Linkuri accesibilitate

O nouă propunere teoretică pentru soluţionarea conflictului transnistrean


„Transnistria ar urma să reprezinte o unitate teritorială autonomă cu competenţe largi şi cu un grad înalt de autonomie.”



Propunerea a fost prezentată de experţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale. În viziunea lor, Transnistria ar putea fi o unitate teritorială autonomă cu legislaţie regională care nu ar fi în contradicţie cu constituţia. Despre ce propun membrii ai societăţii civile aflam de la Tamara Grejdeanu.

Adresat părţilor care participă la negocierile în formatul 5+2, documentul care se referă la problematica transnistreană este în opinia experţilor o tentativă de a urni carul din loc, urmând aceeaşi tactică a paşilor mici dar în baza prevederilor din memorandum. Astfel, experţii sunt de părere că Transnistria trebuie să aibă un statut special, bazat pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, spune directorul Institutului pentru ezvoltare şi iniţiative sociale „Viitorul”, Liubomir Chiriac:

„Transnistria ar urma să reprezinte o unitate teritorială autonomă cu competenţe largi şi cu un grad înalt de autonomie. Administraţia regiunii transnistrene va fi constituită din organe executive şi reprezentative. În acelaşi timp Transnistria va avea reprezentare garantată în parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova şi în alte organe ale administraţiei publice centrale.”

În acelaşi timp experţii cred că soluţionarea conflictului trebuie să se facă în mai multe etape, printre care ar fi şi adaptarea psihologică a oamenilor din raioanele de est a ţării, pentru ca aceştia să se identifice ca cetăţeni ai statului Republica Moldova, spune expertul Oazu Nantoi:

„Urmează să aibă loc procesul de demontare a acelor fobii, acelor stereotipuri negative care au fost implementate în mentalitatea populaţiei din raioanele de est. Procesul de demontare a acelor structuri de forţă este foarte specific, persoanele care poartă uniformă, care poartă armă ei sunt şi purtătorii unei mentalităţi specifice, deci este foarte naiv să crezi că peste noapte ei pot deveni partizani ai procesului de reîntregire a Republicii Moldova.”

Potrivit documentului hotarele Transnistriei ar putea fi modificate doar cu acceptul autorităţilor de la Chişinău, iată de ce, politologul Corneliu Ciurea spune că autonomia regiunii nu va afecta nicidecum statutul integru al Republicii Moldova:

„Această autonomie teritorială care va fi acordată şi statut special care va fi acordat Transnistriei nu va afecta sub nici o formă caracterul statului unitar al Republicii Moldova. Autorii documentului vorbesc despre statutul juridic special al localităţilor din stânga Nistrului şi aici oferim un traseu etapizat, chiar oferind anumiţi ani prin care Transnistria va fi reintegrată.”

O altă prevedere a documentului pe care o promovează cu insistenţă experţii este retragerea militarilor , armamentului şi lichidarea zonei de securitate spune Ion Manole, preşedintele organizaţiei Promo-Lex . În opinia lui securitatea militară a statului trebuie să fie asigurată doar de armata naţională:

„În cadrul acestui memorandum propunem ca în cadrul statului integrat, Republica Moldova se formează o singură armată naţională ca parte a forţelor armate ale ţării până la sfârşitul anilor 2016 iar securitatea militară a frontierelor este asigurată de către forţele armate ale Republicii Moldova, totodată, paza frontierei, regimul de intrare şi ieşire din ţară precum şi administraţia vamală sunt prerogativa exclusivă a poliţiei de frontieră şi al serviciului vamal al Republicii Moldova.”

La realizarea memorandumului despre soluţionarea conflictului transnistrean a fost solicitată şi opinia experţilor din stânga Nistrului , care au acceptat să coopereze doar pe anumite domenii. Dacă va intra sau nu in vigoare acest vor decide negociatorii formatului 5+2, pe masa cărora trebuie să ajungă documentul.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG