Linkuri accesibilitate

Defectele sistemului electoral uninominal (A. Mungiu-Pippidi/România liberă)


La încheierea misiunii ambasadorului american la București (Dilema Veche).


In 2013, relatia României cu Republica Moldova va fi definita de ridicarea sau pastrarea vizelor europene pentru cetatenii moldoveni, rezulta dintr-un interviu acordat cotidianului Romania libera de Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. În cazul ridicarii vizelor, cel mai probabil Chişinăul se va despărţi de Transnistria, arata Dungaciu, care crede ca România trebuie să se pregateasca pentru mai multe scenarii. Unul pozitiv ar presupune, de pilda, sa preia aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, în detrimentul Ucrainei, care o asigura acum in cadrul CSI. Un scenariu negativ ar fi o eventuala reactie „surprinzătoare”, adica violenta, se subintelege, din partea Tiraspoluui si a Moscovei, caz in care Bucureştiul ar fi nevoit să asigure frontiera euro-atlantică. Interviul da o versiune posibila a dinamicii relatiei Bucuresti-Chisinau. In opinia invitatului Romaniei libere, legatura se va dilua pe masura ce Republica Moldova se va apropia de Uniunea Europeana.

Previziuni pentru 2013 face si Mihail Neamtu, intr-un comentariu publicat de Adevarul, si care se refera la perspectivele dreptei in România, dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie. In ciuda infrangerii, dreapta are sanse de consolidare si de crestere, crede liderul formatiunii Noua Republica, pentru ca se ocupa de perspectivele individului, si nu de cele ale maselor coagulate ca entitati gregare. „Stânga vorbeşte frecvent despre colectivităţi omogene, dar foarte rar despre indivizii unici, liberi şi irepetabili”, spune Neamtu, care crede ca victoria in alegeri a Uniunii Social-Liberale are o singura explicatie: folosirea resentimentului fata de Traian Basescu si de democrat-liberali ca element de coagulare. In acelasi timp, dreptei i se poate reprosa defetismul, nemobilizarea energiilor de convingere a electoratului. Liderii dreptei ar trebui sa ia aminte, mai spune tanarul politician, la formula responsabilitatii civice practicate de americani, daca nu cumva la modelul literar al Vitoriei Lipan, personajul sadovenian care alege sa-si ia soarta in propriile maini.

Alina Mungiu-Pippidi discuta in Romania libera defectele sistemului electoral uninominal folosit la ultimele alegeri din Romania. Conlcuzia ei este ca nu sistemul e de vina, desi e perfectibil. Altfel spus, orice sistem electoral s-ar fi aplicat, nu era nimic de facut atat timp cat cei mai multi dintre alegatori nici n-au vrut sa stie numele candidatilor din colegiul sau circumscriptia lor electorala.

Fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, si-a incheiat mandatul si primeste un gest de recunostinta din partea analistului politic Sever Voinescu. Articolul sau din Dilema Veche face portretul diplomatului si da, in acelasi timp, definitia bunului ambasador: „Mark Gitenstein a fost un excelent ambasador al presedintelui Obama aici, a fost un foarte bun ambasador al visului american aici si, mai ales, s-a intamplat sa poata fi si un mare ambasador al românilor in fata autoritatilor românesti, in momente grele”.
XS
SM
MD
LG