miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 02:57

  Internațional

  Calendarul Maya și „sfîrșitul lumii”

  O numărătoare se oprește la 21 decembrie, cînd nouă zei ar urma să coboare din cer pentru a face... nu știm ce, fiindcă partea de inscripție nu s-a mai păstrat.

  Templul Maya de la Kukulkan
  Templul Maya de la Kukulkan

  Va fi sfârşitul lumii pe 21 decembrie? Multe speculaţii circulă pe această temă, bazate pe un străvechi calendar Maya aşa că Eugen Tomiuc a stat de vorbă cu un cunoscut expert al civilizaţiei Maya, antropologul Geoffrey Braswell de la Universitatea California din San Diego.

  În primul rând, Braswell precizează că în antichitate, civilizaţia Maya folosea mai multe calendare în paralel: „Un calendar pentru rituale, de 260 de zile, altul de 365 de zile şi care, împreună, se repetă într-un „Mare Ciclu” odată la 52 de ani. Civilizaţia Maya măsura însă timpul şi în cicluri de 20 de ani, numite „katuns”, iar 20 de „katuns” formau un „baktun”. Şi aşa numărau zilele de la creaţia lumii, ca un tahometru. Iar acum, suntem într-un moment în care totul ar putea fi reluat de la zero.

  În zilele noastre, se mai foloseşte calendarul legat de rituale, cel de 260 de zile şi unii preoţi din Guatemala mai folosesc şi calendarul de 365 de zile. Dar lumea Maya a renunţat, prin anul 1100 sau chiar o mie la „Marele Ciclu”. Problema acestui „Mare Ciclu” este că în civilizaţia Maya nu existau luni pare şi impare sau ani bisecţi. Aşa că în fiecare an se pierdea cam un sfert de zi”, explică profesorul Braswell. „Dar erau foarte pricepuţi la numărarea zilelor iar ultimul „baktun” s-ar încheia pe 21 decembrie, anul acesta . După ce au fost numărate un milion 872 de mii de zile.”

  Geoffrey Braswell atrage însă atenţia că în mitologia Maya aproape că nu există referiri la  data de 21 decembrie sau la ce s-ar putea întâmpla în această zi: „ Există numai două inscripţii, continuă Braswell. Una, descoperită în Mexic, face trimitere la înfrângerea unui rege în anii 600 sau 700, urmează o numărătoare care se opreşte acum, pe 21 decembrie, când inscripţia menţionează că cei nouă zei (Bolon Yokte) vor coborî din cer pentru a face… nu ştim ce, pentru că această bucată din inscripţie nu mai există.

  A doua menţiune a fost descoperită anul acesta, povesteşte întâlnirea dintre doi politicieni, tot prin anii 600, care numără zilele în viitor şi se opresc la 21 decembrie 2012. Dar nici aici nu se spune ce s-ar putea întâmpla.

  Pe de altă parte, continuă Braswell, există o inscripţie foarte importantă în Mexic, la Palenque, realizată în numele regelui Pakal care a murit în 683. Or, şi Regele anunţă că se va reîntoarce, după trecerea unui „Mare Ciclu” pentru a domni un alt „Mare Ciclu” ceea ce înseamnă că avea planuri pentru încă 2 700 de ani de acum în acolo. Un text care evident neagă ideea că pe 21 decembrie ar veni sfârşitul lumii”, încheie profesorul Geoffrey Braswell.

  Taguri Interviu,Ileana Giurchescu,Eugen Tomiuc,Maya,calendar,sfîrșitul lumii,Geoffrey Braswell

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: grig de la: Cluj-Napoca
  21.12.2012 00:09
  Nimic din ce am citit nu spune despre ceva de dimensiuni cosmice, ce e scris ca se va intampla se poate intampla fara sa observe nimeni, deci, au putut prezice pana in anul 2012, dar nu inseamna ca vom pieri mai multi sau mai putini. Cert e ca dinozaurii au pierit. Undele radio nu se vad cu ochiul liber, Dumnezeu de asemenea, stiinta nu a descoperit totul, trebuie sa credem in ceva, speranta moare ultima.

  de: Saxo Grammaticus de la: Castelul lui Hamlet
  20.12.2012 20:58
  D-na Giurchescu, parca pluralul lui ritual era ritualuri? Cel putin asa zice DEXul.

  În exclusivitate