Linkuri accesibilitate

„Moldova are potențial agricol, dar trebuie să investească în calitate“


Interviu cu comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș.


Care sînt atuurile și care sînt neajunsurile agriculturii moldovene din perspectivă europeană? Este întrebarea pe care corespondentul Europei Libere la Bruxelles Dan Alexe i-a adresat-o lui Dacian Cioloș.


Dacian Cioloș: Principalele atuuri sînt legate de potențialul natural pe care îl are agricultura din Republica Moldova, de potențialul de calitate, de diversificare a produselor față de ceea ce există pe piața comunitară UE. Mă refer la vinuri, de exemplu, sau alte produse care se pot diferenția față de ceea ce există în UE și care își pot câștiga o piață specifică în timp. Un alt atù ar fi costurile de producție, care sînt încă --și cred că au să rămână o vreme-- competitive vizavi de costurile de producție de pe piața comunitară. Acolo unde cred că ar trebui lucrat este în perfecționarea durabilă a calității. Piața comunitară are un potențial mare cantitativ, dar e clar că acolo intră mai ales produsele de calitate. Dacă se investește în calitate în Republica Moldova, avantajul ar fi că valoarea adăugată ar fi mai mare. Nu e totuna să vinzi 1.000 de hectolitri de vin de gamă joasă pe o piață care cere vin inferior, sau să-l vinzi după ce ți-ai câștigat o piață de desfacere într-o zonă unde se apreciează calitatea. La fel, trebuie investiții în calitatea și competențele forței de muncă, atât cea specializată, cât și cea care lucrează efectiv pe teren. Cred că și aici Moldova ar avea de cîștigat pe termen mediu și pe termen lung dacă de pe acum ar investi pentru a crește calitatea atât a învățământului liceal cât și a celui universitar din domeniul agricol, agroalimentar și de afaceri.

Europa Liberă: Cam sînt neajunsurile agriculturii din Moldova?

Dacian Cioloș: Cred că în partea de organizare instituțională mai sînt încă multe lucruri de făcut, tocmai pentru a valorifica ceea ce există deja bun și de calitate pe teren. Apoi, în creșeterea credibilității instituționale, mai ales pe partea de control și certificare. La fel - în organizarea pentru investiții în agricultură și sectorul agroalimentar, pentru că o deschidere a piețelor europene față de produsele din Republica Moldova presupune investiții, pentru ca în timp să crească cantitativ și calitativ producția orientată spre UE. Există programe UE de cooperare cu „zona de vecinătate“, gestionate de Comisia Europeană. Pentru ca aceste fonduri să poată fi folosite în agricultura moldoveană, guvernul trebuie să introducă agricultura printre primele trei priorități în programarea cooperării cu Comisia Europeană. Comisia nu va impune Republicii Moldova care să fie cele trei priorități și va orienta fondurile în funcție de ce va decide guvernul. Dacă agricultura și sectorul agroalimentar nu vor face parte clar și explicit din cele trei priorități --și nu vorbim de sub-priorități, sau mai pe la coadă-- atunci nici alocările bugetare din partea Comisiei Europene nu vor fi proporționale cu importanța pe care guvernul ar trebui să o acorde acestui sector.

Europa Liberă: Nu a fost oare afectată agricultura de exodul tinerilor dinspre țară spre oraș, iar mai apoi spre străinătate?

Dacian Cioloș:
Dincolo de migrație, pentru a menține o populație în mediul rural, există riscul sa emigreze atât de multă lume încât la un moment dat să nu mai găsești mână de lucru, și mai ales mână de lucru calificată, care sa lucreze și să valorifice noi investiții. Tocmai de-asta am insistat pe investiții în formarea profesională și în educație. Ca să fii bine plătit în sectorul agroalimentar presupune să ai cunoștințe, iar pentru asta trebuie un învățământ de calitate.

Europa Liberă: Moldova nu e printre prioritățile președinției irlandeze a UE, din primul semestru al anului; președinția va fi însă apoi preluată de Lituania. Ce poate aștepta Moldova de la președinția lituaniană a UE?

Dacian Cioloș:
Obiectivul Comisiei Europene pentru durata președinției lituaniene vizavi de Republica Moldova este să fie în măsură să încheie negocierile pentru acordul de liber-schimb și în același timp să pregătească decizia pentru programul de facilitare a vizelor. Sînt două semnale --politic și economic-- foarte importante pentru Republica Moldova. După discuții cu colegii mei comisari care se ocupă de aceste domenii mei știu că în cadrul Comisiei UE se dorește clarificarea acestor puncte în timpul președinției lituaniene, cu speranța că va exista susținere și în Consiliu și în Parlament.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG