joi, mai 05, 2016 Ora Locală 02:06

  Cultură / Cultură şi politică

  „De ce este România altfel?” - O reîntîlnire cu prof. Lucian Boia.

  Lucian Boia: „Necazul este că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice și ceea ce merge”.

  x

  Multimedia

  Audio
  • Cultură și politică - O carte de referință a istoricului Lucian Boia


  În octombrie anul acesta, la revederea noastră la Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt, după mulți ani, profesorul Lucian Boia îmi spunea
  Prof. Lucian Boia, la Tîrgul internațional de carte de la Frankfurt în octombrie 2012Prof. Lucian Boia, la Tîrgul internațional de carte de la Frankfurt în octombrie 2012
  x
  Prof. Lucian Boia, la Tîrgul internațional de carte de la Frankfurt în octombrie 2012
  Prof. Lucian Boia, la Tîrgul internațional de carte de la Frankfurt în octombrie 2012
  că a reflectat mult la situația din România, la ceea ce numea „partea dereglată”, chiar defectă, a societății actuale și la cauzele pentru care țara ar fi „altfel”, privită într-o comparație cu state europene ce au trecut în istoria recentă prin experiențe asemănătoare.

  Reflecția sa, pusă pe hîrtie, „De ce este România altfel?”, un volum sintetic, de ceva mai mult de 120 de pagini, a apărut între timp la editura Humanitas, lansat la tîrgul de carte Gaudeamus. Un volum scris, vorba lui Truman Capote, „cu sînge rece”, cu înțelepciunea unei
  x
  vieți de studiu comparativ al istoriei și al mentalităților, al unei vieți de meditație la ele, dar și cu realitatea cifrelor, datelor și interpretărilor de ordin economic, pe care - așa cum scrie Lucian Boia - le-a „exploatat” folosind o altă sinteză recentă, cartea lui Bogdan Murgescu, România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), apărută la Polirom, în 2010.

  Concluzia la care ajunge profesorul Boia are marele și adesea rarul merit al clarității, al unei clarități chirurgicale, acela de a putea fi înțeles de toată lumea: „Prezentul este opera trecutului. România s-a făcut într-un anume fel: de aceea este așa cum este. Parcurgîndu-i rapid istoria, am putut identifica o lungă serie de trăsături specifice [...] Înlănțuindu-se, toate aceste particularități, conduc la România de astăzi. O țară care se încăpățînează să fie altfel. Ceea ce înseamnă uneori și reușite, nu doar împliniri și dereglări. Necazul este că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice și ceea ce merge. Nu e un merit să mergi corect, e o deficiență să mergi strâmb.”

  Particularitățile la care se referă istoricul sînt multe, pornind toate de la o „întîrziere impresionantă”, „întîrziere politică și instituțională împletită cu o întîrziere culturală de aceeași amploare”, fiindcă țările române, statele românești, apar abia în secolul al XIV-lea, cînd în restul Europei, Evul mediu se încheia deja. Intre particularitățile fundamentale, profesorul Boia punctează faptul că „toate modelele politico-culturale sunt de import”, împrumuturi, (începînd cu modelul bizantin, prin filieră slavă, continuînd cu cel turco-fanariot desăvîrșit în secolul al XVIII-lea).

  La fel de notabilă este ceea ce istoricul numește „slăbiciunea statului”, de la apariția sa, și care, apreciază Lucian Boia, „în bună măsură a rămas pînă astăzi”. Și aceasta deoarece: „Un stat puternic e un stat care reușește să prindă corpul social într-o rețea completă și eficientă de instituții și de reguli. Un stat care reușește să pună principiile de guvernare și interesul colectiv deasupra intereselor personale și de grup.” Or, pînă astăzi, mai este nevoie de explicat ?...

  Pagini remarcabile trec în evidență „Contribuția străinilor” la marea problemă a secolului al XIX-lea, evocată diferit la vremea ei de Titu Maiorescu și Nicolae Iorga, și despre care Lucian Boia scrie: „Barbarie sau civilizație străveche, problema românilor era de a depăși stadiul acesta [...] pentru a-și însuși, și cât mai eficient, instrumentele și valorile individuale ale Occidentului.”

  „Dacă ar fi să pun un diagnostic societății românești, aceasta [complexul de inferioritate] e prima maladie pe care aș identifica-o” - scrie istoricul. „Românii își descoperă „neînsemnătatea”. [...] Din acest complex de inferioritate se naște o construcție orgolioasă, menită să contracareze micimea prezentului”.

  x
  Este o realitate valabilă în bloc și individual printre cei mai mulți dintre români, fie ei trăind în țară sau în afara ei, și care naște o altă lungă serie de consecințe, între care lipsa de atitudine sau atitudinile obsecvioase, grandomane ș.a.m.d. Fiindcă, așa cum bine spune profesorul Boia: „Din păcate, atitudinile nu se învață: ele pornesc din interior.”

  Cartea profesorului Boia ar trebui să devină una din acele lecturi culturale formative obligatorii. Și nu numai pentru tineri și studenți, dar și pentru cei adulți și la guvernare.

  *Lucian Boia, De ce este România altfel?, Editura Humanitas, București, 2012. 126 p.

  Taguri Radio Europa Liberă,Victor Eskenasy,Lucian Boia,Cultură și politică,De ce este România altfel?,Editura Humanitas

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Romulus Roman de la: Sevilla
  10.01.2013 08:01
  În analizele generale nu se fac referiri la anumite persoane/situatii concrete. Daca nici lucrurile simple nu le stim la ce ne dam cu presupusul ?

  de: Alina de la: Bucuresti
  12.12.2012 21:25
  analiza dlui Boia este excelenta. pana ajunge la timpul prezent. desigur, pot fi acuzata de subiectivitate, insa nu ma pot sa nu ma intreb de ce nu atinge si subiectul intelectualitatii care si-a ratat "vocatia". ma refer aici in principal la dna Zoe Petre [colega a dlui Boia, subiect delicat si dificil de abordat, se intelege. insa nu ar fi avut oare dl Boia datoria sa mearga pana la capat? sau cer prea mult?]. dupa cum se stie dna Petre este o sustinatoare a aliantei usl, insa nu despre asta este vorba ci mai degraba de faptul ca nu a avut nicio pozitie publica vizavi de plagiatul lui Victor Ponta. dna Petre este prof. univ., fost conducator de doctorate ... ce mesaj transmite dumneaei studentilor? acelasi lucru este valabil si pentru dl Nistor, coleg cu dl Boia, fost decan al facultatii de istorie, actual conducator de teze de doctorat, candidat pe listele USL. nici dl Nistor nu pare sa fi avut vreo dilema cu privire la problemele generate de furtul intelectual al sefului sau politic. la ce sa ne asteptam de la dl Nistor? sa mai inchida ochii la niste plagiate? sa intelegem ca are pe rol niste plagiate in desfasurare? si daca le identifica in lucrarile studentilor sai cu ce argumente le va combate in conditiile in care dumnealui, personal, sustine un individ plagiator? se ridica intrebarea, legitima, ce mesaj transmit acesti oameni? nu cumva avem de-a face iar cu o dubla masura? nu vreau sa rapesc din importanta cartii dlui Boia, m-a bucurat ca a luat atitudine atat de rapid, dar in acelasi timp m-a si intristat din cauza faptului ca a evitat unul dintre cele mai spinoase subiecte.

  În exclusivitate