Linkuri accesibilitate

Proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor (Timpul)


Intenţia Guvernului de a majora taxa de pentru folosirea drumurilor (Adevărul).proiect de lege privind salarizarea judecătorilor


Salarii de cel puțin trei ori mai mari decât media pe economie și sporuri salariale substanțiale pentru judecători. Asta propune președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, care a elaborat și a transmis Parlamentului un proiect de lege privind salarizarea judecătorilor, scrie cotidianul „Timpul”. Președinția R. Moldova consideră că acest proiect de lege ar urma să contribuie esențial la îmbunătățirea actului de justiție. În schimb, autoritățile judecătorești și instituțiile specializate vor urmări ca magistrații să fie pedepsiți în corespundere cu normele legale dacă vor încălca legile și regulamentele ce stau la baza activității lor.

Reporterii săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” observă că deşi acum 40 de zile, a fost creată o comisie specială, care urma să controleze ce averi deţin membrii Comisiei Naţionale de Integritate, abia miercuri, 19 decembrie, declaraţiile de avere ale acestora au fost transmise membrilor respectivei comisii. Preşedintele ei, Iurie Bolboceanu, susţine că verificarea declaraţiilor de avere ale membrilor CNI „va începe anul ăsta, dar, ele nu vor fi verificate într-o zi.” Bolboceanu nu a ştiut să le spună reporterilor când vor fi făcute publice aceste declaraţii şi că un timp membrii comisiei nu au putut da de aceste declaraţii, abia într-un târziu găsind mapele cu acele declaraţii.

„Adevărul” scrie despre intenţia Guvernului de a majora taxa de pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova. Cei mai afectaţi, observă „A”, vor fi posesorii de tractoare, care vor scoate din buzunar 1500 de lei. Decizia Guvernului îi va afecta şi pe posesorii de autobuze care vor plăti taxe mai mari cu 50% în dependenţă de numărul locurilor: de la 1.950 lei în cazul unităţilor de transport cu până la 11 locuri, la 3.600 lei pentru 40 şi mai multe locuri.

Postul de televiziune „Publika TV” relatează că persoanele vinovate de discriminare ar putea fi amendate cu până la 60 mii lei sau pedepsite cu închisoarea de până la şase ani. Un proiect de lege a fost avizat de Comisia Juridică a Parlamentului. Potrivit opoziţiei, pedepsele pentru discriminare sunt prea dure, iar societatea – nepregătită pentru sancţionarea discriminării.
XS
SM
MD
LG