Linkuri accesibilitate

Votul entuziast al basarabenilor (Adevărul)


Băsescu-Ponta: o coabitare condiţionată (Evenimentul zilei)

Participarea entuziasta la vot a basarabenilor, in alegerile parlamentare care au avut loc pe 9 decembrie in Romania, este impresionanta, in opinia lui George Radulescu, de la Adevarul. Daca ar fi avut mai multe sectii de votare la dispozitie, scrie Radulescu, votantii romani care traiesc in Republica Moldova ar fi fost inca si mai multi. Si ar fi votat probabil tot cu Alianta Romania Dreapta, judecand dupa faptul ca scorul ARD a fost in stanga Prutului de 80%. Pentru comentatorul de la Adevarul, aceasta se explică prin numarul foarte mare de cetatenii acordate basarabenilor sub presedintia lui Traian Basescu – o reparatie venita din partea Romaniei pentru „a nu fi putut să-şi protejeze cetăţenii din teritoriile estice şi nord-estice la 1940 şi apoi după 1944”. Prin comparatie, mai arata George Radulescu, de cand Uniunea Social-Liberala a preluat puterea, ritmul acordarii cetateniei romane catre moldoveni a incetinit simtitor.

Cum va functiona coabitarea care s-a declansat oficial dupa desemnarea lui Victor Ponta pentru a doua oara ca prim ministru? Presedintele Basescu nu a avut de ales, constata comentatorii, votul popular a fost fara echivoc. Seful statului nu a ezitat insa sa conditioneze guvernarea USL, ba chiar sa-si plaseze „in buzunarele liderilor europeni” un certificat de garantie, textul intelegerii de coabitare, semnat cu Victor Ponta in prezenta liderilor USL. Conditiile acceptate de Ponta in acest document nu sunt inca pe deplin cunoscute, dar Sorin Ionita vorbeste astazi in Evenimentul zilei de una dintre ele: sa nu se atinga de justitie.

Si Cristian Ghinea e de parere ca parghiile de care mai dispune Basescu privesc functionarea institutiilor statului. Intr-un interviu acordat site-ul ziare.com, specialistul in politici publice spune ca presedintele ar trebui sa nu se mai amestece in guvernarea USL. Poporul i-a votat, USL sa-si asume integral guvernarea, masurile guvernarii si consecintele lor.

In Romania libera, Laurentiu Mihu vorbeste despre un experiment fara precedent in Europa. Practic, situatia din Romania ar fi pus Uniunea in situatia de a educa un stat membru in privinta regulilor nescrise ale democratiei – cea a coabitarii, de pilda. Desemnarea lui Ponta s-a stabilit intr-o negociere mult mai dura decat consultarea de ieri, de la Cotroceni, cu partidele politice. A fost vorba de o negociere între Traian Băsescu, Uniunea Europeană, SUA, Kelemen Hunor şi Victor Ponta. In situatia unei majoritati parlamentare neobisnuit de mari, prezenta maghiarilor la guvernare ar fi trebuit sa functioneze ca o contragreutate, se mai arata in articolul din Romania libera.
XS
SM
MD
LG