duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 05:18

  Proiecte / Cui îi este frică de NATO?

  De ce nu se interesează NATO de Transnistria

  NATO nu are actualmente niciun mijloc de presiune asupra Moscovei.

  Paradă militară la TiraspolParadă militară la Tiraspol
  x
  Paradă militară la Tiraspol
  Paradă militară la Tiraspol

  Multimedia

  Audio

  La întrebarea de ce NATO, care a intervenit militar in Kosovo si care a bombardat podurile din Belgrad nu face nimic pentru a cere Rusiei sa se retragă din Transnistria, răspunsul e foarte simplu: lăsând deoparte absența interesului geopolitic si lipsa de implicare a României, care nu face un lobbying activ in favoarea Moldovei pe lângă NATO, Alianta insasi nu are actualmente niciun mijloc de presiune asupra Moscovei. 
   
  In trecut, situația era mult mai simpla: Rusia insasi se angajase public sa se retragă din Transnistria, la conferința OSCE de la Istanbul din 1999. 
   
  Acea conferință a fost insa apogeul perioadei pro-europene a deceniului Ielțîn. Fostul președinte căuta foarte mult favorurile Uniunii Europene, Rusia își văzuse de altfel o scurta vreme retras dreptul de vot in OSCE din pricina campaniei militare din Cecenia. Tot asa, alte conflicte inghetate, precum cel din Abhazia, erau permanent pe agendă, așa incât promisiunea retragerii din Transnistria se impunea de la sine, din partea Rusiei, ca un angajament logic si pragmatic.
   
  Un alt mijloc de presiune asupra Rusiei era Tratatul asupra Armamentului Conventional in Europa (CFE). Acel tratat, care împiedica Rusia sa posede mai mult de un plafon fix de armament greu, tancuri si trupe in partea sa europeană a fost denunțat de Putin in 2007. 
   
  Nesemnarea tratatului a privat NATO de ultima forma de presiune asupra Rusiei.

  Taguri moldova,nato,Dan Alexe,Europa Liberă,Transnistria,Cui îi este frică de NATO,trupe ruse

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Nicolae de la: Chisinau
  18.12.2012 18:28
  Editorialul îşi propune să abordeze un subiect important şi extrem de actual, dar trebuie să constat cu regret că abordarea aleasă este superficială în argumente, surse şi concluzii ceea ce generează mai multe întrebări decât răspunsuri la subiectul dat.

  În exclusivitate