Linkuri accesibilitate

De ce a mers prost economia moldovenească în 2012


„Economia ar fi avut rezultate mai bune dacă Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei nu şi-ar fi pus beţe în roate.”



Biroul Național de Statistică a publicat săptămâna aceasta date îngrijorătoare despre evoluția economiei, anunțând că ea s-a contractat cu 0,2% în primele trei trimestre. BNS a spus că de vină a fost mai ales recolta neobișnuit de slabă. Într-o cercetare a anului economic 2012 dată publicității joi, Centrul analitic Expert Grup se declară de acord că vremea și criza globală au jucat un rol important în încetinirea economiei moldovene, dar crede că sunt și alte cauze. Relatează de la Chișinău Alla Ceapai.



Specialiştii de la Expert Grup spun că economia Moldovei ar fi avut rezultate mai bune dacă Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei nu şi-ar fi pus beţe în roate şi ar fi colaborat eficient. Totodată investitorii străini şi cei locali şi-ar fi dezvoltat mai cu succes afacerile în Moldova, dacă Guvernul ar fi creat un mediu favorabil pentru toţi. Experta Ana Popa spune că deocamdată Guvernul intervine ca un pompier în ajutorul unor investitori care semnalează că nu mai pot face faţă presiunilor fiscale, cum ar fi şi cazul companiei germane Draexlmaier.

Ana Popa: „Guvernul a intervenit pentru a soluţiona problemele sau conflictele care au existat pentru unii investitori pe care Guvernul îi consideră strategici. Nouă ne vine greu să credem că Guvernul cu aceeaşi ardoare ar interveni să soluţioneze problemele unor mici întreprinzători, care, de fapt, sunt şi ei importanţi. Având în vedere că întreprinderile mici şi mijlocii constituie circa 97 la sută din totalul întreprinderilor.”

Scăderea economică datorată diminuării cu 3 la sută a exporturilor pe pieţele europene, dar şi colapsului producţiei agricole din cauza secetei sunt doar câteva dintre tendinţele economice negative ale acestui an constatate de Expert Grup. Dacă exporturile pe piaţa europeană şi-ar putea reveni după depăşirea crizei din zona euro, atunci producţia agricolă va scădea anual cu circa 25 la sută, spune directorul expert grup Valeriu Prohniţchi:

Valeriu Prohniţchi
Valeriu Prohniţchi
„Agricultura moldovenească tot mai mult se transformă din sectorul strategic al economiei moldoveneşti într-o piatră de moară legată de gâtul economiei moldoveneşti. Însă agricultura moldovenească mai mult depinde de voia Domnului decât de politicile adoptate în ţară.”

Însă nu totul în economia moldovenească merge prost. Experţii au făcut şi un top al succeselor. Multe dintre care, în opinia lor, au fost impulsionate din exterior, de FMI şi nu de guvernare. Astfel, s-a reuşit menţinerea deficitului bugetar, stabilizarea situaţiei în finanţele publice şi s-a îmbunătăţit structura bugetului. Iar cel mai vizibil succes economic ar fi investiţiile importante în infrastructura drumurilor, spune expertul Dumitru Budianschi:

„Rezultatele se văd. Cota drumurilor proaste şi foarte proaste a scăzut foarte mult. Aceasta se datorează unei întreţineri mai bune. În acelaşi timp a crescut volumul investiţiilor în această ramură.”

În opinia experţilor, economia care a intrat deja pe minus după primele trei trimestre, are puţine şanse de a se reabilita până la finele acestui an. Iar la anul viitor va fi supusă unor noi riscuri. În prima jumătate a anului viitor, economia Moldovei încă va culege roadele crizei europene, iar investiţiile vor fi destul de modeste, spune experta Ana Popa:

„Moldova riscă nu doar să piardă potenţialii investitori, dar să-i piardă pe cei existenţi. Unii dintre ei deja şi-au exprimat dorinţa de a pleca din Republica Moldova din cauza problemelor existente.”

Ana Popa spune că despre o creştere economică se va putea vorbi doar în partea a doua a anului viitor, când urmează să fie adoptat şi bugetul pentru 2014. Experţii spun că ne-am putea aştepta la un buget foarte populist, pentru că partidele politice intrând în campania pre-electorală vor încerca astfel să-şi ademenească alegătorii. Soluţia pe care o propun experţii în acest sens este semnarea unui nou memorandum cu FMI.
Previous Next

XS
SM
MD
LG