Linkuri accesibilitate

Jack Lew, un posibil ministru de finanţe al Statelor Unite


Jack Lew
Jack Lew

Despre opţiunile economice ale fostului şef al Biroului pentru Buget al Casei Albe şi al consilierilor preşedintelui Obama.


Stiri de presa arata ca astazi presedintele Statelor Unite, Barack Obama il va numi pe seful consilierilor de la Casa Alba, Jack Lew, in functia de ministru de finante. Ce se stie despre optiunile economice ale posibilului ministru? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Lew, care are 57 de ani a fost directorul Biroului pentru Buget al Casei Albe, inainte de a deveni seful consilierilor presedintelui Obama. Pina acum ministru de finante a fost si inca mai este Timothy Geithner, care a jucat un rol extrem de important in definirea politicii economice a administratiei. Geithner l-a anuntat insa pe presedinte ca nu intentioneaza sa ramina in functie, in cel de-al doilea mandat.

Lew are de facut fata audierilor din Senat pentru a-si lua noua functie in primire. In ciuda faptului ca relatiile sale cu membrii republicani ai Congresului au fost pe alocuri tensionate, Lew a mai trecut prin confirmari in Senat in trecut. Analistii apreciaza ca el va obtine confirmarea cu usurinta, circa 85 de senatori ar putea vota in favoarea sa, din totalul de o suta.

Dupa ce a facut numiri in echipa de politica externa, Obama va mai avea si alte functii de ocupat. Ministrul Muncii, Hilda Solis, a anuntat ca si-a depus demisia.

Nu este neobisnuit ca intre doua mandate ministrii sa paraseasca administratia, multi dintre ei revenind in sectorul privat. Presedintele mai are de numit ministrul comertului, administratorul Agentiei pentru Protectia Mediului, negociatorul comercial si directorul Biroului pentru Buget.

Ministrul justitiei, Eric Holder, ministrul sanatatii si serviciilor umane, Kathleen Sebelius, intentioneaza sa ramina, cel putin o parte a celui de-al doilea mandat Obama.

Viitorul ministru de finante va trebui sa inceapa de indata negocieri cu Congresul pentru ridicarea plafonului datoriei americane. Apoi vor urma alte negocieri pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale. Apoi va urma, in interval de 12 pina la 18 luni, modificarea Codului fiscal american si reformarea beneficiilor sociale.

Criticii lui Lew spun ca relatiile tensionate ale acestuia cu republicani nu vor ajuta negocierilor respective, daca va fi confirmat in functie. Senatorul republican Jeff Sessions il acuza de-acum pe Lew ca a indus in eroare Congresul cind a spus ca bugetul lui Obama nu va mari datoria americana. Pe de alta parte, Lew are mare experienta; a fost consilier in Congres, a condus Biroul pentru Buget la Casa Alba si a fost si in sectorul privat, pe Wall Street.
XS
SM
MD
LG