Linkuri accesibilitate

Relaţia moldo-română: de la dialog politic foarte bun, la proiecte foarte concrete


Valentina Ursu în dialog cu Iurie Leancă.



Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă a acordat Europei Libere un interviu de bilanț al diplomației moldovene în 2012, interviu realizat de Valentina Ursu

Iurie Leancă: „Semnarea Acordului de Asociere, împreună cu Zona de liber schimb, îndeplinirea acestor condiţionalităţi va însemna o schimbare calitativă în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi ne va permite să proiectăm viitorul Republicii Moldova într-un context politic, economic, inclusiv identitar mult mai clar.”

Europa Liberă: Dar pe cât de euroconformă este legislaţia pentru a obţine semnarea acestor trei acorduri importante şi pe cât de eficient este mecanismul ca legea să funcţioneze?

Iurie Leancă:
„Dacă noi nu am fi ajustat legislaţia noastră, cadrul legal la rigorile europene la Acquis-ul comunitar european noi nu am fi reuşit să avansăm până în faza unde ne aflăm astăzi, nici pe Acordul privind crearea zonei de liber schimb, nici pe Acordul de asociere în ansamblu, deci este foarte clar că acest proces este unul simultan, mă refer la reformele de acasă, la procesul de armonizare a legislaţiei şi procesul de negociere cu colegii noştri de la Bruxelles. Nu e vorba de schimbarea pe hârtie a anumitor reguli de joc, ci şi transpunerea lor în viaţă. Acum faza a doua, de exemplu pe vize, înseamnă tocmai implementarea acestui cadru legal. Exact aşa şi zonei de liber schimb, doar atunci vom putea beneficia de şansa de a exporta pe piaţa europeană mai multe produse moldoveneşti, inclusiv cele care astăzi nu sunt exportabile din cauză că nu ne conformăm anumitor rigori. Când vom face această reformă, de câştigat vor avea toţi, şi cetăţenii, consumatorii din Republica Moldova, dar şi exportatorii, pe o piaţă de peste cinci sute de milioane de oameni cu o capacitate de cumpărare foarte mare. Nu în zadar cetăţenii noştri care locuiesc în Italia sau în Spania şi se integrează de minune, fac acest lucru pe motiv că sistemul politic, economic acolo, birocraţia există şi funcţionează în interesul cetăţeanului, deci asta trebuie exact să facem la noi.”

Europa Liberă: Am înţeles că Moldova şi Ucraina ar putea să fie pe picior de egalitate la acest summit al parteneriatului estic.

Iurie Leancă:
„În primul rând nu suntem în competiţie nici cu Ucraina nici cu alte ţări membre din parteneriatul estic. Este adevărat că în raport cu ucrainenii am realizat mai mult. De exemplu pe acordul de asociere ei sunt înaintea noastră, şi este firesc pentru că ei au început negocierile înaintea noastră cu cel puţin doi ani. Este în interesul nostru ca şi ucrainenii să aibă acelaşi vector de politică externă, pe vize noi am început mai târziu decât ei, implementarea acestui plan de acţiuni, aici net i-am devansat. Ei încă se află la faza întâia, noi am trecut la fază a doua. Moldova în momentul de faţă se poziţionează foarte bine în acest context, având cele mai bune şanse şi pentru semnarea acordului de asociere împreună cu cel de liber schimb. Dar, ar putea conta pe cel puţin o decizie a Comisiei europene prin care ar putea informa comisia, ţările membre că Republica Moldova şi-a onorat aceste angajamente.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că parcursul european, calea de eurointegrare a Republicii Moldova nu poate fi periclitată în nici un fel şi în nici un caz. Pe de altă parte, pentru luna mai s-a anunţat despre intenţia creării acestei Uniuni euroasiatice. După întâlnirea celor trei preşedinţi am înţeles că se va sugera celorlalte state care au făcut parte din URSS să adere la acest aranjament, ce face Moldova, cum răspunde?

Iurie Leancă:
„Răspunsul l-am dat, într-o manieră foarte clară, în 2009, atunci când a fost constituită şi această coaliţie, Alianţa pentru Integrare Europeană şi cred că ceea ce trebuie să facem noi acum, e să ne concentrăm pe reforme, reforme şi încă o dată reforme, astfel încât să devenim tot mai compatibili cu practicile şi principiile, standardele europene.”

Europa Liberă: Bine, dar din aceste sondaje sociologice se arată foarte clar că societatea rămâne divizată şi cam s-ar împărţi în proporţie egală, numărul celor care vor spre vest şi a celor care vor spre est.

Iurie Leancă:
„Ca să demonstrăm cetăţeanului avantajele trebuie să ne mişcăm mult mai repede. Avem la dispoziţie cel puţin doi ani, până la următoarele alegeri, avem o stabilitate în cadrul coaliţiei, mult mai mare decât înainte, astfel încât, prin aceste reforme să demonstrăm cetăţeanului că ceea ce înseamnă europenitate, ceea ce înseamnă integrare europeană înseamnă beneficii în primul rând pentru cetăţean, cetăţeanul să simtă pe propriul buzunar, pe calitatea vieţii, pe infrastructura care există în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar conducerea Rusiei ar putea să poarte pică, autorităţilor de la Chişinău pentru că neglijează această eventuală formare a uniunii euroasiatice?

Iurie Leancă:
„Noi am formulat aceste interese, într-o manieră foarte clară, am ştiut să promovăm aceste interese şi ceea ce este foarte important, să avem acelaşi limbaj şi la Moscova şi la Bruxelles şi în alte capitale astfel încât nimeni să nu mai aibă anumite dubii, suspiciuni despre obiectivele noastre. Am recunoscut, de exemplu relaţia cu Federaţia Rusă este una foarte importantă şi trebuie să facem tot ce este posibil pentru a avansa pe calea unei relaţii mai bune, să abordăm problemele care există şi nu le ascunde, vorbeam despre anumite diferenţe în abordările pe problema conflictului transnistrean, prezenţei militare sau necesităţii retragerii contingentului. Iată acum s-a conturat într-o manieră mai pregnantă problema energetică, deşi ea exista dintotdeauna. Dar cel puţin suntem încă o dată parteneri previzibili şi care sunt interesaţi sincer să aibă un dialog matur şi bazat pe interesul reciproc al ambelor părţi.”

Europa Liberă: O să insist totuși să ne vorbiți un pic și despre cooperarea moldo-americană, în 2013 ați vrea să intensificați dialogul pe care chestiuni?

Iurie Leancă:
„Mi-aș dori foarte mult și în 2013, 2014 administrația Obamma 2 să-și revadă anumite priorități, anumite obiective și nu să fie doar un partener care urmează linia conturată de Uniunea Europeană, de exemplu dacă ne referim la formatul 5+2 dar să joace un rol mult mai dinamic, mult mai activ. Dacă s-ar reuși identificarea unei soluții pentru retragerea tot ce înseamnă fosta armată a paisprezecea, practic pentru revitalizarea mai bine zisă a tratatului adaptat privind armele convenționale ar fi dispărut penultima problemă. Deci e un interes al tuturor actorilor importanți, ca acest cel mai important tratat de dezarmare din anii '90 care și până în continuare își menține actualitatea să fie finalizat cu succes. Sigur că mi-aș dori ca după anularea acestui amendament Jackson-Vanik , trebuie să servească drept un semnal puternic pentru potențialii investitori, pentru cei care ar dori să facă comerț cu partenerii din Republica Moldova, deci să vedem în vest ceva mai puternic. Dar aici trebuie să fiu autocritic și să recunosc că nici noi nu am știut să prezentăm niște proiecte foarte clare pentru potențialii investitori americani. După 3 ani cred că e timpul să avem studii de fezabilitate, să știm exact cu ce putem să-i atragem aici pe investitori. Cred că în 2013 pentru a avea un parteneriat mult mai matur cu Statele Unite ale Americii trebuie să ne mișcăm și noi mult mai eficient și totodată sper că și americanii vor putea să reevalueze în anumită măsură interesul lor pentru regiune în ansamblu, nu e vorba doar de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pentru că au avut aceste alegeri parlamentare în țara vecină, în România, s-a schimbat raportul de forțe și la București, relația moldo-română poate fi îmbunătățită?

