miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 09:00

  Internațional

  Adevăratul învingător al alegerilor din Israel este partidul de centru Yesh Atid

  Yesh Atid a cerut în campanie transparenţă şi limitarea puterilor evreilor ultraortodocși.

  Yair Lapid, liderul Yesh Atid.Yair Lapid, liderul Yesh Atid.
  x
  Yair Lapid, liderul Yesh Atid.
  Yair Lapid, liderul Yesh Atid.

  Multimedia

  Audio
  • Adevaratul învingător al alegerilor din Israel este partidul de centru Yesh Atid  Alegerile parlamentare anticipate care au avut loc miercuri în Israel au adus o nouă forţă politică în prim plan: partidul de centru Yesh Atid (Există un viitor), condus de fostul jurnalist de televiziune Yair Lapid. Lapid are de 49 de ani, s-a născut în Serbia și este fiul unui supravietuitor al Holocaustului. Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, Yesh Atid s-a plasat pe locul doi, obţinînd 19 locuri din cele 120 din Knesset. Detalii de la Oana Serafim.


  Partidul cu cele mai multe mandate in Parlamentul israelian va fi Likud, al premierului Beniamin Netaniahu care va avea, laolaltă cu partidul ultranaţionalist al fostului ministru de externe Avigdor Lieberman 31 de mandate, cu 11 mai puţine decit în mandatul trecut.

  Analistii şi comentatorii politici  consideră că adevaratul învingător al alegerilor, şi surpriza lor, este însă partidul de centru Yesh Atid, care a pledat in campania sa electorala pe doua teme majore cu impact asupra electoratului. 

  Sub sloganul „Unde sunt banii ?”, partidul a cerut  transparenţă şi limitarea puterilor evreilor ultraortodocși, (care reprezintă 10 % din populaţia de 7 milioane 800 de mii de locuitori ai ţării) şi reluarea negocierilor cu palestinienii. Yesh Atid susţine secularismul, serviciul militar obligatoriu și pentru evreii ultraortodocși, și încadrarea lor în muncă.

  După primele rezultate, Yair Lapid i-a cerut premierului conservator Netaniahu să alcătuiască o coaliţie de uniune națională, susţinînd abordarea premierului Netaniahu în legatură cu eforturile de a stavili programul nuclear al Iranului. Dacă Iranul va avea arme nucleare, a spus Lapid, citat de agenţia Reuter, atunci Israelul va trebui să faca ceva, ar trebui să bombardeze instalaţiile nucleare ale Iranului. Ar fi  un scenariu dezastruos, a mai spus liderul partidului Yesh Atid.

  În ceea ce priveste relaţia cu palestinenii,  Lapid susţine reluarea convorbirilor şi adoptarea unei atitudini conciliante pentru soluţia unui stat palestinian. In opinia sa, acest conflict nu trebuie lasat pentru a fi rezolvat de către generaţiile viitoare si potrivit unui parlamentar al partidului reluarea convorbirilor cu palestinenii ar constitui condiţia pusa de partidul de centru pentru a intra in viitorul guvern Netaniahu.

  Premierul Netaniahu a spus miercuri că alegerile îi vor da şansa unui nou început, fără însă să fie limpede la ce anume s-a referit. Oricum o coaliţie de uniune națională pare să fie sintagma zilei în Israel.

  Taguri alegeri,RFE/RL,Israel,Oana Serafim,Yesh Atid,Yair Lapid

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate