marți, mai 03, 2016 Ora Locală 11:43

  În jurul Moldovei

  Pe data de 27 ianuarie în Bulgaria va avea loc primul referendum de după căderea comunismului

  Bulgarii sînt chemați să spună dacă vor sau nu construirea unei noi centrale nucleare.

  Bugaria, Belene, site of the nuclear plant, undatedBugaria, Belene, site of the nuclear plant, undated
  x
  Bugaria, Belene, site of the nuclear plant, undated
  Bugaria, Belene, site of the nuclear plant, undated

  Multimedia

  Audio
  • Pe data de 27 ianuarie în Bulgaria va avea loc primul referendum de după căderea comunismului  Foștii comuniști au colectat peste 740 000 de semnături în favoarea referendumului. După verificări au rămas 540 000 valabile. Referendumul devine obligatoriu dacă semnează cel puțin 500 000.

        Din partidele politice în afară foștilor comuniști în favoarea centralei de la Belene se pronunță naționaliștii din „Ataka” și cei din VMRO. Poziția centriștilor din GHERB nu este încă clară. În 2010 liderul lor Boiko Borisov a declarat că fără cea de a doua centrală nucleară prețul kilovațiorei va crește de 10-15 ori. În martie 2012 el a propus și parlamentul a aprobat renunțarea la proiectul „Belene” din lipsa de finanțare națională și a unui investitor strategic. Borisov a respins oferta concernului rus „Atomstroiexport” de a finanța integral centrala avertizând că aceasta ar pune țara într-o dependență și mai mare de Moscova.

        După ce socialiștii au reușit să colecteze semnăturile necesare Borisov și-a schimbat din nou poziția. Grupul centriștilor în parlament însă a profitat de dreptul de a redacta întrebarea referendumului. Din ea dispărut cuvântul „Belene”. În acest mod un eventual răspuns pozitiv va putea însemna nu numai construcția unei noi centrale ci și extinderea celei de la Kozludui. Spre deosebire de centrala din Belene unde rușii nu mai au concurenți, la Kozludui  vor putea fi construite unul sau două reactoare cu tehnologie occidentală. Este menționat tot mai des concernul american „Westinghouse”. Borisov a declarat că în noua redacție se subânțelege Belene dar practica de pînă acum a demonstrat că întodeaună opinia sa este penultima.

        4 comitete de inițiativă – două în favoarea și două – împotriva proiectului „Belene” vor face campanie de clarificare. Partidele de dreaptă î-și desfășoară campania sub lozinca Belea-Ne – un joc de cuvinte cu rezultat final aproape de Belene dar format din belea și nu.

       Pentru a fi validat votul este nevoie de participare egală sau mai mare de cea la ultimele alegeri parlamentare, cea ce este foarte puțin probabil.

       Dacă votează peste 20% din alegători parlamentul va fi obligat să ea o decizie în privința viitoarei centrale nucleare.

  Taguri bulgaria,Radio Europa Liberă,RFE/RL,referendum,Petio Petkov

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate