luni, februarie 08, 2016 Ora Locală 03:52

  Interviuri

  „Nu am nevoie de favoare, eu sunt în slujba poporului...”

  Vitalie Marinuța: „în jur de 70% au fost cheltuieli care au trecut prin procedura de licitaţie, dar au fost bani care au fost rambursaţi statului.”

  Multimedia

  Audio
  • Interviul dimineții: cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuța


  Un portal informaţional de la Chişinău, tribuna.md, care a publicat recent două articole despre cheltuielile Ministerului Apărării din anul 2012, şi-a atras mânia conducătorului acestui minister, Vitalie Marinuţa, care a acuzat pe blogul său personal publicaţia de „manipularea” opiniei publice. În unul din articole se arăta că Ministerul Apărării ar fi cheltuit anul trecut un milion şi jumătate de lei pe bilete de avion procurate în principal de la o singură companie, iar în altul – că Ministrul Marinuţa ar fi beneficiat de un stagiu de două săptămâni la Harvard, plătind pentru asta din bugetul apărării în jur de 120 de mii de lei. De ce s-a supărat şeful armatei pe ziariştii care au publicat aceste informaţii şi cât de justificată ar fi cheltuiala pentru aşa ceva în cazul R. Moldova? Vom discuta astăzi cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

  Europa Liberă: Dle Marinuţa, să rezumăm situaţia. O publicaţie de pe Internet, tribuna.md, care pretinde că desfăşoară un proiect menit să verse lumină asupra utilizării banilor publici, a scris săptămâna trecută că Ministerul pe care îl conduceţi a cheltuit timp de un an un milion şi jumătate de lei pe bilete de avion, cea mai mare parte fiind procurate prin compania „Voiaj International”, altă jumătate de milion – pe întâmpinare de oaspeţi: cazare la hotel, suvenire, flori etc. Într-un alt articol se vorbea despre 123 mii lei care au fost cheltuite pentru studiile domniei voastre în străinătate, la Harvard, Cambridge, SUA. Aţi reacţionat pe blogul dvs., unde aţi scris că ar fi vorba despre „o manipulare clasică a opiniei publice”. A urmat o scrisoare deschisă pe care site-ul v-a adresat-o şi în care jurnaliştii de la acea publicaţie pretind că nu înţelegeţi corect noţiunea de „libertate de exprimare” şi vă cer să-i lăsaţi să-şi facă meseria.
  De fapt, dle ministru, în înţelegerea noastră, presa tocmai despre astfel de lucruri ar trebui să scrie, dacă, fireşte, nu interpretează, nu denaturează faptele. Dvs. ce le reproşaţi jurnaliştilor de la acea publicaţie, ce v-a supărat?


  Vitalie Marinuţa: „Vă mulţumesc foarte mult pentru posibilitatea de a discuta şi de a pune punct în această neînţelegere, aş considera eu, şi din start vreau să spun că eu nu m-am supărat. Luând în consideraţie că am scris pe blogul personal, nu pe pagina oficială a Ministerului Apărării, nu pe blogul oficial al ministrului Apărării. Este şi trebuie tratată ca poziţia cetăţeanului republicii Moldova Vitalie Marinuţa, care, aşa cum mi-au şi scris în scrisoarea deschisă colectivul tribuna.md, are dreptul şi el la libera exprimare exact precum au ziariştii dreptul la libertatea presei. Şi am răspuns şi eu la acea scrisoare deschisă în ultimul post pe blogul meu că înţeleg că libertatea de exprimare actualmente în Republica Moldova e garantată numai jurnaliştilor, judecând despre acea reacţie turbulentă care a fost din partea colectivului acelei publicaţii.”

  Europa Liberă: Aţi pomenit de mai multe ori de libertatea de expresie. Cum aţi defini dvs. această noţiune?

  Vitalie Marinuţa:
  „Eu consider că şi o parte, şi alta are dreptul de a-şi expune punctul de vedere, după viziunea lor. Cred că presa, cea scrisă şi electronică, şi audio-video, este de asemenea un produs mediatic menit să aducă o informaţie cetăţenilor şi, în funcţie de calitatea ei, cred că ar putea să cadă sub incidenţa legii cu privire la dreptul consumatorului la echitate. Dar încă o dată spun că nu m-am supărat, ci doar mi-am expus punctul de vedere.”

  Europa Liberă: Dar este un punct de vedere critic. De aceea vă întreb: cu ce a greşit publicaţia?

  Vitalie Marinuţa:
  „Eu, personal, consider şi am considerat că dacă faci o noutate, ea trebuie să aducă plusvaloare, sau să aducă o idee la cititor. Informaţia care a fost prezentată de acum era pe site-ul Ministerului Apărării nu de o zi, nu de două, prezentându-se toate achiziţiile Ministerului Apărării pe anul 2012. Dacă luăm acel un milion jumătate de lei care s-a cheltuit pe servicii avia, vreau să vă spun că marea majoritate din aceşti bani sunt bani pentru procurarea biletelor de avion pentru militarii care pleacă la diverse cursuri rambursabile, cursuri de studii. Rambursabile, repet...”

  Europa Liberă: …deci vreţi să spuneţi că banii pe acele bilete au fost recuperaţi?
   
  Vitalie Marinuţa:
  „Corect. Fiindcă noi, având diverse proiecte şi primind banii, după ce facem procedurile în conformitate cu procedurile Republicii Moldova îi recuperăm.”

  Europa Liberă: Credeţi că trebuia acest amănunt să figureze în material?
   
  Vitalie Marinuţa:
  „Sigur că trebuia. Fiindcă când spui că Ministerul Apărării a cheltuit 1,5 milioane şi nu spui a doua parte nu este corect. Eu am considerat că s-a pus anume accentul pe uitaţi-vă cât de mult s-a cheltuit dacă nu s-a dat o explicaţie. De asemenea, în ceea ce ţinede  flori, de contractarea societăţii pe acţiuni „Costeşti” sau „Cricova Vin”, trebuia să se spună că noi am avut trei conferinţă internaţionale finanţate de către partenerii noştri, fiecare având în jurul a o sută de participanţi, cărora, clar lucru, li s-a prezentat şi Cricova sau Costeşti. Şi acea cină oferită de către noi de fiecare dată trebuia plătită. Noi nu putem să facem lucruri bune fără să cheltuim. Dar în alte conferinţe banii au fost iarăşi rambursaţi, aşa că în jur de 70% din aceste cheltuieli au fost cheltuieli care au trecut prin procedura de licitaţie, dar au fost bani care au fost rambursaţi statului.

  Adică, sunt unele nuanţe mici care eu cred că dacă doreşti să faci o prezentare veridică, sau o dezvăluire, atunci trebuie să te documentezi. Exact aşa am considerat că articolul despre faptul că Vitalie Marinuţa a studiat în sumă de 123 de mii la Harvard este de asemenea o istorie care trebuie să se cunoască, eu nici nu am ascuns acest fapt. Numai că nu cred că costul studiilor este atât de relevant atâta timp cât el, de asemenea, nu a fost ascuns şi au fost toate aprobările de la cel mai înalt nivel. Dar m-a deranjat că a fost o consecutivitate: primul articol în care se menţionează despre cheltuielile pe tichete, pe flori, pe diverse cine oficiale. A doua zi – că Marinuţa a mers la studii.”

  Europa Liberă: Dar site-ul i-a vizat în publicaţiile sale despre cheltuielile pe deplasări din 2012 şi pe ministrul de la construcţii, şi pe premier, şi pe şeful statului.
   
  Vitalie Marinuţa:
  „Da, dar numai după ce am ieşit eu cu postarea mea pe blog şi după acea scrisoare deschisă. Ca un fel de: bine, dle Marinuţa, vă facem şi dvs. o favoare. Eu nu am nevoie de favoare, eu sunt în slujba poporului şi atâta timp cât sunt în această funcţie mă voi strădui s-o fac aşa cum ştiu eu cel mai bine. Şi voi lăsa jurnaliştii să-şi facă meseria aşa cum cer în scrisoarea deschisă, dar, ca cetăţean care am dreptul la dreptul de liberă exprimare, de câte ori voi considera că eu, sau Ministerul Apărării este vizat incorect, clar lucru că voi răspunde.

  Eu consider că aceasta este democraţia pentru care noi luptăm şi libertatea pentru care noi luptăm. Şi avem dreptul: şi eu în calitate de cetăţean, şi eu în calitate de persoană politică şi om cu funcţie în guvernul actual, dar totodată şi presa. Desigur. Scrisoarea deschisă eu cred că a fost o contestare a dreptului meu la exprimare.”

  Europa Liberă: Scrieţi pe blogul dvs. că cele mai bune investiţii sunt investiţiile în studii de calitate. Dar la nivel popular şi populist întrebarea sună simplu: de ce studiile unui ministru ar fi achitate din bani publici, de vreme ce se prezumă că în fruntea unui minister trebuie să se afle cea mai şcolită persoană? De ce o parte imensă de populaţie care o duce prost ar accepta aşa ceva?

  Vitalie Marinuţa:
  „Sunt de acord. Dar depinde cum o prezinţi. Dacă este prezent în modul în care s-a prezentat, clar lucru că există riscul ca populaţia să fie indignată. De aceea şi am reacţionat aşa cum am reacţionat. Eu am destule studii pentru a-mi îndeplini lucrurile de care mă apuc. Am şi şcoală militară, una din cele mai bune din domeniu de gen sovietic, am şi colegiu în SUA, am şi relaţii internaţionale în Chişinău terminate, studii superioare, şi masterat în domeniu securităţii, acum îmi fac masteratul în domeniul administraţiei publice şi doctoratul.

  Dar cred că înţelegeţi ce înseamnă perfecţionare, înţelegeţi ce înseamnă să fii în pas cu cerinţele actuale. Şi vreau să spun că faptul că ministrul Marinuţa a fost la cursurile date cred că este jumătate coincidenţa, jumătate că totuşi capul meu lucrează de a mă dezvolta în viitor. Anume că era o încălcare dacă se investeau 123 de mii în cetăţeanul Marinuţa care nu are nici o funcţie în stat, care poate e în business sau în altă parte…; iată, atunci era irosire a surselor financiare! Dar când investiţi într-un funcţionar public, sau un demnitar public care lucrează pentru acest stat şi care, eu sper încă, va avea posibilitatea să contribuie la dezvoltarea acestui stat, asta nu este irosire de surse, acestea sunt investiţii.”

  Europa Liberă: Nu ştiu dacă era vorba în acea publicaţie vorba de irosire. Dar vă întreb: ar trebui oamenii să ştie că s-au cheltuit atâţia sau atâţia bani cu studiile unui ministru sau nu ar trebui?
   
  Vitalie Marinuţa:
  „Dar contează dacă sunt studiile unui ministru sau studiile unui ofiţer? Iată noi, spre exemplu, anual trimitem un ofiţer sau doi la cursuri care costă şi jumătate de milion de dolari. Cred că fiecare va spune că e bine, fiindcă banii nu sunt cheltuiţi de Republica Moldova. Dacă noi ar trebui să-i cheltuim, cum credeţi ar trebui s-o facem, dacă după aceasta primim un specialist de calitate foarte înaltă? Spre exemplu, anul trecut noi am avut un absolvent al cursului de masterat al unei universităţi foarte prestigioase, care a fost în topul cursului său – cel mai bun student al anului care eu cred că cu timpul va fi unul din cei mai buni specialişti în domeniul finanţelor în Armata Naţională, dar eu cred că şi în ţară cu timpul… face sau nu face?”

  Europa Liberă: Dar cât a cheltuit în general Ministerul Apărării pentru instruirea militarilor în străinătate în 2012, raportat la bugetul armatei, şi care este eficienţa acestor studii?

  Vitalie Marinuţa:
  „Vreau să spun că Ministerul Apărării nu a cheltuit practic nimic şi tot ce instruim noi este din programe sau din ajutorul care ne vine. Singura cheltuială pe seama noastră este asigurarea medicală.”
   
  Europa Liberă: Cu excepţia celor 123 de mii, probabil…
   
  Vitalie Marinuţa:
  „Da, aceste 123 de mii sunt din bugetul Republicii Moldova, dar şi aici sunt unele nuanţe. Sunt marea majoritate din bani rambursaţi din programele de educaţie sau daţi de către partenerii noştri pentru educaţie. Dacă să luăm direct, practic banii aceştia nu sunt chiar din bugetul Republicii Moldova.”

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Liliana Barbăroșie,Interviu,cheltuieli,Ministerul apărării,Vitalie Marinuța

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Darie de la: Bucuresti
  16.01.2013 16:49
  @ contribuabilului de la Chişinău: Păi eu tocmai asta înţeleg că a făcut ministrul Marinuţa. Suma cheltuită a fost postată pe site-ul ministerului. Mai transparent de atât, nu se poate. De acolo au aflat şi jurnaliştii, care au încercat să prezinte faptul ca pe o treabă ocultă. Mie mi se pare de bun simţ reacţia ministrului.

  de: Mike de la: Chisinau
  15.01.2013 10:13
  Marinuta nu este din cei mai rai si incompetenti ministri, insa cam prea multe "nuante" cu doar 123 de mii de lei :) Faptul ca o ia atat de personal denota ca intradevar ar purta o vina minima, insa poate din naivitate, considera ca e corect sa dea anumite replici suparate jurnalistilor, in calitatea sa de funcionar public. Atata timp cat cel mai de baza exercitiul al cursantilor este maturatul teritorrilor unitatii militare, cursurile de perfectionare a catorva ofiteri si ministului sunt nejustificate.

  de: Contribuabil de la: Chisinau
  14.01.2013 12:56
  eu consider ca orice angajat public fie el militar sau functionar sau demnitar trebuie sa raporteze despre banii publici utilizati. Ar fi normal ca un raport al persoanelor care pleaca din bani publici la studii, conferinte simposioane etc. sa plaseze pe pagina web a institutiei un raport despre aceasta. Ca eu vreau ca sa fie utilizati eficient banii publici, unde contribui si eu, da nu cineva sa faca turism.

  În exclusivitate