Linkuri accesibilitate

R.Moldova în raportul Freedom House despre „Libertatea în lume”


Harta Libertăţii în lume, după Freedom House
Harta Libertăţii în lume, după Freedom House

Organizația americană pro-democrație menționează Moldova printre țările care au progresat cel mai mult în ultimii ani.


Fostele republici sovietice, cu excepţia celor trei state baltice, sunt în acest moment o zonă în care drepturile omului sunt încălcate, cel puţin în măsura în care sunt încălcate în Orientul Mijlociu. Este cel puţin concluzia organizaţiei neguvernamentale Freedom House, care a stat astăzi publicităţii raportul despre „Libertatea în lume” în anul 2012.

Arch Puddington, vicepreşedintele pentru cercetare de la Freedom House, a declarat Europei Libere că singurele „puncte luminoase” în regiune au fost Moldova, Armenia si Georgia.

Moldova, se mai arată în raportul Freedom House, a făcut progrese mari între 2008 şi 2012, după schimbarea guvernării comuniste.

Arch Puddington
Arch Puddington
Situaţia în jurul Moldovei arată însă ceva mai prost: Ucraina este acum o ţară considerată numai parţial liberă, o ţară în care sunt încălcate mai ales drepturile politice. Belarus este calificată drept „neliberă”, ţară în care atât drepturile politice cât şi cele de bază sunt încălcate masiv. Aceeaşi situaţie în Rusia.

Arch Puddingron remarcă faptul că în acest moment, când vine vorba despre drepturile politice, situaţia din Eurasia este cea mai gravă din lume şi pune parţial vina pe regimul autoritar instaurat de preşedintele Vladimir Putin în Rusia. Sistem care, crede Puddington, a făcut „şcoală” în regiune.

Raportul Freedom House critică desigur situaţia drepturilor omului în Rusia, decizia de a expulza organizaţia USAID - Agenţia americană pentru ajutor internaţional -, dar şi politica americană faţă de Moscova, despre care se afirmă că nu ar fi fost „capabilă să ofere o replică cât de cât credibilă”.

Anul 2012 este calificat de Freedom House drept unul „complicat” pentru drepturile omului, deteriorarea situaţiei din Eurasia este unul din motive. Pentru al şaptelea an consecutiv, a crescut numărul ţărilor care limitează libertăţile de bază (în 2012 erau 28) faţă de cele în care situaţia s-a îmbunătăţit (16). A crescut însă puţin numărul ţărilor considerate „libere”, aproape 90 din totalul de 195.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG