vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 20:49

  Internațional

  Uniunea Europenă interzice țigările aromatizate

  Lobbyul tutunului e mai puțin influent decat cel al alcoolului

  Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg vorbește presei despre Directiva produselor din tabac a Comisiei Europene, Bruxelles, 19 decembrie 2012Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg vorbește presei despre Directiva produselor din tabac a Comisiei Europene, Bruxelles, 19 decembrie 2012
  x
  Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg vorbește presei despre Directiva produselor din tabac a Comisiei Europene, Bruxelles, 19 decembrie 2012
  Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg vorbește presei despre Directiva produselor din tabac a Comisiei Europene, Bruxelles, 19 decembrie 2012

  Multimedia

  Audio

  Toate țigările aromatizate vor fi interzise in Uninunea Europeană, ca parte a noii strategii de combatere a tutunului. Noul comisar european pentru sănătate si protecția consumatorilor, maltezul Tonio Borg, a anunțat miercurii la Bruxelles propunerile executivului UE de standardizare a pachetelor in care sint vândute țigările, ceea ce vine in completarea vechii interziceri a oricărei publicități pentru țigări in Europa.

  Măsurile erau așteptate,  in urma recentei demisii a precedentului comisar UE responsabil cu sănătatea, John Dalli, acuzat de favorizarea incălcării legislației europene in favoarea unui trust suedez al tutunului de prizat. Acel tutun, numit „snus" in Suedia, e interzis la vânzare in restul continentului european, iar John Dalli e suspectat a fi avut cunoștință de tentativa unui businessman maltez care ii era apropiat de a fi promis ridicarea legislației europene de comercializare a acelui tutun in schimbul unei consistente mite.

  John Dalli a trebuit sa demisioneze, așadar, fiind bănuit a fi favorizat lobbyiul tutunului din UE. Suspiciunile pot fi întarite de faptul că principala firmă de publicitate care lucrează pentru Direcția Generală a Sănătății din cadrul Comisiei Europene face in același timp publicitate pentru Philip Morris, unul din cei mai mari fabricanți de țigări de pe planetă.

  Faptul ca aceeași firma face publicitate si pentru tutun si împotriva tutunului a fost facut posibil de legislația europeană, care nu prevede conflictele de interese morale. 

  In același timp se vede că, de când, în mai multe țări, se imprimă pe pachetul de tigari fotografii de plamâni canceroși, producătorii de tutun se simt încolțiți.  Se vede însă că lobbyul tutunului e mai puțin influent decat cel al alcoolului, pentru că Parlamentul European a respins deja propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroză.

  Taguri eu,Radio Europa Liberă,Dan Alexe,RFE/RL,fumat,țigări,alcool,cancer,ciroză

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate