Linkuri accesibilitate

Cum devine o crimă un delict ecologic


În ciuda legislaţiei confuze, ecologişti şi chiar vânători spun că vânatul de către nespecialişti în rezervaţii naturale este ilegal.

Cazul Sorin Paciu, omul de afaceri care a decedat după o vînătoare, în decembrie, în Pădurea Domnească, se schimbă încet dar sigur dintr-o crimă la vânătoare într-un delict ecologic. Combinat cu faptul că se pare că vânătorii ar fi folosit şi gloanţe interzise în Republica Moldova. Tamara Grejdeanu relatează:

Cu un simplu carnet de vânător nu poţi participa la o vânătoare de selecţie - noţiune invocată în comunicatul de presă de la Agenţia ,,Moldsilva”, susţine Oleg Ciocoi, preşedintele Societăţii Vânătorilor din R. Moldova. În opinia lui, vânătoarea din Pădurea Domnească nu poate fi numită selectivă întrucât aceasta se permite doar în unele rezervaţii naturale şi la ea participă specialişti care pot recunoaşte animalele bolnave şi nicidecum demnitari de rang înalt:

„Asta a fost o vânătoare, dar nu a fost selectare. Şi cu atât mai mult, ce jurist sau procuror, sau judecător, el ce-i specialist în domeniu, el poate să aprecieze? Specialist în domeniu asta înseamnă om care a terminat studii speciale, care ştie lucrul la perfecţie şi numai specialişti care sunt angajaţi la Asociaţia vânătorilor sunt specialişti în domeniu, la „Moldsilva” sunt silvicultori.”

Europa Libera: Şi atunci, cât de legală a fost această vânătoare, în opinia dumneavoastră?

„Ilegală, sigur că. Braconaj, putem să spunem aşa deschis.”

I-am adresat aceeaşi întrebare academicianului Ion Dediu. Specialistul în ecologie spune că în rezervaţiile naturale omul poate interveni doar cu cercetări ştiinţifice şi nicidecum pentru a vâna:

„Este un fel de post-factum, brut exprimat, că chipurile s-au dus la vânătoare, - nelegală absolut, - în rezervaţie, pentru a face vânătoare de selecţie. Nu este corect. Au mai avut loc vânători de acestea şi în trecut, tot efectuate de către şefi mari. Nu se permite intervenţia omului nici într-un caz. De altfel, ce rost are rezervaţia dacă noi încercăm a face selecţii, vânători, aşa cum se fac în rezervaţiile noastre? Este un dezastru. ”

Pe de altă parte, Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste susţine că există multă confuzie în legislaţie, întrucât unele prevederi notează drept interzis vânatul în rezervaţiile naturale, iar altele permit ca prin vânat să se regleze numărul animalelor:

„Nu există un regulament clar pentru vânătoarea selectivă, ce înseamnă vânătoarea selectivă, cine are dreptul să o facă, unde. Cred că acest lucru nu este întâmplător, fiindcă sub paravanul vânătorii selective cred că au beneficiat foarte mulţi amatori care deţin posturi înalte şi care habar nu au de vânătoarea selectivă. Este un gol în legislaţie şi cred că acest gol trebuie urgent de acoperit cu un regulament clar prin care să nu se mai permită abuzuri.”

În opinia specialiştilor, exemple de vânătoare de selecţie ar putea fi urmărite doar în ţările civilizate şi mai puţin în Republica Moldova. Acolo se adună grupuri specializate pentru a testa animalele, le verifică dacă nu sunt bolnave, după care le dau drumul înapoi în mediul natural.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG