vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 11:05

  Interviuri

  Universitățile rămîn instituții publice non profit

  O discuție cu Loretta Handrabura despre extinderea reformei învățămîntului și autonomia universitară.

  Multimedia

  Audio
  • Despre autonomia universitară - un interviu cu Loretta Handrabura


  De la începutul anului viitor intră în vigoare noua lege a autonomiei universitare care însă, explică ministrul adjunct al educaţiei, Loreta Handrabura, nu înseamnă că profesorii nu vor mai fi bugetari. Dar cum universităţile se vor bucura şi de un grad însemnat de autonomie financiară, profesorii vor putea primi îndemnizaţii, peste salariul stabilit de stat, în funcţie de performanţa lor şi a universităţii la care predau. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Loreta Handraburu, adjunctă a ministrului educaţiei:

  Loretta Handrabura, ministrul adjunct al învățămîntului în studioul Europei Libere la ChișinăuLoretta Handrabura, ministrul adjunct al învățămîntului în studioul Europei Libere la Chișinău
  x
  Loretta Handrabura, ministrul adjunct al învățămîntului în studioul Europei Libere la Chișinău
  Loretta Handrabura, ministrul adjunct al învățămîntului în studioul Europei Libere la Chișinău
  Loretta Handrabura: „Prin această reformă vom merge spre o eficienţă a managementului universitar, conferindu-i responsabilităţii publice a universităţilor greutatea pe care dânşii şi-o doresc de mult timp şi noi le-o oferim şi prin această reformă.

  Fiindcă elemente din autonomia universitară extinsă noi implementăm demult la trei capitole: componenta didactică, componenta ştiinţifică şi componenta resurselor umane. Rămânea nesoluţionată reforma cu autonomia financiară, care este una complexă.

  Am elaborat mecanismul. Vom avea o perioadă tranzitorie de doi ani de zile în care vom simula, vom calcula costul per student, după coeficienţi concreţi pe domenii profesionale şi pe specialităţi. Începând cu 2013, universităţile vor avea un cont bancar. Transferul se va face de  la Ministerul Educaţiei a sumei pentru numărul de studenţi care fac studiile prin comanda de stat. Şi rectorii vor gestiona sumele pe care le vor avea din partea statului, precum şi suma pe care o au din contul mijloacelor speciale.

  Un alt moment important aici, aş mai adăuga, transferul se va face pe un singur articol de cheltuieli şi nu pe multitudinea de articole de cheltuieli: bursă, salarii, infrastructură, cum se făcea pe moment. Şi  se va mai continua doar calculul tradiţional al costului per student, în baza unei medii dintre costul cel mai mic şi costul cel mai mare.”
   
  Europa Liberă: Dar cum se va întâmpla? Acum rectorii vor înmatricula atâţia tineri câţi vor dori şi nu vor mai fi motivaţi eventual, dacă aceştia nu au reuşit la învăţătură, să-i exmatriculeze?
   
  Loretta Handrabura: „Exmatricularea trebuie să fie un proces continuu. Să rămână cei care fac dovadă de performanţă, fac dovadă că pot achiziţiona noi competenţe profesionale, pentru specialitatea pe care urmează să o profeseze, intrând în câmpul muncii.”
   
  Europa Liberă: Dar instituţiile vor avea nevoie de bani?
   
  Loretta Handrabura: „Comanda de stat va rămâne. Statul, prin analiza, prognoza pieţei, este obligat să solicite, să cumpere acest serviciu de la universităţi, plătind exact pentru numărul de specialişti de care avem nevoie în sectoarele reale ale economiei, de exemplu, pentru 2013.”
   
  Europa Liberă: Şi vă întrebam ce impact ar putea să aibă această libertate, această autonomie pentru educaţia aflată, unii spun, într-o criză acută de calitate?
   
  Loretta Handrabura: „Dimensiunea calităţii se susţine nu doar prin fluxuri de bani, fie că vin de la stat, fie că vin din proiecte. Dar şi printr-un angajament instituţional pe care şi-l pune ca prioritate universitatea. E vorba de 16 universităţi care intră în această reformă a autonomiei financiare. Soldul pe care îl aveau universităţile în mijloacele speciale, începând cu 1 ianuarie, va fi transferat pe contul lor bancar. Sumele sunt suficient de mari, ca să fie gestionate pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii şi a procesului instructiv-educativ. Unele instituţii au 12 milioane, altele au 6 milioane.

  Prin urmare, va depinde de decizia senatului care va prioritiza cum vor fi gestionaţi aceşti bani. Desigur şi recomandarea noastră, şi conform Cartei Universitare, este de a contribui, în primul rând, prin veniturile pe care le va avea universitatea, la dezvoltarea instituţională pe mai multe paliere şi ulterior pentru majorarea salariilor.

