Linkuri accesibilitate

Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pe Victor Ponta ca premier


Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.
Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

Majoritatea guvernamentală din Romania este solidă, dar viitorul alianţei socialiştilor cu liberalii se întrevede cât se poate de fluid.

În România, preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pe Victor Ponta ca premier, după alegerile câştigate cu un scor spectaculos de alianţa social-democraţilor cu liberalii. Preşedintele României afirmase în trecut că nu va face aceasta nominalizare, dar iată că de data aceasta dorinţa de a colabora cu cei care controlează masiv parlamentul de la Bucureşti a fost hotărâtoare. O relatare de la Sabina Fati:

Presedintele Traian Basescu a evitat sa apara in fata electoratului pentru nominalizarea premierului socialist, dupa intilnirea pe care a avut-o cu reprezentantii partidelor parlamentare. Nu a fost vorba de consultari propriu-zise, ci mai degraba de o luare la cunostinta. Presedintele roman facuse cu doua zile inainte de alegeri un protret al viitorului premier, care in viziunea sa trebuia sa fie un euro-atlantist convins fara pete in biografie. Premierul Victor Ponta, care a primit o noua nominalizare nu s-a recunoscut in portretul facut de presedintele Romaniei, atit din cauza acuzatiilor de plagiat, cit si din pricina devierilor sale de asta-vara, dar cu toate acestea Traian Basescu nu a avut prea multe marje de manevra. Pare sa-si fi jucat ultima carte la negocierile pe care le-a avut saptamina trecuta cu liderii socialisti, dar cu toate acestea e posibil sa fi pus conditii in ceea ce priveste pastrarea independentei Directiei Nationale Anticoruptie si a Agentiei Nationale de Integritate.

Recunoasterea victoriei Uniunii Social-Liberale care a cistigat alegerile cu un scor de peste 60 la suta era inevitabila, chiar daca socialistii planuiesc despartirea de liberali mai devreme sau mai tirziu, de aceea negociasera un aranjament cu UDMR, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

Marea alianta invingatoare la scrutinul din 9 decembrie a fost nevoita sa faca fata unor divergente: pe de o parte luptele de orgoliu pentru formarea guvernului si pe de alta parte divergentele privind cooptarea politicienilor maghiari la guvernare. In ceea ce priveste prima chestiune, singura rezolvare gasita de liderii socialisti si liberali este cea a multiplicarii ministerelor. Se vorbeste deja despre un viitor executiv cu 27 de ministri, in asa fel incit sa fie multumite ambele partide ale Uniunii Social-Liberale. Pe de alta parte liberalii romani au hotarit la sedinta conducerii de astazi sa nu accepte impartirea guvernarii cu maghiarii, o idee agreata in cele din urma si de premierul socialist Victor Ponta, care ar fi vrut sa aduca UDMR in executv pentru a negocia mai usor cu PNL.

Dincolo de aceste jocuri de glezna care se fac in aceste zile in care se duc tratative pentru formarea guvernului, ramine deschisa intrebarea, ce urmeaza sa faca marea coalitie formata din socialisti si liberali. Care sint reformele pe care le propune, cum vor reusi liberalii si socialistii sa-i convinga pe expertii Fondului Monetar International si pe cei ai Comisiei Europene sa continue acordul cu Romania, cum vor reporni economia si mai ales care este agenda modificarii unor legi esentiale precum Legea regionalizarii Romaniei sau Legea alegerilor parlamentare. Sint detalii esentiale care nu au fost puse la punct de cele doua partide care formeaza marea alianta de centru-stinga care va guverna Romania si care ar putea duce la erodarea Uniunii Social-Liberale, cu atit mai mult cu cit exista deja unele tensiuni. Este vorba in primul rind de nemultumirea liderului liberalilor romani, care ramine perpetuu candidat la presedintie si care isi doreste rasturnarea lui Traian Basescu, fiindca in interiorul USL asa au fost impartite rolurile: Victor Ponta premier, Crin Antonescu presedinte. In al doilea rind, socialistii romani, care au peste 40 la suta din mandatele parlamentare vor dori sa aiba propriul candidat la prezidentiale, chiar daca deocamdata nu spun nimic.

Asadar majoritatea guvernamentala din Romania este solida, dar viitorul aliantei socialistilor cu liberalii se intrevede cit se poate de fluid.

Politigraf

XS
SM
MD
LG