Linkuri accesibilitate

Povestea cu subtitrarea filmelor difuzate în cinematografe și TV (Adevărul)


Vînătoarea și incidentul tăinuit (Jurnal de Chișinău).


Scriitorul Vitalie Ciobanu aminteşte în paginile cotidianuui „Adevărul”că acum trei săptămâni presa semnala un schimb de scrisori pe care Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, îl avusese cu Victor Şelin, proprietarul reţelei de cinematografe „Patria”. Diplomatul solicita, în calitate de simplu cinefil, îmbunătăţirea subtitrării în limba română a filmelor difuzate. În scrisoarea de răspuns adresată ambasadorului, Şelin nu rata ocazia să acuze statul român de „scindarea” societăţii moldoveneşti şi solicita, în batjocură, circa un milion de euro anual pentru subtitrarea filmelor pentru copii, întrucât a obţine aceşti bani de la autorităţile moldovene este imposibil. „Povestea cu subtitrarea filmelor difuzate în cinematografe şi pe micul ecran plasează Republica Moldova într-o situaţie jenantă. Statutul şi calitatea limbii române constituie un atribut al suveranităţii naţionale, nu un obiect de negociere între două ţări”, observă autorul.

Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice” publică o investigaţie despre soarte copiilor abuzaţi sexual în propriile familii. „Multe dintre aceste crime nu ajung să fie descoperite, iar violatorii rămân în libertate sau se aleg cu sancţiuni simbolice”, scriu reporterii „Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice”. Daniela Sâmboteanu, preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, afirmă că, din toate cazurile asistate de organizaţie, abuzurile sexuale asupra copiilor sunt pe primul loc, după care urmează abuzul fizic şi neglijarea. De multe ori, trauma psihologică rămasă netratată se soldează cu transformarea victimei în abuzator la maturitate, atenţionează experta.

În opinia editorialistului Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” cazul omorului din Pădurea Domnească a ajuns într-un punct critic. De fapt acum începe adevăratul examen pentru AIE, pentru democraţia din Republica Moldova. „De aprecierea pe care o vor da liderii AIE, de acţiunile lor de mai departe depinde dacă ne mişcăm spre un stat democratic, de tip european, în care se pune preţ pe lege şi moralitate, sau rămânem în continuare în zona statelor oligarhice, unde legea şi morala se află la cheremul celor care plătesc campaniile electorale”, e de părere autorul.

La acelaşi subiect, Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” constată că tentativa de tăinuire a crimei din Pădurea Domnească a provocat cea mai serioasă criză de prestigiu a Alianţei pentru Integrare Europeană de la fondarea ei (2009) încoace. „Se creează impresia că urmărim o turmă care se aruncă în prăpastie. [...] În consecinţă, deşi toţi actorii politici implicaţi direct sau indirect în cazul Valeriu Zubco încă se lăfăie în jilţurile moi ale puterii, mulţi dintre ei zac deja pe fundul abisului politic fără nicio şansă de a se mai ridica de acolo. Nimeni nu i-a împins în hău. Nici opoziţia şi nici presa. Şi-au făcut-o cu mâna lor”, conchide Petru Bogatu.

Iar publicaţia de limbă rusă „Komersant Plus” constată că incidentul din Pădurea Domnească a pus pe jar întreaga ţară. În opinia reporterilor de la acest ziar, nemulţumirea nu e provocată de tragedia în sine – toate se pot întâmpla la vânătoare! – cel mai mult nemulţumeşte încercările politicienilor de a scoate dividente politice de pe urma acestei tragedii. „În cazul lui Sorin Paciu, cei care au participat la vânătoare – politicieni şi funcţionari publici – au arătat clar că se consideră deasupra legii. Au încercat să ascundă incidentul pentru că niciun „barosan” nu a vrut să renunţe la vacanţa de iarnă. Din păcate, nu le-a reuşit să tăinuiască cazul”, se arată în articol.
XS
SM
MD
LG