Linkuri accesibilitate

Uniunea Europenă interzice țigările aromatizate


Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg vorbește presei despre Directiva produselor din tabac a Comisiei Europene, Bruxelles, 19 decembrie 2012
Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg vorbește presei despre Directiva produselor din tabac a Comisiei Europene, Bruxelles, 19 decembrie 2012

Lobbyul tutunului e mai puțin influent decat cel al alcoolului


Toate țigările aromatizate vor fi interzise in Uninunea Europeană, ca parte a noii strategii de combatere a tutunului. Noul comisar european pentru sănătate si protecția consumatorilor, maltezul Tonio Borg, a anunțat miercurii la Bruxelles propunerile executivului UE de standardizare a pachetelor in care sint vândute țigările, ceea ce vine in completarea vechii interziceri a oricărei publicități pentru țigări in Europa.

Măsurile erau așteptate, in urma recentei demisii a precedentului comisar UE responsabil cu sănătatea, John Dalli, acuzat de favorizarea incălcării legislației europene in favoarea unui trust suedez al tutunului de prizat. Acel tutun, numit „snus" in Suedia, e interzis la vânzare in restul continentului european, iar John Dalli e suspectat a fi avut cunoștință de tentativa unui businessman maltez care ii era apropiat de a fi promis ridicarea legislației europene de comercializare a acelui tutun in schimbul unei consistente mite.

John Dalli a trebuit sa demisioneze, așadar, fiind bănuit a fi favorizat lobbyiul tutunului din UE. Suspiciunile pot fi întarite de faptul că principala firmă de publicitate care lucrează pentru Direcția Generală a Sănătății din cadrul Comisiei Europene face in același timp publicitate pentru Philip Morris, unul din cei mai mari fabricanți de țigări de pe planetă.

Faptul ca aceeași firma face publicitate si pentru tutun si împotriva tutunului a fost facut posibil de legislația europeană, care nu prevede conflictele de interese morale.

In același timp se vede că, de când, în mai multe țări, se imprimă pe pachetul de tigari fotografii de plamâni canceroși, producătorii de tutun se simt încolțiți. Se vede însă că lobbyul tutunului e mai puțin influent decat cel al alcoolului, pentru că Parlamentul European a respins deja propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroză.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG