Linkuri accesibilitate

„Voi atrage atenţia opiniei publice că studioul „Moldova-Film” există”


Alexandru Vasilache: „televiziunile nu au reflexul de a cumpăra produsul autohton, mai degrabă cumpără din afară”.


În perioada 15-22 ianuarie Cinematograful ,,Odeon” din capitală va găzdui săptămâna filmului moldovenesc. Vor fi prezentate cele mai cunoscute producţii cinematografice turnate la studioul „Moldova Film”, semnate de cunoscuţi regizori precum Emil Loteanu, Valeriu Gagiu şi Tudor Tătaru. Despre soarta patrimoniul cinematografic moldovenesc, Tamara Grejdeanu a discutat cu directorul studioului „Moldova-Film”, Alexandru Vasilache.

Alexandru Vasilache: „Ceea ce ţine de săptămâna filmului moldovenesc care se întâmplă acum, este o iniţiativă a Ministerului Culturii, care vine cu un program de manifestări în cadrul zilelor culturii naţionale. În cadrul acestui program prezentăm filmele produse la studioul „Moldova-Film”. Am luat din diferite perioade ale studioului cât şi cele mai recente producţii.”

Europa Liberă: Aceste acţiuni, vin să arate necesitatea promovării filmelor produse la studioul „Moldova-Film”, a producţiei moldoveneşti de film?

Alexandru Vasilache: „Sigur că da, studioul „Moldova-Film” şi-ar dori să producă mai mult, dar la ora actuală, în măsura posibilităţilor producem, sau pregătim proiecte pentru a cointeresa persoanele care s-ar interesa de producţia studioului „Moldova-Film”. În ultimul timp avem câteva proiecte care sunt în derulare şi eu sper că în timpul apropiat spectatorul se va bucura de noi producţii la studioul „Moldova-Film”.

Europa Liberă: Pe lângă aceste evenimente, cum ar putea fi readuse pe ecranele televizoarelor producţii din fondul cinematografic?

Alexandru Vasilache: „Este foarte simplu, să zic, noi avem o colaborare cu câteva televiziuni care au acoperire naţională, dar uite că aceste televiziuni nu au reflexul de a cumpăra produsul autohton, mai degrabă cumpără din afară; însă nu au reflexul de a cumpăra, să zicem, din patrimoniul cinematografic care se păstrează la „Moldova-Film”. Nu ştiu de ce au aşa o impresie că tot ce este la noi ar trebui să li se ofere gratis, ori există un fond de achiziţii a filmelor, şi nu ştiu de ce sunt îndreptate în afara ţării nu în interiorul ei. Eu cred că dacă va fi revăzută această poziţie, vor putea fi stimulat financiar şi producătorul autohton de filme.

Sunt foarte multe filme educaţionale, generaţia tânără ar trebui să vină să vadă, în afară de filmele care le privesc, să zicem filmele comerciale, sunt şi filmele educaţionale, filme care dezvăluie diferite perioade din istoria neamului, bunăoară filmul ,,Dimitrie Cantemir” sau acelaşi film ,,Strada felinarelor stinse”, sunt diferite secvenţe din istoria neamului. Şi ar fi bine, ca tânăra generaţie, şi nu numai, că de multe ori primesc telefoane de la oameni, să zicem, mai în vârstă care şi-ar dori să revadă filmele tinereţii lor sau a copilăriei lor.”

Europa Liberă: Şi atunci, de ce nu putem vedea aceste filme, ar fi doar această taxă ?

Alexandru Vasilache: „Vedeţi este un cerc închis. Aici nu este reflexul de a achiziţiona sau de a cumpăra pentru difuzare filmele autohtone, iar noi nu avem dreptul să le dăm cu titlu gratuit. Asta ar însemna că după o ultimă revizie care a fost la studioul „Moldova-Film”, când am întrebat, cum putem să prezentăm acest film, cu titlu gratuit la una sau altă televiziune, şi ei mi-au zis că asta nu poate fi cu titlu gratuit ci sponsorizare ori studioul „Moldova-Film” la ora actuală, nici nu ar putea fi vorba despre sponsorizare.”

Europa Liberă: În condiţiile în care suntem astăzi, am putea vorbe despre o renaştere, să zicem, a cinematografiei moldoveneşti, sau ar putea cumva studioul „Moldova-Film” să sprijine acest lucru, sau cine ar trebui să se implice pentru ca să apară nume noi, producţii noi?

Alexandru Vasilache: „În primul rând e nevoie să fie o mare dorinţă, să avem cinematografie şi din câte înţeleg şi din câte văd dorinţa aceasta este. Eu întâlnesc foarte mulţi oameni politicieni, factori de decizie, am în vedere persoane care pot influenţa, aşa sau altfel nişte decizii la cel mai înalt nivel, şi înţeleg că toţi iubesc filmul şi toţi şi-ar dori ca să existe cinematografie naţională. Asta îmi dă speranţă că în timpul apropiat vor fi nişte schimbări şi foarte multă lume care are forţă de decizie şi forţă financiară vor întoarce privirile spre studioul „Moldova-Film”.

Eu, la rândul meu, iniţiez câteva proiecte importante care în anul 2013 vor avea, sper, o mare rezonanţă. Poate şi prin felul acesta voi atrage atenţia opiniei publice că studioul „Moldova-Film” există, că totuşi cinematografia naţională încearcă să se impună, şi speranţa mea e că „Moldova-Film” va reveni în prim-plan cu producţiile sale.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG