Linkuri accesibilitate

Iarna a pus stăpânire pe Moldova


Oameni şi maşini în nămeţi, raionul Rezina (Sursa foto: consiliu.rezina.md)
Oameni şi maşini în nămeţi, raionul Rezina (Sursa foto: consiliu.rezina.md)

Sute de oameni blocaţi pe drumurile din nordul ţării şi zeci de localităţi fără energie electrică – urmările ninsorii abătute zilele acestea peste R. Moldova.


Sute de oameni blocaţi pe drumurile din nordul ţării şi zeci de localităţi fără energie electrică – sunt urmările ninsorii care a abătut zilele acestea peste Republica Moldova. Centrele medicilor de familie din ţară lucrează 24 din 24 de ore, iar şcolile şi hotelurile din mai multe oraşe din nord au adăpostit oamenii blocaţi din cauza nămeţilor. Autorităţile îndeamnă şoferii să nu pornească la drum, iar călătorilor le sugerează să meargă cu trenul. Detalii are Diana Răileanu:

Ninsorile din aceste zile au afectat cel mai mult localităţile din nordul ţării. Reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale spun că sute de oameni, izolaţi din cauza nămeţilor, cer ajutorul salvatorilor la numărul de urgenţă 901. Cei mai norocoşi reuşesc să se adăpostească în satele din apropiere. Este şi cazul a nouă oameni blocaţi în preajma localităţii Mărcăuţi, din raionul Briceni. În după amiaza acestei zile am stat de vorbă cu unul dintre ei, Alec Gnutiuc:

„Suntem aici de sâmbătă, deja a treia zi. Suntem pe teritoriul unei foste brigade de tractoare. Stăm aici cu paznicul. Ne-a primit să ne încălzim.”

Europa Liberă: Dar mâncare?

Alec Gnutiuc: „Mâncare luăm din sat că s-a deschis barul şi am cumpărat de la magazin câte ceva.”

Europa Liberă: „Până acasă câţi km v-au rămas să parcurgeţi?”

Alec Gnutiuc: „Undeva vreo 25 de km. Astăzi s-a apropiat de noi primarul din sat şi ne-au adus mâncare şi a întrebat care e situaţia. Stăm pe scaune şi nu avem unde să ne odihnim. Unii dorm pe scaune, care şi cum.”

Mai dificilă este situaţia celor care s-au pomenit blocaţi în nămeţi însă necesită asistenţa medicilor. Astăzi, în jurul orei 16, în preajma localităţii Piatra din raionul Orhei erau blocaţi patru oameni, printre care şi un bărbat dependent de insulină. Detalii am aflat de la soţia acestuia, dna Vera:

„Stăm de ieri ziua. Am apelat la Orhei, am apelat în Piatra, la primărie, nu ni s-a dat niciun ajutor, dar stăm aici de ieri. Noi cerem un tractor cu lopată şi am spus că plătim numai să vină să ne scoată şi să ne curăţe drumul ca să putem ieşi. Noi suntem patru. Avem o bucăţică de pâine de ieri, dar soţul trebuie să mănânce regulat şi trebuia să primească ieri de două ori insulină, la ora 7 şi la ora 10, şi azi dimineaţă. Nu a primit-o şi nu se simte bine. Ni s-a terminat şi gazul şi benzina pentru că ne încălzim cu căldura de la maşină.”

În mai multe localităţi din nordul republicii, autorităţile au transformat şcolile în adăposturi pentru oamenii blocaţi în drum, explică preşedintele raionului Drochia, Andrei Marian:

„Avem la vreo sută de oameni cazaţi într-un liceu, la şcoala internat şi la hotelurile din Drochia, sunt cei pe care i-am scos din omăt. Deja o bună parte dintre ei, care au avut de plecat în direcţia Bălţului, Chişinăului, au plecat. Practic în toate localităţile avem Centrele medicilor de familie care activează în regim non-stop, asistenţii sociali la fel activează în regim de alertă. Şi primăriile în măsura posibilităţilor curăţă drumurile fiindcă nu toţi au unităţi de transport care le-ar da posibilităţi să le cureţe.”


Autorităţile dau asigurări că lucrează de zor pentru a debloca drumurile din ţară, iar Serviciul Vamal susţine că toate posturile vamale lucrează în regim normal. Cu toate acestea, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaş, îndeamnă şoferii să nu pornească la drum, iar dacă totuşi o fac, să se asigure că au în portbagaj o lopată şi o pungă cu nisip sau sare:

„Haideţi cu toţii să avem în continuare răbdare, pentru că atunci cînd sunaţi la telefoanele fierbinţi a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi la telefonul de contact 901, credeţi-mă că sunteţi ascultaţi, sunteţi auziţi şi neapărat la Dvs va veni cineva care o să vă ajute, doar că durează în condiţiile în care ne aflăm pentru că tot efectivul nostru este dislocat în teritoriu pentru a acorda ajutorul necesar populaţiei.”

Ministerul Educaţiei a anunţat că din cauza vremii elevii şcolilor din 7 raioane: Briceni, Edineţ, Ocniţa, Rezina, Donduşeni, Drochia şi Glodeni, au fost lăsaţi să stea acasă.

Deşi o parte din drumuri au fost deszăpezite pe parcursul zilei, altele rămân în continuare blocate. Nu va mai ninge, susţin meteorologii, însă temperaturile vor fi scăzute.
Previous Next

XS
SM
MD
LG