Linkuri accesibilitate

De ce vor deputații PL și PD să-i dea „injecție” ministrului PLDM al sănătății?


Andrei Usatîi este acuzat de corupție și abuz în funcție, dar spune că este victima unui atac politic.



Rivalitățile din alianța de guvernare, reaprinse la jumătate de mandat și la începutul unui an considerat crucial pentru avansarea reformelor pro-europene, au făcut să apară cereri de demisie la adresa mai multor demnitari. Joi, deputați din Partidul Liberal și din Partidul Democrat au cerut demisia de onoare a ministrului sănătății, Andrei Usatîi, care face parte din Partidul Liberal Democrat al primului ministru. Liliana Barbăroșie are detaliile.

În acest moment, ministrul sănătăţii ajuns în funcţie prin girul liberal-democraţilor este vizat de două anchete ale procuraturii, şi ameninţat de încă una inițiată de Centrul Naţional Anticorupţie. Toate au fost date publicităţii în ultimele câteva zile, adică în plin scandal politic în marginea vînătoarei tăinuite de procurorului general şi ceilalţi participanţi importanţi. Andrei Usatîi a respins toate acuzaţiile, iar premierul a făcut deja aluzii că dosarele împotriva ministrului sprijinit de partidul său ar face parte din lupta politică, şi nu neapărat ţinteşte combaterea corupţiei.

Andrei Usatîi
Andrei Usatîi
„Eu spuneam ieri că vom asista în perioada următoare la tot felul de declaraţii, dosare, propuneri etc. Este evident că scopul acestor acţiuni este să se sustragă atenţia de la o chestiune care trebuie rezolvată.”

Premierul a avut în vedere cererea sa de demisie a procurorului, urmată, astăzi, de plecarea lui Valeriu Zubco. L-am întrebat însă pe deputatul liberal, Gheorghe Brega, de ce dosarele de la procuratură au fost pornite tocmai acum, la mai multe luni de la constatarea presupuselor încălcări ale ministrului Usatîi de o comisie parlamentară pe care a condus-o:

„Noi ne-am adresat procuraturii la 30 octombrie. Asta după ce am analizat toate faptele constate. Iar procuratura a trebuit din nou să verifice ceea ce le-am dat noi. Nu e atât de uşor şi repede.”

Într-un dosar al procuraturii anticorupţie Andrei Usatâi este acuzat că ar fi favorizat contrar legislaţiei deschiderea a mai multor farmacii în municipiul Chişinău. În cel de-al doilea, ministrului sănătăţii i se impută că ar fi cerut, din nou contrar legislaţiei, transmiterea mai multor spaţii publice în gestiunea unei companii private. Şi ofiţerii anticorupţie au anunţat astăzi că-l cercetează pe şeful de la sănătate, dar într-o cauză nesoldată încă cu prejudicii aduse statului.

„Organul de urmărire penală nu are gând să aştepte când aceste consecinţe vor surveni şi peste 3-4 ani să cutăm cine este vinovat pentru că bunuri din proprietate publică au trecut în proprietate privată, ” a explicat astăzi şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
L-am întrebat pe analistul politic Anatol Ţăranu cum înţelege dânsul aceste anchete declanşate tocmai acum:

„Seamănă foarte mult cu necesitatea de a produce un efect de difuziune a scandalului cu procurorul general şi că sunt implicaţi alţi actori din alte zone ca să se producă această diluare. Este un procedeu politic foarte des utilizat în lupta politică, dar important este câtă substanţă au aceste acuzaţii care i se aduc domnului Usatîi. Dacă acest scandal va aduce la developarea şi altor nelegiuiri, sănătoşi să fie cei care fac acest lucru. Important pentru societate este ca aceste lucruri să iasă în vileag şi să nu se mai repete.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG