Linkuri accesibilitate

USL discută desfiinţarea unor instituţii incomode Puterii (Evenimentul zilei)


Guvernarea asmuţă judecătorii împotriva procurorilor (22)

Mai multe comentarii de astazi vad in actiunile guvernului condus de Victor Ponta atacuri in serie la democratie si la institutiile ei. Mircea Marian citeaza in Evenimentul zilei asumări explicite ale reprezentantilor puterii: senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a declarat, de pilda, ca în USL se discuta desfiintarea sau „coafarea” unor instituţii incomode Puterii. In fruntea listei se afla Agentia Nationala de Integritate, impotriva careia s-a declarat si deputatul liberal Gigi Becali. Mircea Marian crede ca USL aplica pas cu pas planul colonelului in rezerva Mircea Dogaru, cel care a organizat in urma cu un an manifestatiile din Piata Universitatii, soldate cu caderea guvernului democrat-liberal condus de Emil Boc. In numele unui asa-zis Consiliu Naţional al Societăţii Civile, Dogaru facea public la vremea respectiva un document contrasemnat de Victor Ponta si de Daniel Chitoiu, in calitate de co-presedinti ai USL. Documentul prevedea expres desfiintarea sau anihilarea ANI, a Directiei Nationale Anticoruptie, a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si a Consiliului National al Audiovizualului.

„Niciodată în ultimii ani independenţa justiţiei nu s-a aflat într-un pericol aşa de mare”, scrie Armand Gosu in saptamanalul 22. Si Laura Stefan se ocupa de subiect, de asemenea in 22. Ea reface scenariul „aproape perfect” al actualului ministrului de justitie, Mona Pivniceru. Cum primele incercari de subordonare politica a justitiei nu i-au reusit, Pivniceru a gasit acum solutia: sa-i asmuta pe judecatori impotriva procurorilor, dupa ce alegerile de presedinte de la Consiliul Superior al Magistraturii au fost castigate de procurorul Oana Haineala-Schmidt. Guvernul este pe cale sa „rezolve” conflictul prin trecerea procurorilor in subordinea sa. Daca aceasta masura va fi pusa in aplicare, Laura Stefan crede ca mai-marii zilei pot rasufla usurati: in Romania nu va mai exista justitie penala independenta, nici dosare cu oameni importanti.

Ce face insa cu economia puterea uselista? Silviu Sergiu aduna indicii intr-un articol din Evenimentul zilei si ajunge la concluzia ca, în loc să fie astupate găurile prin care se risipesc resursele publice, guvernul „prezerva saracia românilor”. „În realitate, scrie comentatorul, guvernanţii protejează un sistem clientelar, care le alimentează conturile personale şi de partid”. Mai mult de trei sferturi din cheltuielile bugetare preconizate pentru 2013 se duc pe salariile bugetarilor, pe un sistem de pensii falimentar, pe despăgubirea foştilor proprietari de case naţionalizate, pe drepturi băneşti câştigate în instanţă de bugetari cărora statul le-a încălcat drepturile. In fine, din acesti bani se platesc nu investitii, ci restituiri de credite contractate de stat si se achita, la presiunea Bruxelles-ului, parte din datoriile statului către sectorul privat. Asa a rezolvat, de pilda, ministrul sanatatii platile datorate furnizorilor de medicamente: s-a taiat finantarea pe care spitalele private o primeau din banii asiguratilor.
XS
SM
MD
LG