  Alt avantaj: universităţile vor fi divizate în 3 categorii, în funcţie de numărul de studenţi şi respectiv de infrastructură. Este un management mult mai complex să gestionezi o universitate cu 10.000 de studenţi, cu 12 blocuri, cu 14 cămine şi alta e să ai o universitate cu 300 de studenţi, cu un bloc şi cu un cămin. Respectiv top managementul trebuie plătit conform complexităţii efortului şi lucrului depus. Ulterior dânşii vor fi în măsură ca acest supliment, care va fi la salariul rectorilor, pe moment toţi au acelaşi salariu, 4.000 de lei, suplimentul să fie în funcţie de acest indicator. Respectiv şi cadrelor didactice să li se dea un supliment, pornind de la acest indicator.”
   
  Europa Liberă: Mulţi dintre profesori deplâng faptul că nu mai sunt angajaţi bugetari.
   
  Loretta Handrabura: „Ei rămân bugetari. Acesta va fi statutul juridic al universităţii, instituţii publice, nonprofit. Rămân instituţii ale cărui fondator este guvernul. Cadrele didactice vor avea salariul prevăzut ca persoane plătite de la buget. Deci conferenţiarul, dacă are, conform şi hotărârii de guvern cu privire la salarizarea cadrelor didactice, are prevăzut 2700 lei, 2700 lei acest salariu rămâne.

  Dacă se va decide prin hotărâre de guvern majorarea salariilor cadrelor didactice, ei cad sub incidenţă. Adiţional vor avea suplimente pe care le vor decide prin reprezentanţii din cadrul senatului. Să înţeleagă toată lumea, când se produce o reformă, statul prima grijă pe care trebuie să o poarte, e salariile să nu meargă în jos. Dimpotrivă, nu doar să se menţină, dar să se găsească soluţii pentru a veni cu noi motivaţii, suplimente, prime adiţionale prin care încurajăm calitatea corpului profesoral.”
   
  Europa Liberă: Doamnă Handrabura,  eu m-am uitat pe Legea bugetului pentru anul viitor. Şi totuşi văd că învăţământul superior va primi în 2013 600 milioane de lei. Unde merg aceşti bani?
   
  Loretta Handrabura: „Noi avem o creştere în acest an cu 117 milioane 411 mii de lei în educaţie. În învăţământul superior într-adevăr, pentru noi, că noi gestionăm doar o parte din universităţi, este în jur de 400 de milioane, plus celelalte instituţii, în jur de 600 de milioane. În primul rând, sunt banii prevăzuţi pentru burse şi salarii. Şi cota parte deja pentru investiţiile capitale sau reparaţia, întreţinerea infrastructurii.”
   
  Europa Liberă: Dar transparenţa va fi alta acum?
   
  Loretta Handrabura: „Monitorizarea şi transparenţa va fi una şi mai extinsă. După doi ani de zile, cât este perioada tranzitorie, universităţile vor fi obligate, pe lângă structurile pe care le au astăzi, care decid şi monitorizează calitatea procesului instructiv-educativ şi financiar, vor mai avea două structuri noi.

  Ele deja sunt prevăzute în Codul Educaţiei: Consiliul de dezvoltare strategică a instituţiei, un consiliu format din persoane din afara instituţiei, economişti, jurişti, reprezentanţi ai sectorului la care rectorul va veni şi va face raportul financiar, împreună vor decide dezvoltarea instituţiei pe cel puţin 5 ani înainte şi, în funcţie de dezvoltarea instituţiei, ce facultăţi, ce specialităţi, ce calitate este, se vor investi şi banii pe obiectivele prioritare. Deci este o structură care va monitoriza, va decide dezvoltarea şi cheltuirea banului public, dar şi a veniturilor adiţionale pe care le va avea universitatea.

  Cea de-a doua structură va fi un Consiliu de etică, care va avea ca misiune desigur că şi dreptul să propună guvernului să revoce rectorul, în situaţia în care acesta nu face dovada competenţei manageriale pe care trebuie deja să o aibă în situaţia, când administrează şi are libertatea, mă rog, reglementată prin lege, a gestionării banilor publici.”
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ian de la: chisinau
  17.12.2012 02:16
  Ministerul prin "autonomie" va "conserva" actuala inapoiere a procesului de invatamant si va permite administratiei si profesorilor sa faca abuz de putere, sa introduca "regulile" lor birocratice, prin care vor stoarce de la studentii si mita, si taxe cat mai mari, "autonomia" servind drept paravan pentru abuzuri, pe prim plan fiind in mod formal, "politienesc" FRECVENTA la ore, dar nu CUNOSTINTELE si APLICAREA lor. Pana a oferi drepturi "birocratiei" universitare, ministerul era dator sa reformeze sistemul de predare, pregatire. Deja aproape orice student are computer, internet, dar profesorii continua sa vina la lectii cu file ingalbenite de vreme si sa dicteze materia ca in primii ani postbelici, cand nu erau manuale si unica sursa erau conspectele. Zeci de mii de ore se irosesc pe metoda straveche de predare si conspectare. Intrati pe site-urile universitatilor din lume, din Rusia si vedeti ca la ei materia de studii nu e un "secret" sub 7 lacati, exista transparenta, orice student poate gasi pe site-ul facultatii sau de la biblioteca programa de studii la orice disciplina, curriculumul, precum si textul prelegerilor profesorilor, manualele, culegerile de exercitii etc. Studentul poate citi materia in mod independent, fara profesor, economisindu-se numarul de ore pentru prelegeri si marindu-se numarul de ore pentru consultari, seminare, lucrari de laborator si cel mai important pentru implimentarea cunostintelor in practica, pentru dezvoltarea aptitudinilor de CREATIE si CERCETARE STIINTIFICA. Adica cu actualul buget se poate de dezvoltat STIINTA UNIVERSITARA, precum si actiuvitatile CREATOARE.

