vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 09:02

  Rubrici / Realitatea cu amănuntul

  Sfaturi pentru şoferi

  Pe şoselele patriei circulă o sumedenie de şoferi vitezomani, aghesmuiţi, neglijenţi, dar şi mulţi indivizi care preferă mita în loc de amendă în cazul în care greşesc.

  Multimedia

  Audio

       Am citit deunăzi un interviu mare, consistent, realizat de Unimedia, cu Sergiu Diaconu, şeful direcţiei Poliţia Rutieră a Ministerului de Interne. Dl Diaconu vorbeşte cu lux de amănunte despre procesul complex de reformare a poliţiei rutiere, despre problemele şi performanţele agenţilor de circulaţie.

       Un fapt întristător, remarcat de şeful poliţiei rutiere, este acela că „în Moldova cultura şofatului, de comportament în trafic este foarte joasă”. Mai mult, dl Diaconu spune că în cadrul unor acţiuni de patrulare a constatat că fiecare al doilea şofer care încalcă regulile încearcă „să se înţeleagă” cu polţiştii. „De ce trebuie să te înjoseşti şi să încerci  să te înţelegi cu un agent de circulaţie? De ce să nu respecţi legislaţia şi, dacă ai încălcat regulile, să nu achiţi amenda?” se întreabă dl Diaconu.

      Şeful poliţiei rutiere are, în fond, dreptate. Pe şoselele patriei circulă o sumedenie de şoferi vitezomani, aghesmuiţi, neglijenţi, dar şi mulţi indivizi care preferă mita în loc de amendă în cazul în care greşesc. Da, sînt mulţi cei care preferă să se înţeleagă cu agenţii de circulaţie. Nu ştiu însă dacă încercarea de a-i responsabiliza are sorţi de izbîndă. Mai curînd e curată pierdere de timp. Pe şoselele patriei se deplasează zilnic mii de oameni foarte diferiţi. Pe mulţi dintre ei sfatul preţios al dlui Diaconu, acela de a nu da mită, îi va lăsa reci.

      În altă ordine de idei, să constatăm că încercările şoferilor de a se înţelege cu poliţia rutieră nu ar prezenta nici un pericol dacă agenţii de circulaţie ar fi întruchiparea cumsecădeniei şi corectitudinii. Păi, dacă poliţistul e corect şi onest, nici un fel de înţelegere nu e posibilă, nu-i aşa? Şi pesemne şi şoferii ar renunţa la apucătura asta dacă poliţia ar fi incoruptibilă în totalitate.

     Fireşte, nu e rău să responsabilizăm şoferii. Dar mi se pare mult mai important să fie responsabilizaţi şi reevaluaţi cu adevărat agenţii de circulaţie. Am înţeles din interviul dlui Diaconu că se munceşte serios în această privinţă şi există rezultate palpabile. Dar se pare că mai e de lucru de vreme ce, iată, recent, un prieten mi-a povestit cum un poliţist reevaluat l-a oprit pentru o gafă şi, zicîndu-i că procesul-verbal e gata, l-a privit cu subînţeles.

     Eu cred că e mult mai uşor să responsabilizezi cîteva sute de poliţişti, decît sute de mii de şoferi. Iar atunci cînd toţi agenţii de circulaţie vor fi infailibili, corecţi, oneşti, nici nu va mai fi nevoie de sfaturile adresate şoferilor.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Iulian Ciocan,Realitatea cu amănuntul,Corupție,mită,poliție rutieră

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Dumitru de la: Chisinau
  16.01.2013 20:00
  toti soferii cunosc anumite obiceiuri nescrise de exemplu cind un echipaj de politie rutiera sta cu radarul sau in general un echipaj de politie rutiera atuncea soferii care au zarit acesta masina dau de stire celor care vin din fata prin clipirea de faruri precum ca uite inainte te asteapta un echipaj al politiei rutiere pina nu demult si eu faceam asta , dar daunazi m-am trezit si am spus BAI da de ce sa ii acoper eu și să îi favorizez pe acești soferii iresponsabili care de exeplu zboara cu 120 km la ora unde e permis 50 sau soferii beti etc ??? pentru ca intr-o buna zi sa dee peste mine sau peste familia mea și sa ma facă calic sau in general sa ma omoare ???
  am auzit de la o persoana care a petrecut multi ani prin europa acolo o spus ca soferil daca vede o incalcare de reguli de circulatie el usor poate sa sune la politie sa sesizeze organele despre incalcarea vazuta elementaru vede ca ai aruncat o tigara prin geam afară suna la politie si spune locul modelul la masina numarul de inmatriculare da nu ca la noi cum arata ca arunca din mers sacosa cu gunoi pe drum.

  idee e ca pina cind soferii singui nu o sa vree sa se civilieze nimeni nu o sa ii poate inpune civlizarea pin in maduva oaselor e rau cind cineva respecta regulile sau legile numai din frica ca va fi sanctionat e bine cind se respecta constient cind intelegi ca uite incalcind o anumita regula dn circulatie tu risti cu viata altora si a ta

  În exclusivitate