Linkuri accesibilitate

Viitorul AIE şi vânătoarea din Pădurea Domnească


Igor Boţan: Seminţele răului au fost aruncate chiar de cei care astăzi acuzau participanţii la vânătoare.

Despre soarta alianței de guvernare în lumina vânătorii din Pădurea Domnească, precum și despre deznodământul de astăzi din Parlament a discutat Vasile Botnaru cu analistul Igor Boțan de la Asociația pentru Democrație Participativă, ADEPT:

Europa Liberă: Prima întrebare firească: a scăpat basma curată procurorul general?

Igor Boţan: „Şedinţa de astăzi a Parlamentului doar a degajat tensiunile din societate. Deputaţii au menţionat că domnul procuror general a plecat sub presiunile societăţii, ale factorului extern. Şi a plecat fără onoare, adică nu este o demisie de onoare. Eu cred că pentru domnul Zubco problemele abia încep. S-ar putea ca domnul Zubco pe viitor să poată fi doar avocat.”

Europa Liberă: Mai mulţi legislatori au ajuns la concluzia, în pledoariile lor au anunţat aceasta, că incidentul din Pădurea Domnească şi modul în care s-au comportat instituţiile statului arată că sistemul este putred. Prin urmare, procurorul general este doar un element din acest angrenaj şi atunci are cumva o justificare. Ce va cerceta comisia creată de Parlament? Ce aţi înţeles dumneavoastră?

Igor Boţan: „Eu am înţeles că această comisie va avea un raport care va fi mai mult politic. Să nu uităm că deputaţii din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană au fost cei care au pus bazele acestui sistem, atunci când au împărţit funcţiile în mod secret, inclusiv funcţiile de conducere în instituţiile de ocrotire a normelor de drept. Deci seminţele răului au fost aruncate chiar de cei care astăzi acuzau participanţii la vânătoare. Concluziile la care s-a ajuns totuşi au fost corecte. Urmează să fie depolitizate instituţiile de ocrotire a normelor de drept, astfel încât în aceste instituţii să activeze profesionişti care au la bază legislaţia Republicii Moldova şi nu dreptul de telefon. Această concluzie a fost chiar astăzi vociferată în Parlament de un şir de deputaţi. Mai mult decât atât, unii deputaţi şi-au amintit de anexa la acordul Alianţei din 16 decembrie 2011 în care se menţiona în mod expres necesitatea depolitizării instituţiilor.”

Europa Liberă: Dar suntem martorii unei vendete continue. Democraţii spun: „Vreţi depolitizare, începeţi de la Ministerul Sănătăţii”. Piatra se aruncă evident în grădina liberal-democraţilor.

Igor Boţan: „Dar se aruncă de o manieră nu tocmai corectă. Dacă pornim de la principiul separării puterilor în stat, Guvernul nu poate să nu fie o instituţie politizată. Guvernul elaborează politici şi le implementează. Este vorba de organele de ocrotire a normelor de drept, care nu trebuie să fie politizate. Sigur că atunci când Parlamentul votează, în ultima instanţă, numirea unor înalţi conducători ai instituţiilor depolitizate, factorul politic persistă. Dar contează ceea ce se întâmplă până la votul în Parlament. Dar există o lege a Republicii Moldova care se numeşte Legea privind selectarea, cariera şi evaluarea performanţelor judecătorilor, care are un mecanism foarte, foarte clar. Şi, dacă e vorba de procurori, de exemplu, acelaşi mecanism poate fi folosit de Consiliul Superior al Procurorilor, la fel cum este folosit de Consiliul Superior al Magistraturii. Deci mecanisme există şi chiar astăzi în Parlament unii deputaţi au invocat necesitatea utilizării unor astfel de mecanisme.”

Europa Liberă: Dar cei numiţi în funcţie mai trebuie să aibă curajul să rupă cordonul ombilical cu partidul, să nu răspundă la comenzi politice.

Igor Boţan: „Este adevărat. Şi acest lucru se impune în mod imperativ. Am văzut şi astăzi că domnul Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a menţionat că domnul Ion Lupu, şeful de la „Moldsilva”, a fost dat afară de către Partidul Liberal, lucru care este, sună foarte, foarte straniu. Apare întrebarea firească: dacă Partidul Liberal, de exemplu, sau Partidul Democrat au de pierdut de pe urma unor astfel de numiri, cine are de câştigat? Şi răspunsul este, la prima vedere, unul foarte simplu: liderii de partid.”

Europa Liberă: Întrebarea mea de sinteză: a ieşit onorabil din această situaţie Parlamentul sau nu?

Igor Boţan: „Da, Parlamentul a ieşit onorabil. Însă urmează faza a doua, după raportul comisiei speciale. Iar, între timp, premierul Vlad Filat, probabil, va fi obstrucţionat în activitatea sa de către colegii din Alianţă, din Partidul Liberal şi Partidul Democrat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG