Linkuri accesibilitate

Victor Ponta și „starea națiunii” (ziare.com)


Emil Boc, singurul lider democrat-liberal care reactioneaza eficient din opozitie (Adevărul).


Discursul de marti seara despre „starea natiunii”, sustinut la televizor de premierul Victor Ponta, este ironizat ca o proba de infatuare de Ion Cristoiu, in Evenimentul zilei. Ca sa-si argumenteze pozitia, analistul politic compara comportamentul fostului premier Adrian Nastase cu cel al lui Ponta. In 2003, Nastase s-a panicat foarte tare cand presedintele de atunci al tarii, dar si al Partidului Social-Democrat, Ion Iliescu, l-a criticat voalat la televiziune.

Astazi, Victor Ponta nici nu se sinchiseste de criticile presedintelui Traian Basescu. Seful statului nu are nicio influenta asupra Uniunii Social-Liberale, aflate la guvernare, si nu-si poate folosi decat precarele prerogative constitutionale. Astfel, arata Cristoiu, Ponta poate face ce vrea. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile daca referendumul de asta vara l-ar fi adus la Cotroceni pe Crin Antonescu. Concluzia autorului comentariului din Evenimentul zilei este astfel ca cei mai interesat ca Basescu sa-si duca la termen mandatul este premierul Victor Ponta.

In discursul premierului, Ioana Ene, comentator pentru site-ul ziare.com, distinge nu doar infatuare, ci si un mesaj important: „promisiunile electorale ale USL sunt suspendate; acordul (pana mai ieri) „criminal” cu FMI este necesar si va continua; solutiile de stimulare a economiei nu exista; investitiile vor fi diminuate”. In plus, salariul minim pe economie promis de USL nu va ajunge la 1.200 de lei, nu va scadea fiscalitatea, nici TVA-ul, iar asa-zisa reintregire a veniturilor bugetarilor, taiate de guvernul Boc, e cu smecherie: s-au reintregit, dar in cifre absolute, fara a tine seama de inflatie si cresterile de preturi. Totusi, premierul Ponta ar fi depasit asteptarile: si-a corectat pozitia fata de Fondul Monetar, asadar dobanzile la imprumuturile externe vor ramane calme. Ba chiar face propuneri corecte in privinta retrocedarii proprietatilor confiscate de comunisti: se va restitui in natura tot ce se poate restitui. In opinia Ioanei Ene, discursul lui Victor Ponta dovedeste ca, de fapt, politicile guvernelor conduse de Emil Boc au fost corecte si trebuie continuate.

Emil Boc pare sa fie, in ultima vreme, singurul lider democrat-liberal care reactioneaza eficient din opozitie. Mircea Marian il compara, in Evenimentul zilei, cu calutul din poveste, care naparleste si scoate la iveala armasarul. Primarul Clujului i-a replicat prompt si argumentat premierului Ponta in privinta taxelor si impozitelor locale, dupa ce guvernul bagase pe toata lumea in ceata. Clarificarile au venit de la Boc și, atrage atentia Mircea Marian, au fost preluate prompt de toate televiziunile, mai putin de Antena 3.

Dreapta nu are lideri, nu se comporta ca un adevarat partid de opozitie, ci se lasa macinata de conflicte interne – este concluzia unei analize publicate de Adevarul. Trecand in revista putinele numele de care s-au legat oarecare sperante, rezulta ca tot Emil Boc pare sa-si conserve cel mai bine si experienta si calitatile.
XS
SM
MD
LG