Linkuri accesibilitate

NATO şi purtătorii săi de cuvânt


Oana Lungescu, actualul purtător de cuvânt al NATO
Oana Lungescu, actualul purtător de cuvânt al NATO

Jamie Shea a fost aplaudat și ovaționat ca un erou național în Kosovo, depășit în popularitate doar de Bill Clinton.


Fiind o alianță militară, NATO are reguli de funcționare administrativă mult mai stricte dar și mai limpezi și reduse la număr decât structuri multinaționale de dimensiuni similare cum e, de pildă, Uniunea Europeană. Astfel, spre deosebire de UE, unde toate limbile oficiale ale țărilor membre au un statut identic, în NATO s-a decis de la început că singurele limbi folosite vor fi engleza și franceza.

Decizia avea și o logică geopolitică și istorică, întrucât primul sediu al NATO s-a aflat la Paris, înainte de a se muta la Bruxelles în urma deciziei generalului De Gaulle de a retrage Franța din comandamentul militar integrat al NATO.

Tot pentru a balansa influențele în cadrul Alianței, de astă dată influențele transatlantice, s-a decis o dată pentru totdeauna că șeful civil al NATO, secretarul general, va fi întotdeauna un european, in vreme ce comandantul suprem al trupelor NATO va fi un militar american. Ambele sedii, atît cel civil cît și cel militar se află de altfel în Belgia.

In privința alegerii purtătorului de cuvânt, care e responsabil de imaginea externă a Alianței în egală măsură cu secretarul general, nu există reguli precise și totul se petrece la nivelul negocierilor între capitale în jurul câtorva nume rămase după o selecție riguroasă. E vorba cel mai adesea de foști jurnaliști și diplomați. Nu se caută în mod necesar o rotație pe țări. Inainte de actuala purtătoare de cuvânt Oana Lungescu, postul a fost deținut succesiv de doi canadieni: Yves Brodeur și James Appathurai. Oana Lungescu însăși nu a primit postul ca româncă, ci ca cetățean german.

Cît de importantă poate fi însă personalitatea purtătorului de cuvânt al NATO s-a văzut în cazul britanicului Jamie Shea, purtător de cuvânt al Alianței în timpul operațiunilor militare împotriva regimului lui Milosevici, care au dus la eliberarea și ulterior la independeța Kosovo. In momentul primei vizite a oficialilor NATO în Kosovo, Jamie Shea, care fusese văzut zilnic la televiziune justificând operațiunile Alianței, a fost aplaudat și ovaționat ca un erou național în Kosovo, fiind depășit în popularitate în ochii albanezilor doar de Bill Clinton.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG