sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 10:08

  În exclusivitate

  „Instituţia unde se internează pacientul este responsabilă de a informa organele de drept”

  Interviu cu viceministrul sănătății Gheorghe Țurcanu despre cazul Sorin Paciu.

  x

  Multimedia

  Audio
  • Interviu cu viceministrul sănătății Gheorghe Țurcanu despre cazul Sorin Paciu
  Ministerului sănătăţii urmează să prezinte o expertiză, solicitată de premierul Vlad Filat, pe marginea incidentului de la Făleşti soldat cu moartea omului de afacere Sorin Paciu. Alla Ceapai a stat de vorbă despre acest caz cu viceministrul sănătăţii Gheorghe Ţurcanu.

  Gheorghe Ţurcanu: „Eu am aflat în data de 23 decembrie, în ziua când s-a petrecut acest accident.”

  Europa Liberă: Şi ce măsuri aţi întreprins?

  Gheorghe Ţurcanu:
  „Eu am contactat conducerea spitalului raional Făleşti unde m-am informat că într-adevăr de urgenţă au fost aduşi la spital doi pacienţi, dintre care unul era deja decedat, iar al doilea era Sorin Paciu care a fost rănit la vânătoare. Am vorbit cu chirurgii, cu vicedirectorul spitalului, domnul Andrieş, care este şi şeful secţiei de chirurgie, cu domnul Osman, medicul-şef al spitalului. Ne-am documentat că starea pacientului este foarte gravă şi urgent a fost transferat din secţia de internare în reanimare. Acolo a început terapia intensivă pentru că era suspectată hemoragie intra-abdominală cu plăci şi cu lezarea organelor abdominale. Noi am vorbit şi am apreciat o tactică de tratament împreună cu şefii secţiei de chirurgie, cu chirurgul Andrieş şi cu medicul traumatolog. Am luat decizia ca în mod de urgenţă să-l pregătească pentru operaţie. Când au ajuns la concluzia că trebuie operat că era hemoragie mare şi nu se mai putea de aşteptat, medicii l-au luat în sala de operaţie. Şi în momentul în care s-au apucat de operaţie au venit şi chirurgii din aviaţia sanitară. Am mai avut o discuţie cu medicul-şef dacă a informat organele de poliţie, pentru că aşa se cuvine în asemenea cazuri. Medicu-şef, domnul Osman, mi-a confirmat că într-adevăr au fost informate şi poliţia din Făleşti, şi Procuratura. Au fost la spital, în acea perioadă poliţiştii şi reprezentanţii procuraturii, care se ocupau cu investigarea. Mai departe a urmat tratamentul şi operaţia pacientului care a durat mai multe ore. După finalizarea operaţiei s-a trecut la terapia intensivă. A doua zi am fost contactat pe la orele 8-9 de către vicedirectorul medical, domnul Andrieş. Mi s-a spus că pacientul rămâne în stare foarte gravă. Am discutat încă o dată despre tactica de tratament. Am ajuns la concluzia că ar fi bine ca el să-l informeze şi pe academicianul Ghiderim despre starea pacientului şi să-i solicite unele recomandări la tactica tratamentului. Domnul Ghiderim fiind cel mai bun dintre specialiştii chirurgi din Moldova. domnul Andrieş a discutat cu domnul academician, au făcut unele corecţii în tratament. Însă pacientul rămânea în stare foarte gravă. E ceva firesc reieşind din trauma care a fost după intrarea gloanţelor în zona iliacă şi au nimerit în abdomen unde au lezat organele interne. În pofida terapiei, pacientul pe data de 25 a decedat.”

  Europa Liberă: Domnule Ţurcanu, dar atunci când aţi aflat v-aţi interesat sau aţi ştiut despre ce vânătoare era vorba, cine participase la acea vânătoare?

  Gheorghe Ţurcanu:
  „Nu. Noi nu colectăm astfel de informaţii. Pur şi simplu, am fost contactat de unele personalităţi care au venit cu propunerea ca acest pacient să fie internat în Chişinău. Noi am spus că nu este posibil acest lucru, starea pacientului nu permite, hemoragia era foarte gravă şi el va fi operat în Făleşti.”

  Europa Liberă: Dar dvs. nu v-aţi gândit să sunaţi la poliţie, să anunțați MAI?

  Gheorghe Ţurcanu:
  „Nu intră în obligaţiunile noastre să facem acest lucru. Noi avem ordin al Ministerului Sănătăţii şi al MAI unde este stabilit că instituţia unde se internează pacientul este responsabilă de a informa organele de drept. Noi o să facem o investigaţie suplimentară, pentru că noi nu am ştiut cine a participat la acea vânătoare. Clar că dacă am fi ştiut că au participat personalităţi noi informam Guvernul. dar noi nu am ştiut. Noi permanent suntem sunaţi şi rugaţi să acordăm asistenţă medicală de către conducere, de parlamentari, de deputaţi, de miniştri toţi au rude, toţi au cunoscuţi. Noi am prezentat informaţia suplimentară astăzi şi la Guvern. Încă o dată am prezentat informaţia MAI pentru a se examina. Dar dacă a fost pe loc poliţia, intră în funcţiile organelor de control dacă au ceva informaţii să informeze Guvernul. Noi nu informăm Guvernul, nu intră în atribuţiile noastre. Noi am spus primului ministru că vom discuta despre acest caz la întoarcerea Ministrului Sănătăţii din deplasare, vom discuta la colegiul Ministerului Sănătăţii. Şi vom prezenta guvernului hotărârea Colegiului Ministerului.   ”

  Taguri fălești,RFE/RL,Vlad Filat,alla ceapai,Sorin Paciu,Gheorghe Țurcanu

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Anonim de la: chisinau
  13.01.2013 18:05
  Lasati medicii in pasa... Obligatia unui medic.. este de a acorda ajutor urgent si calificat pe masura posibilitatilor.. era de la vanatoare sau nu ... nu conteaza.. s-a lucrat la maxim pentru salvare, nu s-a reusit..doctorii nu sunt zeii care aleg cine moare si cine ramane in viata.

  de: Anonim
  12.01.2013 03:52
  Trecînd peste toate aspectele morale ele vînătorii domnești despre care s-a vorbit mult această săptămînă, cred că este cazul să înceapă o investigare profesionită și să se ia în calcul toate circumstanțele în care a avut loc rănirea dlui Sorin Paciu. Iar ca această investigație să înceapă cu adevărat, atunci trebuie deshumat cadavrul, pentru a se convinge de faptul că nu i s-au preluat din organe. Da, poate fi cazul ca această crimă să fi avut loc și din astfel de motive.

  Întîi de toate trebuie să atragem atenția cine a dinamitat opinia publică cu acest caz: Sergiu Mocanu cel mai probabil că face parte din același grup de interese. Tăinuirea celor întîmplate a fost cel mai probabil decizia ad-hoc a tuturor celor prezenți, iar moartea dlui Paciu cel mai probabil a fost provocată de cele administrate în spital decît de rana provocata de glonț.

  Acest caz demonstrează lupta pe față dintre grupurile oligarhice din Moldova, care caută se compromită reciproc și să preia cît mai mult control în structurile statului. Astfel, ținînd cont de faptul că la vînătoare a fost și procurorul general, putem deduce că totul a fost pus la cale de persoane din preajma lui Plahotniuc, clanul cărui caută să compromită MAI, SIS-ul și pe Filat, pe Ghimpu și pe Timofti. Clanul PD-ist se pare că se asociază „la arme” tot mai mult cu comuniștii.

  În exclusivitate