Linkuri accesibilitate

Lumea politică americană în căutarea unui acord fiscal


Bursa la New York
Bursa la New York

Experții afirmă că se va ajunge probabil la un aranjament, dar abia în ianuarie.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si-a intrerupt vacanta si a revenit la Washington pentru a contribui la rezolvarea crizei fiscale, care are drept termen scadent sfirsitul anului. Care sint sansele sa se ajunga la un acord ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Un acord prealabil prevede ca daca nu se ajunge la o intelegere pina la 31 decembrie ar urma sa intre in vigoare majorari importante de impozite si reduceri drastice de finantare pentru programe guvernamentale. Ambele partide politice nu agreaza ceea ce ar putea intra in vigoare in noul an, daca nu se inteleg, dar nu au reusit sa se puna de acord, sa gaseasca un compromis.

Expertii cred ca nici nu o vor face pina la termenul stabilit, dar ca probabil se va ajunge la un aranjament convenabil la un moment dat in ianuarie. Daca nici asta nu se va intimpla insa, consecintele pot readuce spectrul recesiunii in America, cu consecinte grave asupra economiei mondiale. Pina acum, in nici una dintre camerele Congresului nu exista un proiect vizind iesirea din impas.

Congresul revine la Washington, astazi. Efectele crizei fiscale se simt de-acum. Cifrele initiale arata ca cumparaturile de Craciun, un sezon de virf pentru magazinele americane, au fost la nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani. Oamenii se tem ca impozitele ar putea sa creasca si se feresc sa cheltuiasca.

La Bursa se manifesta de asemenea nervozitate. Democratii se pregatesc sa inainteze un proiect de lege, care sa amine o mare parte a reducerilor de cheltuieli si majorarilor de impozite preconizate. Ramine de vazut cum vor reactiona republicanii. Orice masura are nevoie de voturile democratilor din Camera Reprezentantilor si cel putin 26 de republicani.

Problema este ca in Partidul Republican exista presiuni majore asupra membrilor sa nu accepte nici o majorare de impozite. Presedintele va respinge prin veto legi care nu prevad majorari de impozite pentru cei instariti. Unele dintre aceste voturi de care democratii au nevoie pot veni de la cei 34 de republicani care fie au pierdut alegerile si vor parasi Congresul in ianuarie ori, pur si simplu nu au motive sa se teama pentru locurile lor din forul legislativ. O alta posibilitate ar fi ca Congresul sa permita majorari de impozite, urmind sa le corecteze in ianuarie printr-un acord de urgenta.
XS
SM
MD
LG