Iurie Leancă:
„Relația moldo-română ar trebui să treacă în perioada imediat următoare de la dialog politic foarte bun la proiecte foarte concrete, cu mare impact asupra viitorului Republicii Moldova. Sunt convins că după stabilizarea situaţiei politice din România, odată cu crearea acestui guvern, vom putea discuta aceste proiecte, şi nu doar discuta, dar trece la implementarea lor.”

Europa Liberă: Ce proiecte concret ar putea să fie implementate între cele două state?

Iurie Leancă:
„Proiectele energetice de exemplu, cunoașteți proiectele de infrastructură. Nu am reușit, în trei ani să facem prea mult la nivel de reconstrucție a cel puțin a unui pod, sau de dorit două poduri. Am identificat unde ar fi, potențial la Nisporeni sau la Leova, pentru pietoni și pentru transport rutier la Ungheni, de exemplu.”

Europa Liberă:Dar foarte fin, partenerii de la București v-au reproșat că autoritățile de la Chișinău nu au venit destul de convingător, să spună foarte clar unde ar putea asistența financiară română să fie oferită.

Iurie Leancă:
„Nu am auzit astfel de declarații și nu cred că cineva care cunoaște bine dosarul relațiilor moldo-române va face astfel de afirmații fiindcă asistența din partea Bucureștiului, una foarte importantă și una pe care o salutăm, deocamdată s-a axat pe proiecte mici. Sperăm că în anul viitor financiar poate vom putea beneficia de cel mai mult din asistența promisă de o sută de milioane de euro și atunci interconexiunea fizică, dacă doriți, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin România va fi una mult, mult mai puternic simțită.”

Europa Liberă: Tratatul privind regimul de frontieră ar putea fi votat în ambele legislative de la Chișinău și București?

Iurie Leancă:
„Cred că atât noul parlament de la București și colegii de aici de la Chișinău vor finaliza acest exercițiu prin ratificarea acestui tratat fiindcă ar fi absolut alogic să faci primul pas și după aceea să nu pui punctul pe „i”. Avem nevoie de acest tratat și atât noi, cât și Bucureștiul, fiindcă asta va genera mult mai multă încredere și din partea partenerilor noștri, și din vest și din est.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, pentru că au avut loc consultări consulare moldo-ruse, partea rusă a pus pe masă solicitarea de a deschide acele două consulate, despre care atât de mult se vorbește, unul la Bălți și altul la Tiraspol?

Iurie Leancă:
„Aceste consultări interministeriale au fost stipulate în protocolul pe care l-am semnat anul trecut cu omologul meu, Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. În al doilea rând vreau să reliefez faptul că discuțiile au fost constructive, am făcut un schimb de opinii și pe problema eventualei deschideri a consulatului general al Federației Ruse la Tiraspol, despre deschiderea consulatului general la Bălți, din câte cunosc, nu a fost vorba. Astfel încât, pentru moment, din punctul meu de vedere, subiectul este epuizat, în sensul în care colegii mei au exprimat o poziție foarte clară că nu sunt întrunite la moment condițiile necesare pentru deschiderea unui astfel de consulat. În ceea ce privește cel de la Bălți, deocamdată interesul a fost manifestat sau expus doar de către domnul Rogozin, deseori pe contul lui de pe Twitter și în declarațiile politice, dar pentru noi contează, bineînșeles, comunicarea oficială pe linia ministerului de externe. Deocamdată o astfel de solicitare nu am primit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG