Linkuri accesibilitate

Liberi să nu mai facem nimic…


Mi se pare că anume în acest caz concret, al integrării europene, cîte ceva depinde şi de cel micuţ care vrea parcă să intre într-o familie mai mare.


Ziarul Săptămîna ne povăţuieşte: „Să fie clar. Admiterea noastră în UE nu depinde de noi şi nici de implementarea reformelor. Dacă Barroso ar vrea şi Obama ar zice da, Moldova de mîine ar fi în UE. Aşa cum sîntem, cu temele de acasă nefăcute. Iar noi, pe la tv-uri, încercăm să demonstrăm că totul depinde de noi. Nimic nu depinde de noi! Totul depinde de conjunctura politică!”

Pertinentă opinie, nu? Pesemne din redacţia hebdomadarului Săptămîna lucrurile sînt văzute ca din foişorul unui mare profet. Ideea asta- că de cei mici, insignifianţi, mare lucru nu depinde, că totul decid cei mari - nu e nouă şi nu a fost lansată în premieră de săptămînalul sus-pomenit. Contează însă cum o spui. Tonul categoric al hebdomadarului nu prea lasă loc pentru îndoieli. Or mie, de pildă, mi se pare că anume în acest caz concret, al integrării europene, cîte ceva depinde şi de cel micuţ care vrea parcă să intre într-o familie mai mare. Mie chiar mi se pare că există şi nişte criterii pe care insignifiantul trebuie măcar parţial să le îndeplinească, dacă vrea să fie luat în serios.

Hebdomadarul Săptămîna declară ritos că admiterea Moldovei în UE nu depinde de Moldova şi nici de implementarea reformelor. Însă nu avem de unde să ştim asta. Dacă sîntem cu temele nefăcute, vorba ziarului, dacă nu am realizat reforme profunde, nu putem ghici efectul acestora. Altceva era dacă reformele erau făcute, dacă am fi muncit cu acribie şi am fi primenit ţara, iar occidentalii ne-ar fi respins. Dar nu am făcut mai nimic. Şi atunci cum putem bagateliza reformele şi efortul personal dacă ele nu prea există?

„Nimic nu depinde de noi! Totul depinde de conjunctura politică!” declară Săptămîna. Ideea asta mi se pare la fel de contraproductivă ca şi aserţiunea opusă, aceea că totul depinde numai de noi. De fapt, depinde şi de ei, şi de noi. Şi de cei care vor să intre în UE, şi de cei din UE. Asta mi se pare de domeniul evidenţei, în ciuda tonului ritos al hebdomadarului Săptămîna.
XS
SM
MD
LG