Linkuri accesibilitate

Asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități


Valentina Buliga: „În Republica Moldova avem mii de persoane cu dizabilităţi severe care au nevoie de îngrijire.”


De anul viitor, persoanele cu dizabilităţi s-ar putea bucura de sprijinul unor asistenţi personali. Ce vor oferi aceşti asistenţi a vrut să afle Valentina Ursu de la ministrul muncii şi protecţiei sociale, Valentina Buliga.

Europa Liberă: Vreţi să introduceţi o nouă funcţie de asistent personal. Puteţi să ne vorbiţi ce înseamnă „asistent personal” şi de ce a fost nevoie de această schimbare?

Valentina Buliga: „
Conform datelor statistice, în Republica Moldova, avem mii de persoane cu dizabilităţi severe care au nevoie de îngrijire. Pe parcursul acestor ani, am dezvoltat mai multe servicii dedicate acestor persoane. Miercuri în şedinţa de guvern am venit cu propunerea de majorare a alocaţiei de îngrijire, supraveghere şi însoţire pentru persoanele cu dizabilităţi de la 300 la 500 de lei. La fel, se propune ca, în 2013, pentru prima dată, să fie instituită aşa-numita profesie asistent personal din membrii familiei sau o persoană apropiată. Persoană care va fi salarizată şi va avea grijă de aceste persoane ţintuite la pat care nu se pot autoadministra. 180 de persoane pentru primul pas. Clar că nevoile sunt mai mari, de aceea şi avem procesul etapizat, în 2013-2014-2015. În această situaţie, persoanele îşi pot alege: beneficiază de această alocaţie de îngrijire sau beneficiază de ajutor din partea lucrătorilor sociali, sau instituim această nouă profesie, asistent personal. Adică trei opţiuni deja. Persoana cu dizabilităţi severe va avea 3 opţiuni. Trebuie să şi-o aleagă pe cea care este mai aproape de nevoile sale.”

Europa Liberă: Deci rămâne la discreţia persoanei respective să-şi aleagă una din aceste opţiuni?

Valentina Buliga:
„Exact. Persoana trebuie să aleagă, la cerere: ori beneficiază de alocaţie (dacă ea este eligibilă şi se încadrează în acele categorii), ori beneficiază de ajutor din partea lucrătorilor sociali (care tot sunt anumite criterii), ori se instituie acest sprijin personal prin asistenţă personală.”

Europa Liberă: Şi tot astăzi, în cadrul şedinţei de guvern, aţi optat pentru modificarea Legii salarizării.

Valentina Buliga:
„Şi am modificat astăzi Legea salarizării prin care se propune majorarea salariului minim în sectorul bugetar, care se salarizează conform grilei tarifare unice. De la 800 la 900 lei se va majora din 1 iunie. Şi se propun modificări în Legea 355, pentru celelalte 6 grile, de la 1 la 6 în reţeaua tarifară, o modestă majorare.”

Europa Liberă: Pentru anul viitor, vreţi să majoraţi salariul mediu pe economie?

Valentina Buliga:
„Este un indicator, care se aprobă la sfârşit de an, pentru a realiza ulterior bugetul asigurărilor sociale, pentru că sunt anumite reglementări. Şi am aprobat salariul mediu prognozat pe economie de 3850 lei pentru 2013.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG