luni, mai 02, 2016 Ora Locală 00:15

  Cultură / Agendă culturală

  „Planeta Moldova” în Elveția francofonă

  Mitoș Micleușanu: „ignoranța e mai nocivă decît sărăcia...”

  (Foto: Mitoș Micleușanu)
  (Foto: Mitoș Micleușanu)

  Multimedia

  Audio

  Îndrăgitul grup de satiră și umor „Planeta Moldova” a înregistrat un succes de proporții la sfârșitul anului trecut, când a susținut o serie de spectacole în Elveția. La Lausanne și Geneva, Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș au stârnit hohote de ras, dar au și pus pe gânduri publicul cu textele lor care iau peste picior tot felul de obiceiuri sociale, cu umorul lor negru și pe alocuri absurd. După spectacolul de la Geneva, Iolanda Badiliță a stat de vorba cu Mitoș Micleușanu prin telefon. Interviul lor, pe care va invitam sa îl urmăriți în continuare, este amestecat cu fragmente din piesele „Planetei Moldova”.

  Europa Liberă: Cum ati fost primiti in Elveția? Au venit români, basarabeni?

  Mitoș Micleusanu:
  „Au fost doua spectacole, unul la Lausanne si altul la Geneva. La Lausanne au fost doar români, iar aici, in Geneva, cam jumatate basarabeni. Eu simt ca in mine sunt cateva personaje. Intre ele se produce un schimb de parca ar fi un intrerupator si fara sa imi dau seama se produce un schimb de la o frecventa la alta.”

  Europa Liberă: Ce te bucura in ceea ce faci?

  Mitoș Micleușanu:
  „Am bucuria de a face ceva pentru zona de unde am venit. Am avut o perioada in care imi puneam problema: eu ce fac pentru zona de unde am plecat? Am primit si reprosuri in care mi se spunea ca „Planeta Moldova” este o subcultura. Dar sunt oameni si oameni: unii rad, altii se uita chiorâș.

  Noi am început sa producem in zona aceasta de satira sociala abia din anul 2002-2003. „Planeta Moldova” s-a nascut din niste texte adunate la sertar, caci eu pana atunci am scris. Noi râdem de noi in primul rand. Ne intereseaza sa vorbim despre cine suntem noi, in ce masura suntem interesati de ce se intampla in jurul nostru. Pentru că într-un stat cu probleme economice, oamenii sunt interesati doar de existenta lor imediata.”  Europa Libera: Ce inseamna „Planeta Moldova”?

  Mitoș Micleușanu:
  „Introvertirea, izolarea, o ruptura cu lumea in miscare si in evolutie. Si o zona oarecum extraterestra, pentru ca felul de a gandi in „Planeta Moldova” este altfel. Cel mai complicat este sa iti eliberezi creierul. Sa il cureti, nu sa il speli. Ideea de creier spalat se asociaza cu ceva negativ.”

  Europa Liberă: Cu ce se pleaca de pe „Planeta Moldova”?

  Mitoș Micleușanu:
  (Rade) „Cu mintea. doar cu mintea. De fapt, nu se pleaca, e mult noroi si suntem împotmoliti.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,cultura,Interviu,Iolanda Bădiliță,Geneva,Planeta Moldova,Mitos Micleușanu

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Mihai de la: Bucuresti
  22.01.2013 10:25
  Salut, pe cand un show si la Bucuresti ? Da, mai aveti fani si aici !
  http://www.youtube.com/user/PlanetaMold0va?feature=watch

  de: stela
  07.01.2013 16:24
  sunteti geniali.

  de: micleusanu m. de la: bucuresti
  04.01.2013 20:46
  Draga Katya, eu sunt mai rau decat un incult, sunt tot ce este mai urat pe pamant, si exist ca exemplu negativ, ca sa ma aratati si sa le spuneti tuturor: ”sa nu fiti ca el, sa nu faceti ca el, fiti culti, fiti buni!” Si oamenii vor sti cine este etalonul inculturii si respectiv, vor sti cum sa faca sa nu ajunga ca mine! Iar daca m-ati cunoaste cu adevărat, vă veti speria si nu veti mai gasi cuvinte pentru a descrie intunecimea si caracterul meu inuman, ura mea de sine, furia pe care o am cand ma vad in oglinda. Fiindca nu am doar noroi in suflet, ci chiar eu sunt noroiul si incultura. Nu glumesc! Chiar va multumesc ca m-ati inteles! Succes in toate!

  de: katya de la: chisinau
  04.01.2013 02:15
  Dle Micleuseanu sunteti dvstra insiva ceea ce aratati; un incult in mocirla, vedeti numai glodul, namolul si uratul. In loc sa faceti ceva, umblati prin lume si promovati mai departe acest noroi pe care il aveti in suflet.

  În exclusivitate