sâmbătă, februarie 13, 2016 Ora Locală 21:23

  Moldova

  Marian Lupu aduce acuzaţii grave aliaţilor liberal-democraţi

  Liderul democrat susţine că PLDM ar pune la cale o alianţă cu Partidul Comuniştilor, ceea ce ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate.

  Marian LupuMarian Lupu
  x
  Marian Lupu
  Marian Lupu

  Multimedia

  Audio

  Şedinţa extraordinară a parlamentului nu a avut loc pentru că liberal-democraţii şi comuniştii au refuzat să participe. Ambele fracţiuni au invocat probleme procedurale. Agenda dezbaterii de astăzi includea demiterea speakerului parlamentului Marian Lupu, dar nu şi pe cea a vicepreşedintelui Vlad Plahotniuc, ambele cerute de comunişti. Absenţa liberal-democraţilor de la şedinţă a provocat o reacţie virulentă din partea liderului democrat Marian Lupu care şi-a acuzat colegii de alianţă că vor de fapt să coopereze cu comuniştii, că distrug Alianţa pentru Integrare Europeană şi împing ţara într-o nouă criză politică. Valentina Ursu relatează:
   
  Dând replică deputaţilor comunişti, dar şi celor liberal-democraţi, şeful Legislativului Marian Lupu este convins că a respectat întru totul norma legală, convocând Parlamentul astăzi în şedinţă extraordinară. Declaraţia a fost făcută după ce şedinţa fost amânată din lipsă de cvorum. Mai mult, speaker-ul acuză PLDM-ul că ar pune la cale o alianţă cu PCRM-ul. Totodată, Marian Lupu nu exclude că acest lucru ar putea duce la alegeri anticipate, aşa cum veţi afla din răspunsurile pe care le-a oferit la întrebările Europei Libere.
   
  Marian Lupu: „În condiţii în care există un joc absolut deschis, cel puţin, poate fi dedus foarte uşor dintr-o componentă a Alianţei, în persoana PLDM cu opoziţia PCRM, urmând scopurile care cred că, mai devreme sau mai târziu, vor ieşi la iveală, îmi este greu, categoric, să constat funcţionalitatea Alianţei. Cei care lovesc în Alianţă, cei care o distrug, în mod evident şi determină caracterul nefuncţional al actualei guvernări.”
   
  Europa Liberă: Nefuncţionalitatea ce ar însemna? Alegeri anticipate?
   
  Marian Lupu: „Nefuncţionalitatea ar însemna inclusiv ceea ce aţi urmărit dumneavoastră în cadrul şedinţei în plenul Parlamentului. Şi urmând următorii paşi, aceste negocieri, acest tandem, acest parteneriat, mai deghizat sau mai deschis dintre Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Comuniştilor, în mod evident un asemenea comportament poate să aducă la criză politică şi alegeri anticipate.”
   
  Europa Liberă: Aceasta înseamnă că se dă peste cap şi Parteneriatul Estic de la Vilnius preconizat?
   
  Marian Lupu: „Aceasta înseamnă că se dă peste cap, de fapt, toate acele scopuri, tot acel program comun de guvernare la compartimentul dezvoltare democratică, dezvoltare economică, dezvoltare socială, integrare europeană. Deci consecinţele unui asemenea comportament de generare a unei crize politice evident că vor fi dramatice pentru Republica Moldova. Eu nu exclud şi un alt scenariu de gândire a colegilor noştri din guvernarea de coaliţie. Eu nu exclud că ei au făcut o analiză foarte şi foarte serioasă şi au înţeles că doar semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, doar Acordul de Liber Schimb nu le-ar fi suficient ca argumente electorale în alegerile de la sfârşitul anului 2014, fiindcă, între timp, nu reuşesc să rezolve problemele cu dezvoltarea economică, dezvoltarea socială, investiţii, evaziune fiscală, contrabandă şi aşa mai departe. Şi, în acest context, eu nu exclud că ei consideră că generarea unor alegeri anticipate acum, în acest  an, ar fi un rău mai mic pentru ei, în comparaţie cu alegerile parlamentare ordinare de la sfârşitul anului 2014. În mod evident, o asemenea poziţie nu ţine cont de faptul că criza politică şi alegerile parlamentare anticipate vor da totalmente peste cap absolut toată agenda şi perspectiva de integrare europeană a ţării noastre. Dar, în acest caz, probabil, obsesiile personale, orgoliile iar personale prevalează asupra unei viziuni responsabile asupra interesului naţional.”
   
  Europa Liberă: Se decredibilizează AIE sau fiecare din cele trei partide?

  Marian Lupu: „Se decredibilizează întreaga guvernare, este clar acest lucru. Însă în acest joc, şi noi am urmărit acest joc, de la bun început, din 2009, responsabilitatea e comună, dar unii din participanţii la construcţia noastră, care se numeşte guvernarea de coaliţie, mereu au încercat să-şi asume doar rezultatele pozitive şi să dea toate nereuşitele guvernării comune pe umerii partenerilor săi. Este o tactică şi este un comportament ai cărui martori am fost de-a lungul acestor ani. Şi eu nu prea gândesc că această tactică, din momentul în care ea a fost aplicată de-a lungul acestor ani, va suferi schimbări.”
   
  În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a mai spus că, dacă ştia că deputaţii liberal-democraţi şi cei comunişti nu vor participa la şedinţa Legislativului, le mai acorda încă două zile, pentru a duce la sfârşit acordul dintre aceste două formaţiuni parlamentare.
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: mihai
  23.01.2013 11:24
  Place pozitia exprimata de catre Lupu. Alegerile anticipate numai va frina Moldova in procesul de eurointegrare. Nu vom mai vedea noi niciodata Europa cu asa politicieni alde Filat si Voronin care le este in cot de tara. Numai sa-si promoveze interesele personale banditesti pot ei.

  de: ion
  23.01.2013 10:35
  dle Lupu, dar cind PD dupa alegerile din 2010 A DUS OFICIAL NEGOCIERI CU COMUNISTII, oare asta nu a prejudiciat rezultatele alegerilor, care aratau clar ca majoritatea isi doreste o guvernare ne-comunista? De ce acum PD este atit de deranjat ca cineva ar colabora pe la spate cu comunistii, de unde noi stim ca PD nu face acelasi lucru? Cred ca PD trebuie sa se linisteasca in primul rind si sa lase ambitiile de a deveni cel mai puternic partid politic, pentru ca ar putea ajunge mai degraba cel mai slab partid din Moldova. Pentru ca este clar pentru fiecare dintre noi ca atit PD cit si PLDM daca vor sa devina cel mai puternic partid, atunci aceasta automat presupune colaborarea cu comunistii cu ajutorul carora sa-si atinga acest scop. Ar fi bine sa intelegeti ca aceasta rivalitate in cadrul AIE da foarte multa importanta comunistilor, care chiar daca sunt in opozitie ei au puterea sa decida sau sa schimbe configuratia aliantei de guvernare ceea ce-i si mentine drept cel mai puternic partid de pe scena politica. Trebuie o alta abordare daca vreti sa invingeti comunistii. Altfel, daca politicienii moldoveni nu vor da dovada de seriozitate in guvernarea acestei tari, atunci oamenii pur si simplu vor vota pentru unirea cu Romania si Adio Republica Moldova!

  de: Anonim
  22.01.2013 19:28
  Lupu este unul din cei mai profesionisti politiceni pe care la ivit vri-odatata politcul RM , si atita timp chit participa activ la actul de guvernare viitorul european al Rm devine o tinta mai accesibila

  În exclusivitate