Linkuri accesibilitate

Construcțiile de locuințe israeliene în Ierusalimul de Est criticate la Washington


Vedere generală a cartierului Ramat Shlomo, principala așezare israeliană din zona Ierusalimului răsăritean
Vedere generală a cartierului Ramat Shlomo, principala așezare israeliană din zona Ierusalimului răsăritean

Victoria Nuland: „Aceste anunțuri repetate și planuri pentru noi construcții merg împotriva cauzei păcii.”


Departamentul de Stat american și-a exprimat „dezamăgirea profundă” în legătură cu anunțurile continue ale Israelului că va construi mii de locuințe noi pentru israelieni pe teritoriile revendicate de palestinieni pentru un viitor stat. Statele Unite și-au exprimat această poziție pe fundalul relatărilor că țări europene ar pregăti noi declarații de condamnare a planurilor israeliene la Consiliului de Securitate ONU.

Israelul a început să-și anunțe noile planuri de extindere a coloniilor după votul din noiembrie al Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a ridicat statut palestinienilor la acela de „stat observator non-membru” al ONU.

Luni, autoritățile israeliene au aprobat oficial construcția a 1500 de locuințe noi pentru israelieni în Ierusalimul de Est și examinează aprobări pentru alte 3000 de locuințe noi în Cisiordania și într-un caz și în altul pe teritorii revendicate de palestinieni pentru un viitorul stat.

Aceste evoluții au loc pe fundalul campaniei electorale din Israel pentru alegerile de la 22 ianuarie. Sondajele de opinie sugerează că premierul de centru-dreapta Benjamin Netanyahu și aliații lui vor ieși învingători.

La Adunarea Generală ONU din noiembrie, Statele Unite au votat împreună cu alte opt țări împotrivă ca statutul palestinienilor să fie întărit și au spus că această chestiune trebuie să rămână parte a negocierilor de pace cu Israelul, că palestinienii greșesc dacă merg pe altă cale.

Dar, de atunci, administrația americană și-a exprimat de mai multe ori frustrarea față de deciziile luate de liderii israelieni.

Ieri, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a acuzat liderii israelieni de angajare în „acțiuni provocatoare” care le pun la îndoială angajamentul pentru pace.

„Suntem profund dezamăgiți că Israelul insistă asupra continuării în acest stil al acțiunii provocatoare. Aceste anunțuri repetate și planuri pentru noi construcții merg împotriva cauzei păcii. Liderii israelieni spun continuu că sprijină calea către soluția celor două state, dar aceste acțiuni nu fac decât să supună riscului acest scop mai departe”.

Analiștii spun că acesta este un limbaj neobișnuit de aspru folosit de Washington la adresa aliatului său apropiat în Orientul Mijlociu, căruia îi acordă ajutoare de miliarde de dolari pe an și care nu pare să asculte sfaturile Statelor Unite.

Hillary Clinton, secretarul de stat, a vorbit despre planurile israeliene de extindere a coloniilor cu trei săptămâni în urmă la o conferință la Washington la care au fost de față mai mulți oficiali israelieni, între care ministrul de externe de atunci, Avigdor Lieberman și ministrul apărării Ehud Barak. Clinton a spus că Israelul trebuie să abandoneze acele planuri ca să aibă o ținută morală ridicată:

„Cred aceasta din toată inima - chiar dacă nu puteți atinge un acord complet care să rezolve toate aceste probleme incredibil de grele, este în interesul Israelului să încerce. Aceasta va oferi Israelului culmile morale pe care eu aș vrea ca Israelul să le ocupe. Asta aș vrea eu să ocupe Israelul – culmile morale”.

Dar Israelul a înaintat cu planurile de extindere a coloniilor în ciuda acestui îndemn și în ciuda avertismentului de luna aceasta din partea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon că noile construcții vor reprezenta o „lovitură aproape fatală” perspectivelor de pace.

Exprimarea poziției americane deosebit de aspre de ieri survine pe fundalul relatărilor că țări europene, Franța, Marea Britanie, Germania și Portugalia precum și alte țări membre ale Consiliului de Securitate ONU ar pregăti noi declarații de condamnare a planurilor israeliene.

În pofida asprimii din declarație, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a precizat că Statele Unite nu vor sprijini o asemenea rezoluție a Consiliului de Securitate. Dar Victoria Nuland a repetat îndemnurile ca Israelul să revină le negocierile de pace cu palestinienii, blocate în ultimii doi ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG