marți, mai 03, 2016 Ora Locală 09:49

  Rubrici / Jurnal de Corespondent

  Modelele Naţionaliştilor Autonomi

  O grupare radicală românească intrată în vizorul justiţiei.

  Extremiști la Timișoara
  Extremiști la Timișoara

  Multimedia

  Audio

  O organizaţie extremistă de dreapta, care în România există de 5 ani, a intrat la începutul acestei săptămîni în vizorul parchetului din Timişoara. Este vorba despre gruparea Naţionaliştii Autonomi (prescurtat: NAT88, ceea ce înseamnă Naţionalişti Autonomi Timişoara, Heil Hitler, cifra 88 fiind codul folosit de către neofascişti pentru indicarea salutului nazist). Gruparea a lansat o chemare rasistă cinică, adresată femeilor rome, cerîndu-le să se sterilizeze în schimbul unui „premiu” în valoare de 300 de lei. Un semnal de alarmă a fost tras de Institutul pentru Studierea Holocaustului în România şi alte două organizaţii care au condamnat acţiunea Naţionaliştilor Autonomi.

  În esenţă, acţiunea extremiştilor nu este nimic altceva decît o formă
  x
  inedită a unei campanii susţinute şi de alte grupări radicale de dreapta în centrul căreia se află ideea fixă a asfixierii demografice autohtone de către „elemente alogene”. Ideea a fost vehiculată cu insistenţă şi de către ideologii nazismului, ca de pildă, Alfred Rosenberg sau Joseph Goebbels. Preluarea unor idei din zestrea ideologică a nazismului german de către Naţionaliştii Autonomi se reflectă şi în publicaţiile lor, ca de pildă în pagina electronică intitulată „Zgomotul autonomilor” care se deschide cu un motto din Joseph Goebbels: „A face zgomot este una dintre cele mai eficiente mijloace de propagandă”. Sub acest motto a fost plasată fotografia propagandistului nazist, ştearsă după ce procurorii din Timişoara au început urmărirea penală a membrilor grupării radicale de dreapta.

  Gruparea Naţionaliştilor Autonomi din Timişoara este o imitaţie a unor
  Inscripții ale organizației la TimișoaraInscripții ale organizației la Timișoara
  x
  Inscripții ale organizației la Timișoara
  Inscripții ale organizației la Timișoara
  asociaţii extremiste similare din Germania. Internetul a facilitat legături directe şi cu alte grupări de acest fel, care se consideră a fi avangarda luptei pentru instalarea unui sistem de orientare naţional-socialistă. Pe lîngă cîteva elemente doctrinare comune, toate aceste grupări naţionale au preluat cîte ceva din tradiţiile naţionalismului autohton. Apropierea Naţionaliştilor Autonomi din Timişoara de legionarism şi neolegionarism este evidentă. Astfel, se explică participarea lor la omagierea anuală a lui Corneliu Zelea
  x
  Codreanu, îngrijirea unor morminte sau monumente ridicate în amintirea unor gardişti, cultul unor partizani controversaţi, ca, de pildă, Ion Gavrilă Ogoranu, cofondator al Partidului pentru Patrie (PPP).

  Nu întîmplător, Naţionaliştii Autonomi au sprijinit la alegerile locale de anul trecut tocmai pe cei doi candidaţi pentru Consiliul local ai Partidului pentru Patrie (căruia i-a fost interzis din partea justiţiei să-şi schimbe numele în Partidul Totul pentru Ţară, nume purtat temporar de mişcarea legionară a lui Corneliu Zelea Codreanu): un profesor de sport şi un absolvent al liceului german „Nikolaus Lenau”. (Lista a se vedea aici.) 

  Printre modelele de inspiraţie ale Naţionaliştilor Autonomi se află o sumedenie de militanţi extremişti români, ceea ce se desprinde şi din cărţile pe care le-au răspîndit prin intermediul site-ului „Ofensiva Odal” (între timp închis). Un loc de frunte l-a ocupat în această bibliotecă a urii, teoreticianul antisemitismului, A. C. Cuza, urmat de teoreticianul rasismului biologic, Nicolae Paulescu. N-au lipsit din această galerie nici Traian Romanescu (cu a sa carte „Marea conspiraţie evreiască”), nici negaţionistul american, David Duke şi nici cel elveţian, Jürgen Graf. Invitaţia la descărcarea unor cărţi de acest gen era însoţită de recomandarea vizionării online a filmului de propagandă nazistă, „Der ewige Jude” (care în România a rulat sub titlul „Eternul Jidan”).

  Taguri romania,Radio Europa Liberă,William Totok,Jurnal de corespondent,Nationaliștii Autonomi,orgnizații extremiste,legionari,Gavril Ogoranu,Naționaliști Autonomi Timișoara/ NAT88

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate