joi, mai 05, 2016 Ora Locală 17:12

  Moldova

  Presa şi strategia de relații cu publicul a Procuraturii Generale

  Cornelia Cozonac: Cazul omorului la vânătoarea din Pădurea Domnească a fost gestionat foarte prost din punct de vedere mediatic.

  x

  Articole pe aceeaşi temă

  MAI crede că vânătoarea din Pădurea Domnească a fost ilegală

  Directorul Moldsilva afirmă contrariul şi spune că, dacă va fi necesar, va dezvălui numele demnitarilor care au fost la vânători de selecţie.

  Cum devine o crimă un delict ecologic

  În ciuda legislaţiei confuze, ecologişti şi chiar vânători spun că vânatul de către nespecialişti în rezervaţii naturale este ilegal.

  Procurorii de la Fălești au rămas fără dosarul vânătorii. Șefii poliției – fără funcții

  De ce dosarul a fost transferat la Chişinău şi câtă independenţă au procurorii de rând?

  Liderii AIE despre „cazul de la vânătoare”

  Premierul Vlad Filat cere demisia procurorul general. Marian Lupu: divergenţe există, însă circumstanţele vor fi examinate de o comisie specială a parlamentului.

  Multimedia

  Audio
  • Presa şi strategia de relații cu publicul a Procuraturii Generale

  Uciderea la vânătoare a omului de afaceri Sorin Paciu a pus în centrul atenției publice procuratura generală. Serviciul ei de presă, ca toate instituțiile statului, a tăcut vreme de două săptămâni în privința incidentului de la 23 decembrie, dar a reacționat imediat, după câteva ore, la învinuirea din 6 ianuarie a lui Sergiu Mocanu că autorul omorului ar fi procurorul-general. Alla Ceapai a încercat să afle mai multe, inclusiv de la colegii noștri de breaslă, despre strategia de relații cu publicului a procuraturii generale.
   
  Cazul tragic de la Pădurea Domnească despre care s-a aflat după două săptămâni a trezit întrebări nu doar presei, dar şi înalţilor demnitari, de ce funcţionarii publici, inclusiv procurorul general care au participat la acea vânătoare nu au vorbit publicului despre incident. Sau, cel puţin, de ce serviciul de presă al procuraturii nu a difuzat vre-un comunicat despre acest caz în momentul iniţierii dosarului penal. Mai mulţi analişti şi lideri de opinie au pus pe seama participării la acea vânătoare a persoanelor cu demnitate publică această tăcere a procuraturii. Aţa sau altfel, acum câteva zile presa, dar şi cetăţenii au putut afla  despre un alt incident, în chiar ziua în care s-a produs, la o vânătoare din Teleneşti, unde a fost rănit un tânăr. Am fost curioasă să aflu de la ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, cine şi cum decide ce comunică procuratura publicului şi presei. Maria Vieru, însă, nu a dat curs solicitării Europei Libere.
   
  Eram curioasă să mai aflu de la ofiţerul de presă al procuraturii generale de ce nu s-a explicat presei, şi cetăţenilor că ceea ce a numit procurorul general Valeriu Zubco autosuspendare, de fapt a însemnat o prelungire a concediului. Despre care a confirmat şi ministrul Justiţiei Oleg Efrim. Directoarea centrului de investigații jurnalistice Cornelia Cozonac spune că procuratura generală în ultimii ani a devenit mai deschisă cu presa, comunicând aproape zilnic despre unele cazuri investigate de procurori, dar mai puţin despre cele care vizează  persoanele cu demnitate publică. Şi chiar dacă aceste cazuri ajung să fie comunicate presei, numele funcţionarului suspectat de încălcarea legii, de cele mai dese ori, este ţinut sub anonimat, iar orice informaţie suplimentară este justificată prin secretul anchetei, spune jurnalista Cornelia Cozonac:
   
  „De exemplu am observat multe cazuri în care procuratura sau procurorii au comunicat numele victimelor violenţei sau a minorilor aflaţi în conflict cu legea. Dar protejează în foarte multe cazuri numele funcţionarilor care sunt cercetaţi în dosarele procurorilor. Este o atitudine defectuoasă de fapt. Pentru că demnitarii trebuie să ştie acest lucru că ei pot fi supuşi criticii pentru comportamentul lor, pentru încălcările pe care le fac, deoarece ele sunt persoane plătite din banii publici şi ei trebuie să răspundă pentru faptele pe care le comit.”
   
  Faptul că procuratura a ţinut departe de ochii lumii incidentul de la Pădurea Domnească este, la părerea jurnalistei Cornelia Cozonac, o confirmare a acestei strategii simptomatice de comunicare defectuoasă cu publicul:
   
  „Acest caz a fost gestionat foarte prost din punct de vedere mediatic. Vedem că criticile nu s-au lăsat aşteptate şi au curs gârlă asupra procurorilor şi asupra procuraturii în general. Acest lucru a afectat foarte grav şi irecuperabil imaginea procuraturii.”
   
  Un alt jurnalist de investigaţie Vitalie Călugăreanu spune că nu doar procuratura, ci mai toate instituţiile statului au strategii defectuoase de relaţii cu publicul. Strategii care, de altfel, spune jurnalistul, au fost moştenite de la fosta guvernare comunistă fără schimbări esenţiale, odată cu venirea la putere a partidelor de orientare democratică:
   
  „În general am impresia că majoritatea celor care lucrează în serviciile de presă a instituţiilor publice, cu mici excepţii, primesc salarii nu pentru a transparentiza activitatea instituţiilor în care lucrează, ci pentru a bloca accesul jurnaliştilor la prima sursă, adică la şefii acestor instituţii. Cât despre reacţiile acelor de la procuratură atunci când întrebările noastre vizează anumite ciudăţenii pe care le comit unii indivizi din acea instituţie vreau să vă spun că sunt total dezamăgit. De la procuror general, până la şefi de direcţie îţi răspund prima dată la telefon, pentru că, mă rog, nu îţi cunosc numele, te roagă să revii peste câteva minute, după care nu-ţi mai răspund. Asta numesc ei transparenţă” a fost opinia jurnalistului Vitalie Călugăreanu.

  Taguri moldova,Europa Liberă,alla ceapai,Procuratura Generală,Cazul Sorin Paciu,vînătoarea din Pădurea Domnească

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate