vineri, aprilie 29, 2016 Ora Locală 07:02

  Comentarii, opinii

  Cum şi de ce votează moldovenii pentru România

  „De unde să-i ştim, domnule, dacă ne-au tăiat şi Televiziunea Română? Acum ne pun telenovele mexicane în limba rusă!”

  x

  Multimedia

  Audio

  Republica Moldova se află într-un interstiţiu electoral, aşa încât alegerile pentru Parlamentul de la Bucureşti au fost un bun prilej pentru cetăţenii români de aici să-şi exerseze spiritul civic. Dincolo de Prut, după victoria copleşitoare a USL şi odată cu intrarea în Legislativ a unui partid zis „studio de televiziune”, care aduce un plus de exotism lungii liste de personaje certate cu justiţia din politica românească, se aud comentarii apocaliptice de genul: „România va renunţa la angajamentele sale europene şi euroatlantice”, „Rusia şi-a făcut jocurile!” ş.a.m.d. Sigur că există îngrijorări, dar cred că profeţiile sumbre sunt niţel exagerate. În Republica Moldova comuniştii au fost votaţi masiv de două ori din 2001 încoace, am tras destule ponoase, dar Moldova a rezistat. Şi chiar dacă pericolul unei revanşe „roşii” nu se exclude, gândindu-ne la stilul cam accidentat al actualei guvernări, suntem obişnuiţi cu loviturile în plex, nu e nici o problemă. Or, România, totuşi, nu are un PCRM pe cap. Cei care vor guverna la Bucureşti după 9 decembrie sunt tot români, nu un „detaşament de paraşutişti”, cum s-a spus ironic despre comuniştii lui Voronin. Dacă noii guvernanţi de la Bucureşti se vor dovedi bicisnici, cu siguranţă că la un viitor scrutin îşi vor pierde fotoliile. Că aşa-i în democraţie. Deocamdată, sperăm ca relaţia cu Moldova să funcţioneze normal şi să se dezvolte, iar România să rămână avocatul nostru strategic în Uniunea Europeană. Sperăm de asemenea să continue şi programele culturale, educaţionale şi proiectele economice pe care România le desfăşoară în Republica Moldova.

  Vitalie CiobanuVitalie Ciobanu
  x
  Vitalie Ciobanu
  Vitalie Ciobanu
  Basarabenii cu paşaport românesc s-au prezentat într-un număr impresionant la vot, şi asta în condiţiile unei organizări care, să recunoaştem, putea fi mai bună, dacă autorităţile române ar fi prevăzut afluxul mare al cetăţenilor dornici să-şi facă auzită vocea, sfidând  frigul şi lapoviţa de afară. „Suntem aici, suntem o forţă, nu ne mai puteţi ignora!”, şi oamenii au avut dreptate: Eugen Tomac candidatul Alianţei România Dreaptă, a fost propulsat în Camera Deputaţilor cu o mare majoritate de voturi, în pofida faptului că în ţară formaţiunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoare.

  Unii consideră că basarabenii au fost manipulaţi, că îmbrăţişează prea uşor populismul lui Traian Băsescu. Însă această „credulitate” a celor dintre Prut şi Nistru se sprijină pe un instinct antirusesc neştirbit, alimentat de nişte realităţi palpabile, nu de mituri ca în România. Poate din această cauză mulţi basarabeni trec prea uşor cu vederea problemele interne româneşti. Dacă există îndoieli faţă de opţiunea moldovenilor, în loc de replică aş cita indignarea unuia dintre cetăţenii mai vârstnici cu care am stat la coadă patru ore şi jumătate ca să votez la Liceul „Gheorghe Asachi”. Interlocutorul meu reclama proasta informare cu privire la concurenţii electorali de peste Prut. „De unde să-i ştim, domnule, dacă ne-au tăiat şi Televiziunea Română? Acum ne pun telenovele mexicane în limba rusă!”. Iată un obiectiv major pentru noua guvernare de la Bucureşti, care împreună cu Ambasada Română de la Chişinău ar trebui să insiste pe lângă autorităţile moldoveneşti să taie „nodul gordian” care învăluie cazul TVR în păienjenişul unor interese obscure. Şi tot interlocutorul meu îmi spunea că poate ar fi util să nu aşteptăm soluţii de la politicieni, ci să strângem semnături pentru a readuce Televiziunea Română în Republica Moldova şi, mai ales, pentru a-i da un statut intangibil…

  Prezenţa numeroasă la vot, pe 9 decembrie 2012, a fost un gest de autoafirmare a cetăţenilor români din Republica Moldova. Mesajul lor ar trebui recepţionat just şi la Bucureşti, şi la Chişinău. Oamenii vor o schimbare.

  © RFE/RL Inc. Reproducerea acestui material se poate face doar cu acordul scris al Europei Libere și/sau al autorului.

  Taguri alegeri,românia,moldova,Radio Europa Liberă,RFE/RL,Vitalie Ciobanu,comentarii

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Vitalie Ciobanu de la: Chisinau
  13.12.2012 21:26
  Stimata doamna Corina Ciobanu,

  Va multumesc pentru comentariu. Va impartasesc indignarea, nu si defetismul. Ca roman "cu acte in regula" mi se pare o chestiune de onoare sa fii alturi de tara ta, si la bine si la greu. Romania nu este inca o tara cu adevarat europeana, dar nici nu va deveni, daca nu se vor implica oamenii. Ganditi-va: daca nu veti mai merge la vot, n-o sa mai aveti dreptul moral sa reclamati o nedreptate, sa protestati impotriva unui abuz... de partid si de stat. Pentru ce ati mai solicitat cetatenia romana? Doar pentru avantajele si comoditatile ei?... A vota nu e o obligatie legala, ci - asa cred eu - una morala. In caz contrar, e cinstit sa renuntati la pasaportul romanesc. Mizez totusi pe intelepciunea si caracterul Dvs.

  In ce priveste prezenta basarabenilor la urne pe 9 decembrie, ea nu a fost de ordinul sutelor de mii, aveti dreptate, dar cred ca nici nu v-ati facut iluzii in aceasta privinta. Totusi, a fost cel mai mare aflux de votati de cand se organizeaza alegeri romanesti in Basarabia dupa 1991. Eu prefer sa vad jumatatea plina a paharului, pentru ca sceptici si cinici avem destui...

  Cu respect,
  Vitalie Ciobanu

  de: Corina Ciobanu de la: Chișinău
  12.12.2012 18:09
  Stimate dle Ciobanu,

  despre ce fel de prezență numeroasă la vot poate fi vorba dacă au votat în total 13.300 de cetățeni români în Republica Moldova? În condițiile în care au fost deschise 19 (!) secții de votare. Cam 600 de alegători per secție de votare. 50 de alegători pe oră.

  Este clar pentru oricine că rîndurile au fost create artificial și am fost ținuți în ploaie ca să fim înjosiți. Sau poate lucrătorii ambasadei României pur și simplu nu pot lucra dacă nu știu că afară în rînd așteaptă măcar 50 de moldoveni sărmani care trebuie să cerșească - fie viză, fie dreptul de a vota.

  Au votat foarte puțini, dle Ciobanu. Și la următorul scrutin eu la sigur nu mă mai duc.

  În exclusivitate