  de: ion de la: chisinau
  17.12.2012 01:35
  Reforma e aceeasi "optimizare" ca in invatamantul preunivertsitar si in rezultat vom avea facultati, specialitati, universitati tot mai putine. Ministerul nu emite ordin de lichidare, "optimizare, dar le pune in sitiuatia ca ele singure sa se autolichideze, studentii singuri sa le paraseasca si sa plece la studii in Romania, Rusia, Italia etc. Modelul implimentat nu tine cont ca noi suntem cea mai saraca populatie din Europa si studentul nu poate sa ia credite pentru studii, nu are ce pune in gaj, supravetuieste de la bursa la bursa, n-au depozite bancare, actiuni, imobile ramase in mostenire de la strabunelul ca in occident. Am simtit pe propria mea piele "reforma", cand fiul meu cu deficiente grave, congenitale de vedere dupa primul an de studii a fost exmatriculat necatand la toate dovezile medicale, nefiind in stare sa concureze cu colegii la insusirea materiei ce se cerea citita (eu citeam si ii povesteam, alta metoda n-aveam). Surpriza cea mare a fost dupa exmatriculare, cand ni s-a sp[us ca desi am fost la buget - avem de inapoiat bursa si sa platim studiile din primul an - o suma calculata in zeci de mii de lei - din senin ne-am pomenit indatorati statului. Acum perfectam actele de invalid si speram cel putin sa iesim din postura de datornici. Evident ca fiul nu mai poate sa-si continuie studiile, cariera, desi la specialitatea sa legata de un instrument muzical are numeroase premii internationale si este apreciat de specialisti de prim rang din Romania si multe tari ale lumii. Va ramane fara studii.

  de: Andrei Bunu
  16.12.2012 23:33
  Daca dvstra, dna Larisa Andronachi, puneti mana in foc pentru dna Ministru Handrabura ca peste, sa zicem 10 ani,vor exista locuri finantate de la buget pentru studentii Universitatilor de Stat din Rep. Moldova, inseamna ca sunteti superficiala sau ne considerati naivi.

  de: victor de la: chishinau
  16.12.2012 14:37
  aceste "mari schimbări" no să schimbe, de fapt, nimic. Numai părinţii şi studenţii pot să influenţeze la calitatea nvîţământului universitar. Sau, ca toate universităţile să funcţioneze ca "Perspectiva", în mod absolut autonom. Numai o aşa concurenţă poate salva învăţământul din R. M.

  de: Larisa Andronachi de la: Chisinau
  16.12.2012 12:11
  Domnule Bunu, se pare ca nu ati inteles nimic din acest interviu sausunteti rau intentionat, citind declaratiile facute de dna Loreta Handrabura, care nu a facut studii le in SUA... dar asta nu are nimic cu tematica abordata. Mai cititi, poate intelegeti daca faceti un efort despre ce se discuta.

  de: Andrei Bunu
  15.12.2012 13:55
  Doamna Ministru, care a facut, daca nu gresesc,studiile in SUA vrea sa aduca universitatile noastre bugetare la statutul de universitati bugetare ca in SUA. Aceasta inseamna ca, intr-un interval de timp, mai mult sau mai putin scurt, vom ajunge in situatia ca... nicio universitate bugetara nu va primi niciun sfant de la Stat. Anume astfel stau lucrurile in prezent in SUA. De ce? Fiindca nu vom gasi nicio universitate de Stat in SUA in care studentii sa-si faca studii finantate de Stat, studiile lor fiind cu plata. Asta se vrea in R. Moldova? Daca da, sa o stim si noi, chiar daca ...asta se vrea. Inca odata ma conving ca, uneori, Europa Libera este, intentionat sau nu ,...superficiala prin faptul ca nu se documenteaza mai bine inainte de interviu.

  de: Aliona
  13.12.2012 08:06
  Buna veste, ca bugetari vor fi si in continuare cadrele didactice.

  În exclusivitate