Linkuri accesibilitate

MAI crede că vânătoarea din Pădurea Domnească a fost ilegală


Directorul Moldsilva afirmă contrariul şi spune că, dacă va fi necesar, va dezvălui numele demnitarilor care au fost la vânători de selecţie.


Misterioasa vânătoare din Pădurea Domnească, la care a fost împușcat Sorin Paciu, pare să fi fost un eveniment monden cu participare mai largă decât se credea până acum. La o zi după ce primarul capitalei a spus că la Fălești ar fi fost și demnitari, ba chiar miniștri, dar nu a dat nici un nume, unul din consilierii liberali ai lui Dorin Chirtoacă, Iurie Nastas, a recunoscut astăzi că a fost și el la vânătoare. Între timp, ministerul de interne, acuzat că vreme de două săptămâni a contribuit la ascunderea omorului, a prins și el curaj, informând că vânătoarea a fost ilegală. Detalii, de la Liliana Barbăroșie.

După ce a răspuns acuzaţiilor de tăinuire a incidentului de la vânătoare prin concedierea a cinci poliţişti de la Făleşti, în frunte cu comisarul şi adjunctul acestuia, astăzi MAI-ul a dat semn că nu-i slăbeşte nici pe organizatorii vânătorii despre care crede că a fost una „ilegală”. Ministrul de interne, Dorin Recean, a anunţat pornirea unui dosar penal pe două articole concomitent: vânătoare ilegală şi încălcarea regimului de administrare a rezervaţiilor naturale:

„Legea privind fondul ariilor natural protejate de stat specifică foarte clar că Pădurea Domnească este rezervaţie ştiinţifică, iar legea privind regnul animal interzice expres şi univoc vânătoarea în rezervaţiile ştiinţifice. Aceste două legi spun foarte clar că în rezervaţiile ştiinţifice nu se poate să mergi la vânat. În rezervaţiile ştiinţifice există în schimb dreptul de reglare selectivă. Sper că nu se confundă o vânătoare ordinară cu una selectivă. Prin urmare ceea ce s-a întâmplat acolo a fost o activitate ilegală, nepermisă de lege,” a explicat astăzi ministrul Recean.

Potrivit ministerului de interne, o altă încălcare admisă la vânătoarea soldată cu deces ar fi că participanţii au utilizat gloanţe interzise. Aşa că primul care s-ar putea pomeni în vizorul anchetatorilor este directorul agenţiei de stat „Moldsilva”, Ion Lupu, cel pe care, atunci când cazul devenise public, premierul îl acuzase că i-a ascuns participarea procurorului general. Iată însă cum se apără Ion Lupu de acuzaţia că a admis şi supravegheat chiar o vânătoare ilegală într-o rezervaţie naturală:

„Conform legislaţiei se permite vânătoarea într-o rezervaţie pentru reglarea numărului de mistreţi de către reprezentanţii Moldsilva şi vânători profesionişti. Dar în Moldova nu există vânători profesionişti, există vânători sportivi. Şi vreau să vă spun că nu este unica vânătoare în rezervaţie şi nu numai anul acesta, ci începând cu 2001 până acum. Sunt foarte multe grupe care au fost acolo şi dacă va fi necesar, le vom dezvălui.”

„Eu nu am de gând să polemizez cu domnul Ion Lupu. Dânsul urmează deja să polemizeze cu anchetatorii. Dacă însă aşa gen de vânători s-au întâmplat pe parcursul acestei perioade de timp, înseamnă că s-a încălcat legea în toată această perioadă de timp”, a comentat pe de altă parte această vădită ameninţare a şefului de la Moldsilva premierul Vlad Filat.

Între timp, presa a scos la iveală noi nume de demnitari care i-ar fi făcut companie procurorului general şi celor doi magistraţi de la şefia Curţii de Apel Chişinău la împuşcat de mistreţi în Pădurea Domnească. Cei mai mulţi îşi neagă participarea, printre ei deputatul democrat Valeriu Guma sau procurorul de Făleşti care administrase la început ancheta pornită de procuratură. A recunoscut în schimb consilierul din Chişinău din partea liberalilor, Iurie Nastas, un detaliu ce-l pune într-o situaţie jenantă pe primarul Chişinăului care sugera ceva mai devreme că printre necunoscuţi ar fi miniştri – adică subalterni direcţi de-ai premierului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG