duminică, februarie 14, 2016 Ora Locală 07:51

  În jurul Moldovei

  Preşedintele Traian Băsescu anunţă priorităţile de politică externă

  În interiorul UE, Bucureştiul se va concentra asupra apropierii de Bruxelles a statelor din Balcanii de Vest şi a Republicii Moldova.

  Traian BăsescuTraian Băsescu
  x
  Traian Băsescu
  Traian Băsescu
  Președintele României, Traian Băsescu a rostit astăzi un discurs tradițional de început de an în fața ambasadorilor străini acreditați la București, la care a prezentat prioritățile țării sale în politica externă. Corespondenta noastră, Sabina Fati relatează că președintele român, tot în mod tradițional, și-a anunțat și așteptările în privința Republicii Moldova, dar nu a spus nimic despre o apropiată vizită la Chișinău vehiculată de presa moldoveană.
   
  Intilnirea anuala a presedintelui roman cu ambasadorii straini acreditati la Bucuresti prilejuieste prezentarea strategiei de politica externa a tarii, prin care Traian Basescu traseaza urgnetele Romaniei, pune pe tapet relatiile privilegiate pe care le are Bucurestiul cu alte capitale, dar enunta si unele dileme pe care le are seful statului.
   
  Republica Moldova trebuie sa ramina in viziunea lui Traian Basescu in aceeasi masura o tara cu care Romania are o legatura privilegiata si o urgenta. Astfel la capitolul politica europeana a Romaniei in interiorul Uniunii Europene, Bucurestiul se va concentra asupra avansarii in procesele de apropiere de Bruxelles a statelor din Balcanii de Vest si a Republicii Moldova, dar si asupra asigurarii accesului deplin al cetatenilor romani la dreptul de libera circulatie si dreptul de stabilire al resedintei oriunde in zona comunitara. Presedintele Romaniei considera deasemenea ca Republica Moldova este “partenerul cu performantele cele mai notabile in cadrul Perteneriatului estic”, de aceea Bucurestiul crede “ferm” in “viitorul european” al tarii de peste Prut. In acelasi timp Traian Basescu sfatuieste Chisinaul sa “mentina ritmul reformelor” pentru a obtine o “perspectiva clara de aderare”. Presedintele roman spera ca Republica Moldova va reusi sa finalizeze negocierile privind Acordul de Asociere la Uniunea Europeana in vara acestui an astfel incit semnarea documentului sa aiba loc cu ocazia smmit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
   
  Dincolo de sustinerea pe care Romania continua sa i-o acorde Republicii Moldova, presedintele roman a vorbit despre Parteneriatul Strategic pentru secolul 21 cu Statele Unite, care reprezinta „dimensiunea transatlantica a politicii externe romanesti” si care este “cel mai important parteneriat de anvergura globala al Romaniei”. A enuntat apoi parteneriatele strategice cu Polonia si Turcia, dar si “ambitia” Romaniei, care “vizeza” trei zone principale din vecinatate: Regiunea Extinsa a Marii Negre, Balcanii de Vest si regiunea Orientului Mijlociu si a Africii de Nord. Marea Neagra, ca frontiera a Uniunii Europene si a NATO are o “importanta strategica” pentru Romania si este un “spatiu traditional de interes si cooperare regionala in care Romania a fost pionier”.
   
  Traian Basescu spera in acelasi timp ca in 2013 relatiile Romaniei cu Rusia se vor normaliza si este “convins” ca Bucurestiul si Moscova pot gasi “puncte de convergenta” care sa duc la un “dialog pragmatic si transparent” chiar daca in cele doua capitale persista inca “umbra neincrederii”. In acest context presedintele roman considera ca “o solutie” in problema transnistreana care sa pastreze integritatea teritoriala a Republicii Moldova ar fi si “cheia relatiei politice deschise intre Moscova si Bucuresti”

  Taguri românia,moldova,Europa Liberă,Sabina Fati,Traian Băsescu,politica externa

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  22.01.2013 03:26
  Președintele Basescu isi depășește atribuțiile in relatiile "speciale"cu R.Moldova. Primordial i se cere sa respecte Independenta Nationala si Suveranitatea Statala, asta inseamna ca ar trebui sa recunoască ca la est de Prut locuiesc moldoveni ex-basarabeni si ex-sovietici care deloc nu sunt niste orfani, "romani de pretutindeni" ai Romaniei, de care n-are cine sa se îngrijească decât președintele României. Fiind cetățeni moldoveni ai R. Moldova ei au președintele, parlamentul si guvernul lor si nu e cazul ca aceste autorități legale sa fie desconsiderate si Romania sa le neglijeze, sa le nege, sa le desconsidere sau sa le substituie. In caz contrar pot fi identificați câteva milioane de "moldoveni de pretutindeni" si in Romania si cum se va simți Basescu dacă R. Moldova va pretinde si ea la relații "speciale" cu Moldova de Vest si va manifesta o "grija" cat mai mare de situatia lor economica, politica etc.? Ca stat UE Romania primordial ar trebui sa se conformeze politicilor UE fata de statele vecine din Parteneriatul Estic si sa nu nascoceasca "relatii speciale" menite sa camufleze amestecul direct in afacerile interne ale R.Moldova, nerespectarea drepturilor cetatenilor moldoveni la nume propriu, deosebit de cel al Romaniei, la desemnarea identitatii, etniei, natiunii, limbii, culturii si istoriei sale NATIONALE cu nume ce deriva din numele tarii, care exista traditional de 654 fara intrerupere la est de Prut de la formarea Statului Moldovenesc si de care moldovenii nu s-au lepădat pe parcursul aproape a jumătate de MILENIU de neîntrerupte ocupații străine si din partea unor "frați mai mari". Rar popor care a rezistat la asemenea încercări ale soartei (dacii au dispărut in numai 165 de ani e ocupație imperiala romana). A cere renunțarea la istoria trăita, la numele limbii si identității cu care moldovenii au ajuns la SFÂNTA LIBERTATE e un gest de nerespect, neprietenesc, egoist etc. Moldovenii au suferit preamult si azi ei merita sa fie oameni LIBERI, popor LIBER la EGAL alături de Romania, de popoarele ex-sovietice si ex-socialiste la masa popoarelor Europei unite si ale lumii.

  În exclusivitate