Linkuri accesibilitate

Senatul Statelor Unite a scos economia americană din „prăpastia fiscală”


Totuşi, amendamentul nu soluţionează problema uriaşului deficit bugetar american care se ridică în prezent la 16,4 trilioane de dolari.


Senatul Statelor Unite a scos economia americană din „prăpastia fiscală”, votând un amendament ce a blocat iminenta creştere a impozitelor şi reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Decizia a fost adoptată într-o sesiune extraordinară, după miezul nopţii de 1 ianuarie, cu 89 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”. Amendamentul urmează să treacă şi de Camera Reprezentanţilor până pe 2 ianuarie.

Dacă republicanii din opoziţie şi democratii aflaţi la putere nu reuşeau să ajungă la o eşalonare a creşterii impozitelor, atunci, în mod automat, ar fi crescut impozitele pentru toţi americanii şi ar fi trebuit diminuate cheltuielile bugetare, în baza pachetului de austeritate hotârit, de 600 de miliarde de dolari.

Totuşi, amendamentul nu soluţionează problema uriaşului deficit bugetar american care se ridică în prezent la 16,4 trilioane de dolari.

Înaintea expirării termenului limită, preşedintele Barack Obama a avertizat însă că lipsa unui acord ar putea duce cea mai mare economie a lumii într-o nouă recesiune.

Mai mulţi parteneri internaţionali au exprimat temeri că efectele unei eventuale „crize bugetare” în Statele Unite vor avea consecinţe imprevizibile asupra ţărilor lor şi a economiei globale.
XS
SM
MD
LG