luni, mai 02, 2016 Ora Locală 04:22

  În jurul Moldovei

  „Azi se sfîrșește o lume politică și un tip de organizare”

  ... a promis premierul socialist al României înainte de votul de investire din Parlamentul de la București.

  x

  Multimedia

  Audio
  • „Azi se sfîrșește o lume politică și un tip de organizare”  Premierul român Victor Ponta si-a inceput discursul din Parlament spunind ca „in urma cu 23 de ani un alt regim politic isi incepea sfirsitul”.

  Este vorba despre 21 decembrie 1989, atunci cind Nicolae Ceausescu si-a tinut ultimul discurs, huiduit de multumime.

  „Azi se sfîrșește o lume politică și un tip de organizare”, a promis premierul socialist al României înainte de votul de investire din Parlamentul de la București.

  Discursul sau a fost impaciuitor si le-a cerut politicienilor aflati in conflict sa faca un angajament: ca lucrurile care i-au „dezbinat” sa fie considerate „responsabilitate comuna”.

  Nu este inca destul de clar ce fel de lume incepe, devreme ce chiar astazi, Camera Deputatilor au votat impotriva cererii procurorilor anticoruptie, de ridicare a imunitatii fostului sef al Comisiei pentru supravegherea Serviciului Roman de Informatii, Ioan Stan acuzat de coruptie.

  Pare mai degraba o continuitate a traditiilor parlamentarilor români, care formeaza o majoritate transpartinica impotriva procurorilor anticoruptie.

  Deputatul socialist si-a dat demisia din PSD la cererea premierului român, dupa ce colegii sai au respins cu 226 de voturi la 145 cererea procurorilor.

  S-ar putea sa existe si alte idiosincrazii intre premierul Victor Ponta si colegii sai parlamentari, fiindca cele doua parti au interese complet diferite: senatorii si deputatii români incearca sa scape de corsetul impus de europeni prin procurorii anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate, in vreme ce seful guvernului de la Bucuresti incearca sa-si convinga partenerii europeni de atasamentul fata de politicile europene anti-coruptie.

  Asadar, premierul român a dat astazi in ziua investirii sale in functie mai multe semnale pentru exterior, dincolo de departajarea de fostul sau coleg anchetat pentru coruptie.

  Victor Ponta a anuntat ca va respecta si continua relatiile cu institutiile financiare internationale, explicind totusi ca „nu tot ceea ce propun aceste institutii e perfect”. E important un acord cu FMI, a precizat seful guvernului roman, pentru ca „România se afla intr-o Uniune Europeana in plina furtuna”.

  Primul ministru român a mai promis sa nu creasca cheltuielile guvernului cu nici un leu si sa le acorde mai multa atentie oamenilor saraci: „lupta cu saracia este o prioritate pentru guvernul României” a declarant Victor Ponta cerind sprijinul Opozitiei.

  Din discursul premierului român nu au lipsit accentele populiste atunci cind a declamat ca „cel mai mare pact pe care un guvern patriot il poate avea este cu cetatenii”.

  Taguri romania,RFE/RL,Sabina Fati,Victor Ponta

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate