Linkuri accesibilitate

De ce dublează guvernul moldovean taxa de utilizare a drumurilor de la 1 ianuarie


Boris Gherasim: din majorarea accizelor la hidrocarburi, guvernul speră să încaseze un plus de 60 de milioane la buge.


Anul 2013 va aduce o dublare a taxei de utilizare a drumurilor, pentru toate maşinile, înmatriculate în Republica Moldova sau străinătate. Vor creşte cu 10 la sutã şi accizele la produsele petroliere importante. Liliana Barbăroşie are mai multe informaţii despre nivelul la care ar putea ajunge taxa de utilizare a drummurilor şi motivele care au determinat guvernul sã ia aceste decizii:

Pe lângă creşterea accizelor la benzină şi motorină, care în spusele autorităţilor nu ar trebui să ducă neapărat şi la scumpiri la pompă, anul viitor aduce şi o scumpire ce-i va face să scrâşnească pe mulţi dintre şoferi.

Taxa pentru folosirea drumurilor se dublează pentru toate maşinile, fie înregistrate în Republica Moldova, fie peste hotarele ei, cu excepţia celor de tonaj pentru care taxa se majorează doar cu 50 la sută. În schimb, primăriile, care până acum puteau aplica şi ele anumite taxe de drum, de la anul nu vor mai putea s-o facă, dar vor primi înapoi 50 la sută din taxa acumulată în mod centralizat.

Solicitat de noi, vice-ministrul transporturilor, Boris Gherasim, a estimat că pentru un autoturism, bunăoară, proprietarii - persoane fizice vor avea de plătit o taxă de drum între 500 şi 700 de lei, dublu faţă de cea de până acum, iar asta ar trebui să aducă un plus în Fondul rutier de aproximativ 100 de milioane de lei:

„Nu vă uitaţi că se dublează, dar uitaţi-vă că se va achita şi aşa de 10 ori mai puţin ca în România. Dar se doresc drumuri ca acolo,” explică adjunctul ministrului de la transporturi.

Din majorarea accizelor la hidrocarburi, guvernul speră să încaseze un plus de 60 de milioane la buget, mai precizează Boris Gherasim.

Explicând decizia guvernului de a aplica aceste majorări, şi premierul Vlad Filat a invocat taxele mai mici de la vecinii la care moldovenii sunt obişnuiţi să se raporteze atunci când compară calitatea drumurilor. Premierul a făcut însă şi un apel la civism:

„Această ajustare reiese din echilibrarea costurilor cu ceea ce se întâmplă în regiune. Este şi recomandarea FMI. Dar în Moldova în general când e vorba despre plata de taxe reacţia nu este pozitivă. Toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a avea drumuri bune trebuie să contribuim. ”

Economistul Vitalie Rapcea crede însă că propunerile guvernului de a se majora taxa de drum şi accizele la hidrocarburi au de a face mai puţin cu nevoia de echilibrare cu taxele de la vecini decât cu nevoia stringentă de sporire a acumulărilor la buget:

„Nu se ajung venituri la buget şi efectiv se vrea acumularea unor sume suplimentare de bani. Ceea ce le scapă însă guvernanţilor este că în contextul în care nu se poate securiza frontiera pe Nistru, în mod cert creşterea accizelor va creşte şi contrabanda.”

L-am întrebat pe Vitalie Rapcea cât de sigure sunt asigurările autorităţilor, confirmate de altfel şi de importatorii de petrol, că majorarea accizei nu va fi urmată neapărat şi de scumpiri la pompă:

„Este adevărat că avem o acciză mai mică comparativ cu vecinii. Dar problema e că deşi acciza e mică şi tendinţa pe pieţele petroliere este de scădere a preţurilor la petrol, preţul la pompă este mare. Modul de formare a preţurilor este abuzat, încărcat până la import. Ceea ce vreau să spun este că dacă va creşte acciza, ceea mai previzibilă situaţie este că va creşte preţul şi la pompă.”

Preşedintele Asociaţiei Importcompetrol, Valentin Bodişteanu, afirmă că în urma scumpirii accizelorpreţul hidrocarburilor ar putea să crească cu maximum 30 de bani pe litru.
Previous Next

XS
SM
MD
LG