Linkuri accesibilitate

Panica lui Voiculescu (Hotnews)


Alianţei pentru o Românie curată va monitoriza trimestrial activitatea guvernului (România liberă).


Senator, lider onorific al Partidului Conservator si patron al televiziunilor Antena, Dan Voiculescu va fi judecat la sfarsitul lui aprilie pentru un dosar de spalare de bani si trafic de influenta. Presa de ieri opina ca formula completului de judecata de la Inalta Curte de Casatie de Justitie i-ar putea fi fatala, fiind alcatuita din judecatori care au la activ condamnari la inchisoare impotriva unor personaje influente, precum fostul premier Adrian Nastase sau omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Pe site-ul Hotnews, poate fi citit astazi un comentariu de Dan Tapalaga care apreciaza ca, in programele Antenei 3, se vede panica lui Voiculescu. Jurnalistii trustului sau au pus tunurile pe justitie si pe alte institutii-cheie ale statului, in intentia de a decredibiliza, ca fiind politica, eventuala condamnare a patronului. Sunt puse sub semnul intrebarii inregistrarile facute de Serviciul Roman de Informatii, testul poligraf, probele de la dosar, integritatea unor judecatori si procurori, Consiliul Superior al Magistraturii. Dan Tapalaga arata in finalul articolului ca aceasta „teroare” (cuvantul ii apartine) trebuie stopata, „inainte ca toti acesti inculpati alaturi de avocatii lor din politica sa desavarseasca o schimbare radicala a modelului de tara”: de la modelul vestic pe care Romania l-a imbratisat taras-grapis, la unul „bazat pe manipulare, populism si putere exercitata in mod discretionar”.

In Romania libera, Alina Mungiu-Pippidi indeamna la recunoasterea calitatilor premierului Victor Ponta, care ar fi pe cale sa devina, dintr-un „talent”, o „forta”. Analista admira aplombul premierului, care ar radia siguranta, si promptitudinea replicilor sale, ca si fixarea pe imaginea unui politician care „se consulta, cooperează, care e flexibil, (e) omul raţiunii”. Fondatoarea Alianţei pentru o Românie curată anunta in articol ca ONG-ul s-a decis sa monitorizeze trimestrial activitatea guvernului. Ea merita, deci, toata atentia.

Andreea Pora raspunde imediat acestor opinii (fara sa o numeasca insa pe comentatoarea de la Romania libera), si o face intr-un articol postat in cursul zilei pe site-ul revistei 22. Pora nu vede „calitatile” lui Ponta, in schimb ii poate recompune tactica: dupa experienta verii lui 2012, cand a fost pe cale sa plateasca oalele sparte de pe urma esecului suspendarii presedintelui Traian Basescu, premierul USL a inteles cum se evita reactia negativa a Occidentului. Asaltul asupra statului de drept nu trebuie dat in numele guvernului, ci trebuie lasat in seama Parlamentului. La o adica, arata Pora, Ponta se va justifica usor la Bruxelles ca n-a avut incotro, Parlamentul a decis desfiintarea sau „coafarea”, cum s-a exprimat recent senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu, a unor institutii precum Agentia Nationala de Integritate, Consiliul Superior al Magistraturii, Directia Nationala Anticoruptie sau Curtea constitutionala.
XS
SM
MD
LG