ucrainene și a puncta cele mai importante chestiuni de pe agenda diplomatică curentă, mai ales din perspectiva preluării de către Ucraina a președinției OSCE la începutul acestui an. La întâlnirea cu ministrul de externe Iurie Leancă părțile au remarcat în special dialogul politic activ între cele două guverne, fapt care a permis semnarea Acordului privind cooperarea în domeniul mediului și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, precum și avansarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene”.

  Europa Liberă: Preşedinţia ucraineană la OSCE abia demarează, prin urmare putem presupune că scopul vizitei ministrului Kojara la Chișinău a fost să se documenteze la fața locului asupra evoluțiilor în conflictul transnistrean. Dar în ce măsură putem vorbi despre un loc prioritar care ar fi acordat acestei reglementări pe lista de obiective asumate de autorităţile de la Kiev?

  Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, preocuparea pentru soluționarea conflictelor „înghețate” din statele membre ale OSCE, inclusiv a celui transnistrean, se înscrie printre prioritățile de bază ale mandatului Ucrainei în fruntea OSCE. Vizita ministrului Kojara la Chișinău, apoi și la Tiraspol, a urmărit să ia pulsul acestui conflict și să impulsioneze dialogul între cele două părți, precum și să creeze o atmosferă favorabilă unei întâlniri în formatul extins de „5+2” al negocierilor”.

  Europa Liberă: O asemenea întâlnire, după cum s-a anunțat, va avea loc la Lvov. Ce elemente noi aduce vizita demnitarului ucrainean?

  Gheorghe Cojocaru: „Înainte de toate, se confirmă interesul Ucrainei, în contextul exercitării președinției OSCE, față de necesitatea reglementării diferendului transnistrean, văzut ca o amenințare gravă la adresa stabilității regionale. Kievul încurajează dialogul direct între Chișinău și Tiraspol în cadrul formatului „5+2”, fiind dispus să asiste la omogenizarea pozițiilor, cel puțin, în domeniul social sau al reluării circulației libere pe anumite tronsoane din stânga Nistrului, acolo unde există asemenea posibilități”.

  Europa Liberă: Chiar dacă este devreme să facem nişte bilanţuri, v-aş întreba dacă această primă vizită a ministrului Kojara la Chișinău și-a atins scopul şi cum vor evolua negocierile pe parcurs?

  Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, aceasta a fost o vizită de documentare din postura deținerii de către Ucraina a șefiei OSCE și ea și-a atins scopul. Apoi, odată cu obținerea acordului Chișinăului și a administrației de la Tiraspol de a participa la întâlnirea în format extins de la Lvov, se poate spune că vizita a dat, pentru moment, rezultatele scontate. Se va putea înregistra o avansare în reglementarea transnistreană pe anumite segmente, dacă se va păstra potențialul pozitiv și dispoziția de comunicare între participanții la formatul de negocieri și, în mod special, între guvernul de la Chișinău și factorii responsabili de la Tiraspol și dacă Ucraina, ca deținătoare  a mandatului OSCE,  va asigura un management eficient al acestui dialog”.

  Taguri comentarii,Europa Liberă,Gheorghe Cojocaru,opinii

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate